Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Zelenszkij biztonsági garanciákat követelt a NATO-tagságához Moldovában + videó

Az ukrán elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján ismét szövetségesei támogatását kérte.

Gábor Márton
2023. 06. 01. 15:12
BERSET, Alain; ZELENSZKIJ, Volodimir; VUCIC, Aleksandar; BETTEL, Xavier
Bulboaca, 2023. június 1. (B-j) Aleksandar Vucic szerb elnök, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, Alain Berset svájci államfõ (háttal) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélget a résztvevõk fotózása után az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök részt vesz az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján, ahol tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel is. Volodimir Zelenszkij hivatalos Twitter-oldala szerint 

a bizottsági elnökkel megvitatták az ukrán béketervet, végrehajtásának konkrét módjait, illetve a kezdeményezés globális támogatásáról is szót ejtettek.

Mindemellett kitértek azokra a biztonsági garanciákra is, amelyeket az elnök szavai szerint Ukrajna szeretne megkapni azelőtt, hogy a NATO teljes jogú tagjává válna.

Az ukrán elnök a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy mindenfajta korlátozás nélkül fel kell oldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó exportkorlátozásokat.

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, Zelenszkijt az értekezlet házigazdája, Maia Sandu moldovai elnök fogadta a Chisinauhoz közeli Bulboaca kastélyában. Az ukrán elnök köszönetet mondott a politikusnak Kijev támogatásáért és az ukrán menekültek befogadásáért. 

Zelenszkij a rendezvény során megerősítette, hogy Ukrajna mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban teljes jogú taggá akar válni. 

A 45 európai ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével zajló csúcstalálkozót kora délután megnyitva Maia Sandu moldovai elnök úgy fogalmazott: reményei szerint a mostani megbeszéléssel újabb lépést tesznek a kontinens békéje felé. A találkozó abba a folyamatba illeszkedik, amelyben az EU-tagországok és partnereik a szolidaritáson alapuló, erősebb Európára törekszenek emelte ki. 

Zelenszkij akinek személyes részvétele csak csütörtökön vált biztossá közvetlenül Sandu után felszólalva a résztvevők támogatását kérte Kijev NATO-csatlakozási törekvéséhez. Kijelentette, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozón Kijevnek egyértelmű jelzést kell kapnia a szövetségtől a hozzá fűződő viszonyának jövőjét illetően. Újra hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az európai partnerek segítsék Ukrajnát harci repülőgépekkel és légvédelmének fejlesztésében is.

Zelenszkij megerősítette, hogy Ukrajna szeretne egy béke-csúcstalálkozót szervezni arról, milyen feltétekkel zárható le a háború, de még nem látja elérkezettnek az időt erre.

 Kijev fő törekvése, hogy minél több országot nyerjen meg a részvételre fejtette ki.

A moldovai találkozó megnyitása után elhangzott nyilvános felszólalásában Mark Rutte holland miniszterelnök úgy fogalmazott: Kijevnek győznie kell a háborúban, és ehhez további katonai és pénzügyi támogatást kell kapnia európai partnereitől, de a kontinensen kívülről is. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte: a találkozó egyik célja a nemzetközi jog tiszteletben tartása melletti egység kinyilvánítása. Oroszország kizárta magát az Európai Politikai Közösségből (EPK) azzal, hogy megtámadta Ukrajnát hangoztatta.

Az EPK létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg, és lehetővé tegyék az EU-tagállamok szorosabb együttműködését a szervezeten kívüli országokkal. Az első csúcstalálkozót tavaly októberben tartották Prágában.

A mostani értekezlet fő témái közé tartozik a béke és biztonság, az energiaellátás és a klímavédelem, továbbá az európai országok infrastrukturális hálózatai közötti összeköttetések javítása. A találkozón az EU-tagországok és az európai uniós központi intézmények vezető képviselői mellett közel húsz európai ország állam- vagy kormányfője vesz részt. Hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Recep Tayyip Erdogan török elnök az utolsó pillanatban lemondta részvételét. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nincsenek másodosztályú országok Európában, és megerősítette, hogy Olaszország mind Ukrajna, mind Moldova integrációs törekvéseit támogatja. Fontosnak tartotta annak figyelembe vételét, hogy Európa nem pusztán szabályok és érdekek halmaza, hanem fontos civilizációs szerveződés – számolt be róla az MTI.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, Alain Berset svájci államfő (háttal) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélget a résztvevők fotózása után az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.