Már nem csak Biden, de alelnöke sem tudja, hogy mit beszél

Kamala Harris felmérések szerint az Egyesült Államok történetének egyik legnépszerűtlenebb alelnöke.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 12:21
Kamala Harris, demokrata amerikai alelnök, 2023.06.25-én. (Fotó: Vice President Kamala Harris / Twitter)
Kamala Harris, demokrata amerikai alelnök, 2023.06.25-én. (Fotó: Vice President Kamala Harris / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a tiszta energiába és az elektromos járművekbe fektetünk, és csökkentjük a népességszámot, akkor több gyermek lélegezhet tiszta levegőt és ihat tiszta ivóvizet” – fogalmazott Kamala Harris, amerikai alelnök – a közönség tapsát kiváltva – a Baltimore állambeli Coppin Állami Egyetemen tartott beszédében, amely a „tiszta energiával működő gazdaság” kiépítésének a szükségességéről szólt.

A New York Post amerikai napilap „megdöbbentő baklövésnek” nevezte az esetet, mivel az alelnök beszéde után a Fehér Ház által kiadott közlemény szerint a demokrata politikus az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében nem a „népességszám (population) csökkentését” akarta mondani, hanem a „szennyezés (pollution) csökkentését”.

A Fehér Ház elismerte a hibát, és hivatalos átiratában kijavította Harris hibáját, azonban az eseményen résztvevők hangos üdvrivalgással fogadták az alelnök súgógépről felolvasott szavait.

Több republikánus politikus is reagált Harris kijelentésére. Thomas Massie republikánus Kentucky állambeli képviselő a Twitteren úgy fogalmazott: „Ti lennétek az a népesség, amelyet csökkenteni akar?” – tette fel a kérdést a konzervatív szavazóknak a mélyen gyökerező demokrata–republikánus ellentétre utalva.

Harris, aki felmérések szerint az Egyesült Államok történetének egyik legnépszerűtlenebb alelnöke, a FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összegző oldal szerint elfogadottsága jelenleg 39 százalékos, míg elutasítottsága 51,3 százalékos.

Joe Biden elnök jobbkezeként már a múltban is tett hasonló fejcsóválásra okot adó megjegyzéseket.

A hónap elején egy New Orleans-i zenei fesztiválon a „kultúra” szó meghatározását ismételte el kétféleképpen egymás után, ami gúnyt váltott ki a közösségi médiában. A héten pedig a – szerinte – „divatos” mesterséges intelligencia meghatározásával akadtak gondjai – vélhetően egy előzetes felkészítőt követően.

A közösségi médiában voltak olyanok is, akik a logikátlan mondatai után azt a kérdést is feltették, hogy a politikus hogyan végezhette el a jogi egyetemet, majd lehetett államügyész Kaliforniában, ha a felkészítőire sem emlékszik.

Hiába nyilatkoztak úgy fehér házi tisztviselők, hogy a 2024-es demokrata alelnökségért induló Kamala Harris inkább hátrány Joe Biden elnöki kampányában, Anita Dunn elnöki főtanácsadó arra utasította a munkatársakat, hogy több rendezvényt tervezzenek a népszerűtlen alelnöknek.

Hiába éri a demokrata oldalról, sőt a Fehér Házon belülről is kritika az első női alelnököt, mivel Biden már bejelentette, hogy 2024-ben is Harrisszel indul, elemzők szerint „túl nagy lenne a politikai kockázat” az első női, első fekete, első ázsiai-amerikai alelnök elmozdításában. Szakértők szerint ugyanakkor a demokratáknak „szüksége lenne” egy olyan elfogadott, megbízható, szavazókat behozni tudó alelnökre, aki „be tudna ugrani”, ha a nyolcvanéves Joe Biden nem tudná kitölteni esetleges második ciklusát. Ám az elemzők többsége nem látja Kamala Harrisben ennek a potenciálját.

Borítókép: Kamala Harris demokrata amerikai alelnök, 2023. 06. 25-én. (Fotó: Vice President Kamala Harris / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.