Az olasz szépségkirálynő ezentúl is csak nő lehet

A Miss Italy szervezői azt követően tették meg ezt a bejelentést, hogy Hollandia szépe egy transznemű nő lett.

Homoky Réka
2023. 07. 22. 21:39
null
Announcement Miss Netherlands 2023 Fotó: EVERT ELZINGA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbent az olaszországi LMBTQ-közösség a Miss Italy nevű szépségverseny elnöke, Patrizia Mirigliani bejelentésén, mely szerint ezentúl férfiak nem vehetnek részt a szépségversenyeken, vagyis kizárólag nőnek született versenyzők indulhatnak, derül ki az Il Primo Nazionale olasz napilap cikkéből.

A szépségverseny védnöke a Radio Cusano rádiónak nyilatkozott annak apropóján, hogy a minap a Miss Hollandia nevű versenyt egy transznemű résztvevő nyerte meg. A sikert követően a holland szépségkirálynő, aki igazából férfi, indul a Miss Universe nevű nemzetközi megméretésen is.

 

Mirigliani leszögezte, hogy amíg ő felel a szépségverseny lebonyolításáért, addig a Miss Italyn csak olyan versenyzők indulhatnak, akik biológiailag nők, akik csupán annak érzik vagy vallják magukat, ki lesznek zárva a megméretésből. 

A verseny elnöke kijelentette, hogy a Miss Italy nem fog csatlakozni a transzaktivizmus mozgalmához, mivel a kezdetektől fogva a versenyszabályzat egyik fontos eleme az az előírás, hogy a versenyzőnek születésétől fogva nőnek kell lennie. 

Mirigliani hozzátette: ezt a szabályt valószínűleg azért vezették be, mert már abban az időben is előre lehetett vetíteni, hogy a szépségideál változhat és a nők áteshetnek bizonyos műtéteken, valamint a férfiakból is nő lehet egy beavatkozást követően.

Az elnök arra is kitért, hogy az évek során a Miss Italy enyhített a szabályokon, amelyek a kezdetekben nagyon szigorúak voltak. Elmondása alapján manapság már a tetoválást és a piercinget viselő résztvevők is indulhatnak a versenyen, mert ez része a nők önkifejezésének. Hozzátette azonban, hogy a túlzásokat nem tartja jónak.

A Miss Italy történetében 2016-ban nagy visszhangot keltett, hogy egy plus size versenyző lett az egyik udvarhölgy. Az akkor 22 éves nápolyi lány,  Paola Torrente 46-os ruhaméretével inkább a teltkarcsúak táborához tartozott, ami miatt sokan meglepődtek az elért eredményén. A versenyt követően a lány a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy természetesnek tartja magát és büszke a testére. 

Nem a holland versenyző az egyetlen, aki szépségversenyen indult. 2019-ban a spanyol transznemű modell, Angela Ponce részt vett a Miss Universe versenyen, és bár nem nyert, úttörőként tekintett rá az LMBTQ–közösség.


Franciaországban is teret nyert az LMBTQ–közösség a szépségversenyeken, a Miss France történetében 2002-ben első alkalommal egy transznemű színésznő, bizonyos Andrea Furet is lehetőséget kapott rá, hogy induljon a versenyen, miután annak új elnöke, Alexia Laroche-Joubert lehetőséget adott  a transznemű versenyzőknek.

Borítókép: Miss Hollandia győzelme (Fotó: Evert Elzinga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.