Moszkva bírálta Ankarát az ukrán katonák átadása miatt

A hírek szerint hamarosan sor kerülhet egy Erdogan–Putyin találkozóra Törökországban.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 07. 09. 18:45
null
Mariupol, 2022. június 13. Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hevesen bírálta az orosz elnök hivatalának szóvivője, hogy Törökország hazaengedett olyan ukrán tiszteket, akik a mariupoli Azovsztal acélmű védelmében vettek részt – írta meg a Világgazdaság.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen üdvözölte az öt ukrán parancsnokot. „Itthon!” – írta Telegram-csatornáján szombaton az ukrán államfő, aki egy fényképet is közzétett, amelyen az Azov ezred három parancsnokával, valamint két másik parancsnokkal látható. Később sajtótájékoztatót is tartottak.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, az ukrán elnök a héten több NATO-tagállamba is ellátogatott, hogy támogatást szerezzen a jövő heti vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, illetve hogy több és jobb fegyvereket szerezzen Ukrajnának. A törökországi találkozót követően Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Ukrajna kétségkívül megérdemli a NATO-tagságot.

A tiszteket orosz katonák ejtették fogságba, miután az Ukrajnát támadó orosz erők elfoglalták az Azovsztalt, de ezt követően Törökországba deportálták őket.

Orosz közlés szerint a szélsőséges nacionalistának tekintett parancsnokoknak a megállapodás szerint a konfliktus végéig Törökországban kellett volna maradniuk.

A katonatisztek a török féllel folytatott tárgyalás után tértek vissza hazájukba – közölte az ukrán elnöki hivatal. Volodimir Zelenszkij a repülőtéren fogadta őket és gratulált a visszatérésükhöz.

„Az Azov parancsnokainak visszatérése Törökországból Ukrajnába nem más, mint a létező megállapodások közvetlen megsértése” – közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az orosz hírügynökségek szerint.

Peszkov a visszatérést az ukrán ellentámadás „kudarcával” hozta kapcsolatba, valamint Törökország azon szándékával, hogy „szolidaritásáról” tegyen tanúbizonyságot a július 11–12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt.

„Folynak a NATO-csúcs előkészületei, és természetesen nagy nyomás nehezedik Törökországra” – jelentette ki a Kreml szóvivője. A török vezetés egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy milyen megállapodás alapján adta át a tiszteket Ukrajnának. 

A hírek szerint egyébként hamarosan sor kerülhet egy Erdogan–Putyin találkozóra is Törökországban, kérdéses, hogy a mostani fogolyátadás ezt befolyásolja-e.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-csatornáján megosztotta a nyilvánossággal, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott török hivatali partnerével, Hakan Fidannal. Tárgyaltak az Azov-parancsnokok visszatéréséről, a regionális helyzetről, a Kijevnek nyújtott katonai támogatások „destruktív” eleméről, és a két ország közötti bizalom elmélyítéséről. A felek további együttműködési lehetőségeket helyeztek kilátásba, valamint megvitatták a globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket is.

Borítókép: Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. (Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.