Századvég: Háromból két magyar korruptnak tartja a brüsszeli politikai elitet

A válaszadók 24 százaléka a korrupciót ítéli a legégetőbb problémának Brüsszellel kapcsolatban.

Magyar Nemzet
Forrás: Századvég2023. 06. 29. 11:30
Dömötör Csaba szerint az Európai Parlament háborús eszkalációs nyilatkozatot adott ki.
Brüsszel, 2023. január 3. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az elõzõ nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselõjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselõnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 68 százaléka korruptnak tartja a brüsszeli politikai elitet, továbbá a megkérdezettek a korrupciót tekintik a legnagyobb problémának az Európai Unió brüsszeli vezetésével kapcsolatban – derült ki a Századvég júniusi kutatásából.

Mint arra az agytröszt felmérése rámutat, a magyar válaszadók 35 százaléka nagymértékben korruptnak, 33 százaléka inkább korruptnak tekinti a brüsszeli vezetőket, illetve az uniós bürokráciát. Mint hozzáteszik:

A felmérés eredményei nem választhatóak el attól a ténytől, hogy a közelmúltban példátlannak tekinthető korrupciós botrány rázta meg Brüsszelt.

 

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával. A belga hatóságok több mint fél évvel a botrány kirobbanása után is azt vizsgálják, hogy a korrupt politikusoknak pontosan mit kellett tenniük Katar, Marokkó és Mauritánia érdekében az átutalt másfél millió euróért cserébe.

Ahogy arra a Századvég is felhívja a figyelmet: az Európai Parlament összesen 53 képviselője sértette meg a testület magatartási kódexét azzal, hogy elmulasztotta határidőben bejelenteni az ajándékba kapott utazásait, egyebek mellett Katartól.

Mint írják így tett Cristian-Silviu Bușoi román EP-képviselő is, aki 2019 és 2021 között az Európai Unió és Katar baráti társaságának elnöke volt, és aki több mint ezer napot késett nyilatkozatával.

A Századvég kutatása kitért arra a kérdésre is, hogy a magyarok szerint jelenleg mi a legnagyobb probléma az Európai Unió brüsszeli vezetésével. Ebben az első helyre a korrupció került, amely „egyértelműen kimagasodik a vizsgált problémák közül” – húzta alá az agytröszt.

Ennek megfelelően a véleményt formálók 24 százaléka a korrupciót ítéli a legégetőbb problémának Brüsszellel kapcsolatban.

A majd mindegy negyedik ember mellett, a gyenge érdekérvényesítést és tehetetlenséget 13 százalék, a külső befolyást és az Európai Unió érdekeinek figyelmen kívül hagyását pedig 11 százalék jelölte meg. A válaszadók tíz százaléka a körülményes, lassú döntéshozatalt tartja az Európai Unió legnagyobb problémájának.

 

Borítókép: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.