Mintha semmi sem történt volna – Eva Kaili újra aktív + videó

Interjúk, közösségi média, konferenciák és egyéb rendezvények – a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője nemrég kijutott a börtönből, és rögtön ott folytatja, ahol korábban befejezte. Még az Európai Parlamentbe is visszaülne, és az alelnökségét is visszaköveteli.

Magyar Nemzet
2023. 06. 08. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül aktív politikus lett a rácsok mögül szabaduló Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, aki a brüsszeli korrupciós botrány egyik kiemelt szereplője. A görög politikus bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció gyanújával került előzetes letartóztatásba. Kaili négy hónap után térhetett haza, azonban a bíróság úgy rendelkezett, hogy nyomkövetőt kell hordania.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. A vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

Eva Kaili a szabadulása után most ismét részt venne az Európai Parlament munkájában, de a közéletben is egyre aktívabb, mondhatni „úgy él, mint a hal a vízben”. Interjúkat ad, eseményeken vesz részt és aktívan kommentálja európai és a világpolitikai eseményeket.

Az olasz Corriere Della Sera lapnak adott interjújában rengeteget panaszkodott arról, hogy milyen rossz volt a rácsok mögött, a valóság azonban az, hogy Kaili mondhatni egy „luxusbörtönben” töltötte az elmúlt hónapokat. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bentlakóknak. Tervezők hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat” és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket”, valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt”. Például rácsokat sem szereltek az ablakokra.

A görög politikus az olasz lapnak továbbra is azt bizonygatta, hogy nem bűnös, és a nála talált pénz nem az övé, az valójában a másik gyanúsított, Antonio Panzeri tulajdona volt. Állítása szerint annyit tudott, hogy Panzeri adományokat gyűjtött civil szervezetével egy nemes célra, és mivel zavarta az a bőröndnyi pénz az otthonában, éppen vissza akarta adni azt Panzerinek.

Eva Kaili a közel-keleti turnéjáról szólva azt mondta, hogy azok hivatalos látogatások voltak, amikkel Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke bízta meg. Tervei között szerepelt, hogy az összes Öböl-menti országot bejárja. Az alelnöki tisztségével kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy rosszul viselte a képviselőtársai reakcióját.

Szomorú látni, hogy az ártatlanság vélelmét nem tartják tiszteletben. Sajnálom, hogy egyik képviselő sem keresett meg, hogy meghallgassa a verziómat

– jelentette ki Eva Kaili az olasz lapnak, aki már néhány nap múlva visszaülne az Európai Parlamentbe, hogy vitákon vegyen részt és szavazhasson is bizonyos döntésekről. Hozzátette, hogy szerinte nem az ügye az igazi botrány, hanem az, hogy a belga titkosszolgálatok megfigyelés alá vették volna az Európai Parlament Pegazus különbizottság tagjainak tevékenységét.

Ahogy arról a V4NA hírügynökség korábban beszámolt, Eva Kaili Marokkó vendégszeretetét is élvezte korábban, ahol ismerősével, a belga Guy Verhofstadt liberális képviselővel vett részt egy konferencián. 

Ezeken a találkozókon az úgynevezett blokklánc technológia – amelyet először a kriptovalutákhoz fejlesztettek ki – nagyágyúi összehozzák a különböző vállalatokat, kormányzati szerveket és kezdő vállalkozókat, hogy megvitassák a legsürgetőbb kérdéseket, amelyek az innovációt, a gazdasági növekedést, valamint a blokklánc- és a digitális eszközök fejlődését mozdítják előre.

Nem mellesleg a technológiai világ lobbistái is részt vesznek ezeken a találkozókon.

A konferencia egyébként ebben a luxusszállóban volt:

 
 

 

Az alábbi videóból az derül ki, hogy Eva Kaili rendszeresen részt vett a luxuskörülmények között megrendezett, úgynevezett Blockchain konferencián.

Marokkó egyébként erősen korrupt országnak számít. A Transparency International listáján Marokkó nagyon rossz pontszámokat kapott 2012 és 2019 között, gyakorlatilag a második legrosszabb korrupciós fokozatba sorolták be az afrikai országot.

Azt pedig már a világ is tudja, hogy Guy Verhofstadt nem az átláthatóságáról híres, és talán az sem véletlen, hogy éppen Eva Kaili társaságában vett részt az eseményen.

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.