Elszabadult az erőszak Tunéziában a bevándorlás miatt + videók

Az afrikai ország keleti partján fekvő Szfaksz városa egyfajta ugródeszka az Európa felé tartó migránsoknak.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 8:38
Tunisz, 2023. március 3. Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája előtt 2023. március 3-án. Kaísz Szaíd tunéziai elnök február végén "sürgős intézkedéseket" jelentett be a Szaharától délre fekvő afrikai országok illegális bevándorlóival szemben, mert jelenlétük "erőszak, bűnözés és egyéb elfogadhatatlan cselekmények melegágya". MTI/EPA/Mohamed Meszara Fotó: Mohamed Meszara
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen nőtt a feszültség egy tunéziai kikötővárosban a héten. Szfakszban a hatóságok három migránst vettek őrizetbe egy helyi férfi halála miatt, de jelentések érkeztek a színes bőrű külföldiek elleni megtorlásokról, valamint tömeges kiutasításokról és a helyi biztonsági erők állítólagos támadásairól. 

Faouzi Masmoudi, a tengerparti város ügyészségének szóvivője szerint egy 41 éves tunéziai meggyilkolásával gyanúsítják a bevándorlókat. Ellenük szándékos emberölés vádjával indítottak nyomozást. Továbbá 22 szubszaharai-afrikai országokból származó migránst is őrizetbe vettek. Őket a térségben elkövetett bűncselekmények miatt hallgatják ki – közölte szerdán Masmoudi.

A Tunézia keleti partján fekvő Szfaksz egyébként a Földközi-tengeren Európába tartó illegális bevándorlók fő kiindulási pontja. Emberek ezrei indulnak innen útnak, hogy a veszélyes úton megpróbáljanak az EU-ba jutni. Főként a Szaharától délre fekvő vidékekről özönlenek a városba a migránsok, hogy aztán soha nem látott számban keljenek át a vízen, hogy elérhessék a rozoga és túlterhelt csónakjaikkal Olaszországot.

Nizar Ben Brahim Amri, a meggyilkolt tunéziai férfi temetése után zavargások törtek ki a városban – írja a Fox News amerikai hírcsatorna. A helyi lakosok elzártak egy főutat, gumikat égettek, és felszólították a hatóságokat, hogy a béke megőrzése érdekében küldjék vissza a migránsokat a saját hazájukba.

A közösségi médiában közzétett videókon az is látszik, hogy a színes bőrűeket összeszedték és a földre fektették Tunéziában.

A tunéziai biztonsági erők közben különböző menedékházakba helyeztek néhány migránst. Ezzel próbálták meg elkerülni, hogy a helyiek bosszút álljanak rajtuk a történtekért, míg mintegy 200 másik bevándorló a szfakszi vasútállomásra indult, hogy Tuniszba, a fővárosba meneküljön.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, afrikai migránsok százait pedig a hatóságok Szfaksz kikötővárosából Tunézia Líbiával határos sivatagi térségébe telepítették át a napokig tartó erőszakhullám nyomán – közölte egy parlamenti képviselő. Múz Barakallah kiemelte:

a hatóságok élelemmel és gyógyszerrel látták el a Szfakszból elszállított embereket.

Mint mondta, mintegy 1200 migránst a líbiai és az algériai határok mentén található térségekbe vittek. Hozzátette, hogy onnantól a határőrség illetékes és fog dönteni az illegális bevándorlók további sorsáról. 

Az idén jelentősen megnőtt az észak-afrikai ország partjairól útra kelő menedékkérők száma, miután a tunéziai elnök februárban keményebb hatósági fellépést jelentett be az ország területén tartózkodó, a Szaharától délre eső országokból származó migránsokkal szemben, másrészt Tunézia gazdasági nehézségei miatt.

A múlt hónapban szfakszi lakosok százai tüntettek az ott tartózkodó migránsok ezrei ellen. A helybéliek felkérték a hatóságokat, hogy toloncolják ki az illegális bevándorlókat, mondván, nem szeretnék, ha városukat ellepnék. Az utóbbi hónapokban migránsok százai tűntek el vagy vesztették életüket hajótörésekben Szfaksz partjai előtt.

Tunéziára mindemellett nagy nyomást gyakorolnak európai országok a menedékkérők hullámának megállítása érdekében. Franciaország nemrég bejelentette, hogy 25,8 millió euróval (9,6 milliárd forinttal) segíti Tunéziát az Európa felé irányuló illegális migráció megfékezésében. Kaisz Szaíd tunéziai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa nem lesz Európa határőre.

 

Borítókép: Fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája előtt  2023. március 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.