Hollandia hazaküldené az ukrán menekülteket?

Egy új felmérés szerint a lengyelek 55 százaléka úgy véli, nem kellene több segítséget felajánlani Kijevnek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 13:18
Mark Rutter holland miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) 2022 júliusában. (Fotó: Kyle Orton / Twitter)
Mark Rutter holland miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) 2022 júliusában. (Fotó: Kyle Orton / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland kormánynak egyértelművé kell tennie a jelenleg az országban tartózkodó ukrán menekültek jövőbeli kilátásait, különösen a tartózkodási státusuk és a hazatérésük tekintetében – idézte az Euractiv páneurópai hírportál a Migrációs Tanácsadó Testület (ARM) szerdai jelentését.

„Ahogy a háború elhúzódik, az átmeneti védelemről szóló irányelv és a létesítmények ideiglenes jellege kezd túlcsordulni” – olvasható a jelentésben. Hozzátették:

Ennek az ideiglenes intézkedésnek ára van: az embereknek és a társadalom számára is; fel kell tenni a kérdését, hogy milyen perspektívát akar Hollandia nyújtani az ukránoknak?

Hollandia mintegy 95 ezer ukrán menekültet fogadott be a háború tavalyi kitörése óta. Ők az Európai Unió átmeneti védelemről szóló irányelvének (TPD) értelmében védelmet élveznek, amely 2025 márciusáig érvényes. Az önkormányzatok és a menekültek azonban egyaránt aggodalmukat fejezték ki a jövőre vonatkozó kilátásokkal és az életkörülményekkel kapcsolatban.

A jelentés követeli, hogy az ukrán menekültek tartózkodási státusát és hazatérését uniós szinten vitassák meg és egyszerűsítsék, hogy megelőzzék az EU-n belüli másodlagos migrációt.

Javasolják továbbá, hogy az ukránok ideiglenes vagy akár nem ideiglenes tartózkodási engedélyt kapjanak, beleértve a diákokat és a magasan képzetteket.

A jelentés emellett a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők, a menedékkérők egyenlőbb bánásmódját szorgalmazza, ideértve a gyorsított munkavállalási engedélyek kiadását vagy a megfelelő lakóhely biztosítását.

„Javasoljuk, hogy a kormány fontolja meg ezen kérdéseket, hogy jövőképet biztosíthasson az ideiglenesen érkezőknek” – áll a jelentésben.

A holland kormány számára azért is okozhat nehézséget megfelelni ezen elvárásoknak, mert a korábbi bevándorlás miatt súlyos migráns- és lakásválság egyaránt sújtja.

Hugo de Jonge holland lakhatásért felelős miniszter éppen ezért kijelentette, hogy a menekültek nagy száma miatt meglehet, hogy az ország nem tudja majd teljesíteni lakásépítési céljait.

Nem csak Hollandia küzd az ukrán menekültek elhelyezésével, Kijev egyik legnagyobb támogatója, Lengyelország is hasonló helyzetben van. „A jelenlegi kihívásunk az integráció feltételeinek a megteremtése, hogy munkát vállalhassanak és anyagilag függetlenné válhassanak a menekültek, akik itt akarnak új életet kezdeni” – fogalmazott Konrad Fijolek, Rzeszów polgármestere az Euractiv egy korábbi cikkében.

Amint arra az ENSZ adatai felhívják a figyelmet, az orosz–ukrán háború tavalyi kirobbanását követően, összesen mintegy 12,7 millió határátlépés történt Ukrajnából Lengyelországba – 10,3 millió pedig vissza. A nemzetközi szervezet hozzáteszi, hogy 1,6 millió menedékkérelmet nyújtottak be ukránok eddig Lengyelországban.

Noha a lengyel állampolgárok a háború kirobbanásakor mintegy kétmilliárd eurót költöttek a saját magánvagyonukból az ukránok megsegítésére, mintegy egy év alatt öt százalékponttal – 62 százalékra – csökkent azok aránya, akik szerint jó, hogyha az ukránok még sok évig az országban maradnak, és nőtt azoké, akik szerint ez nem előnyös. 

Sőt, a Varsói Egyetem júniusi felmérése alapján a lengyelek 55 százaléka szerint nem kellene több segítséget felajánlani Kijevnek, ez az arány tavaly tavasszal 28 százalék volt. 

Mindemellett háromból két válaszadó szerint az ukránoknak nem kellene megadni ugyanazt a hozzáférést a szociális juttatásokhoz – mint a családi pótlék –, mint ami a lengyeleknek jár.

Amint arra az ENSZ is rámutat, jelenleg a lakhatás mellett az egészségügyi hozzáférés biztosítása, az óvodai és iskolai férőhelyek kialakítása, a nyelvtanulási és munkalehetőségek megteremtése az ukrán menekültek számára egész Európában kihívás elé állítják a kormányokat.

Borítókép: Mark Rutter holland miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) 2022 júliusában (Fotó: Kyle Orton/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.