Buhera az ukrán fronton: összeszerelt gépfegyverekkel vadásznak drónokra + videó

Mire nem jó a katonák kreativitása?

2023. 07. 08. 13:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A háborúk mindig is az improvizációk és a kreativitás melegágyai voltak. Egyes feladatok azonnali megoldására az ügyeskezű és ötletes katonák mindig előálltak egy újszerű megoldással – kommentálta Somkuti Bálint biztonságipoltikai szakértő Facebook-bejegyzésében azt a közösségi médiában terjedő videót, amelyen ukrán katonák hat AK–74-es „összeszerelésével” vadásznak alacsonyan repülő drónokra.

A felvételeken látszik, hogy egy háromlábú állvány stabilizálja a fegyvereket, miközben egyszerre rövid sorozatokat eresztenek meg egy drónra – egyébként sikertelenül. Mint arra Somkuti Bálint is felhívja a figyelmet, a videón feltűnik még egy érdekesség: 

a háttérben egy 1928-ban tervezett, Gyegtarjov dobtáras golyószóró áll.

A közösségi médiában egyébként már korábban bemutatták a különös fegyverrendszer működését. A lényege, hogy a ravaszokhoz erősített elsütő szerkezetnek köszönhetően az AK–74-esek egyszerre tüzelhetnek. Kérdés persze, hogy a módszer mennyire hatékony, de arra vannak videós bizonyítékok, hogy gépkarbélyokkal szedtek le orosz drónokat. Előnye még, hogy az AK–74-esekből sok van rendelkezésre, és a lőszer olcsó.

Márpedig a drónok tömeges használata – legyen felderítő vagy támadó – mindkét oldalon, sőt minden háborúban egyre nagyobb fejtörést okoz. Ezek a fegyverek szintén olcsók, rengeteg áll rendelkezésre belőlük, és különösen ár-érték arányban nehéz ellenük védekezni. 

Összeszerelésük sem túl bonyolult, némi hegesztés és szigetelő szalag kell hozzá:

Korábban lapunk is megírta, hogy olykor egészen elképesztő fegyverek is feltűnnek a fronton: például az ukránok egy 1880-ban megalkotott, Oroszországban 1910-ben (!) hadrendbe állított Maxim M1910-es nehézgéppuskát is használtak. Ennek oka azonban kevésbé az, hogy ezen olyan hatékonyak lennének, mint inkább a felszerelés hiányosságai.

Borítókép: Twitter videó kivágás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.