Így menetelnek a halálba a nyugati harcjárművek Ukrajnában + videó

A magas fokú aláaknázottság az ukrán ellentámadás egyik legnagyobb hátráltatója.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 17:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán ellentámadás egyik legnagyobb hátráltatója – erről ukrán tisztviselők is több ízben beszéltek, valamint a nyugati sajtó is rengeteget cikkezett róla – a visszafoglalni kívánt területek magas fokú aláaknázottsága

Ez talán a legnagyobb különbség a mostani és a tavaly őszi ellenoffenzíva között: akkor az orosz erőknek sokkal kevesebb idejük volt felkészülni az ukrán támadásra, nem tudták beásni magukat védelmi állásaikba, valamint nem tudták aláaknázni a hátrahagyott területeket.

Most azonban minderre bőven volt lehetőségük, hiszen az ukrán ellentámadásról szóló híradások már 2023 elején megkezdődtek, noha az offenzíva hivatalosan csak június elején indult meg. 

Ukrán aknamentesítők Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij

Az ukrán aknamentesítők beszámolói szerint a fémdetektorok hatástalanok a javarészt műanyag aknák ellen, ezért drónok segítségével azonosítják be azok pontos helyét. Sokszor ugyanakkor ez sem elég, erről tanúskodik az alábbi felvétel. 

A videón állítólag a nyugati országok által Kijev rendelkezésére bocsátott NATO-járművek láthatók, amint gyanútlanul ráhajtanak egy – a távolból is működésbe hozható – aknamezőre. A konvoj körülbelül 8-10 járműből áll – ránézésre nagyrészt amerikai HMMWV (Humvee) katonai járművek, valamint néhány páncélozott harcjármű –, akik szépen sorjában menetelnek a vesztükbe. 

Az ellentámadás kezdetén egy nagyon hasonló felvétel látott napvilágot, amelyről lapunk is beszámolt. Eszerint az ukrán erők egyenesen egy aknamező közepére hajtottak Leopard 2R típusú aknamentesítőikkel.

Ezekből legalább hármat elvesztettek − a rendelkezésre álló állomány felét. Ez azért is különösen fontos, mivel a hadi eszközöket Finnország biztosította Kijev számára, Helsinki pedig azért adott „csak” hatot, mivel nekik is csak ennyi volt.

Borítókép: Ukrán tüzérségi rendszer (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.