Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Washington elárulta, mikor vetik be az ukránok a tiltott fegyvereket

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint már nem kell sokat várni a kazettás lőszerek alkalmazására.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 7:27
US-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-POLITICS-CLUSTER Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna megkapta az első szállítmányokat a kazettás lőszerekből, a héten már be is vethetik őket – közölte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. 

Nincs jelentésünk arról, hogy alkalmazták-e már a lőszereket, de ha nem, akkor az elkövetkező órákban biztosan sor kerül majd rá

− magyarázta Sullivan. A tanácsadó megerősítette azt is, hogy a több mint száz ország által betiltott fegyvereket azért „kellett” Ukrajna rendelkezésére bocsátani, mert mind Kijev, mind a nyugati szövetségesek fogytán vannak tüzérségi lőszerekből. Washington még idén januárban jelentette be, meghatszorozza a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártásának mennyiségét 2025-re, azonban ez nem elég. Ukrajna egy hónapban mintegy 240 ezer lövedéket használ el – emlékeztetett a Bussines Insider. 

A kazettás lőszerek pótolják a hiányzó lövedékeket

− tette hozzá Sullivan.

A Biden-adminisztráció még július 7-én jelentette be, hogy kazettás lőszerekkel fogja támogatni háborúban álló szövetségesét. A döntés óriási ellenállást váltott ki a nyugati szövetségesek körében, mivel ezek rendkívül veszélyesek a civilekre nézve. A kazettás bombák olyan robbanószerkezetek, amelyeket általában repülőgépekről – de tüzérségi rendszerekről is indíthatók – dobnak le, a hordozóeszköz pedig több száz kisebb robbanótöltetet rejt magában. Amint eléri a megfelelő magasságot, a hordozóeszköz kiengedi ezeket a robbanófejeket, amelyek egy ejtőernyőszerű szerkezet segítségével érik el a célterületet. Itt a becsapódást követően repeszeket szórnak szét. Már ha felrobbannak. 

A legnagyobb veszélyt ugyanis azok a bombák jelentik, amelyek nem robbantak fel, ezek úgy funkcionálnak, mint a taposóaknák: a vétlen civilek bármikor rájuk léphetnek, vagy más módon érintkezhetnek velük, ekkor pedig már elkerülhetetlen a tragédia.

 

A kazettás bomba működése

Amennyiben kazettás bombákat vetnek be az oroszok ellen, akkor Moszkva fenntartja a jogot arra, hogy viszonozza a támadást

− húzta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap. Az orosz elnök hozzátette: Oroszország eddig nem érezte szükségét annak, hogy bevesse a saját kazettás bombáit, de a reciprocitás elve alapján válaszolhat egy ilyen akcióra.

Putyin a Rosszija 1 orosz televíziónak nyilatkozva kiemelte: meggyőződése, hogy a kazettás lőszerek Kijevbe szállítását és azok felhasználását bűncselekménynek kell tekinteni. Ezt éppen Jen Spaki volt fehér házi szóvivő tavalyi kijelentésére alapozta, aki háborús bűncselekmény elkövetésével vádolta Moszkvát, amikor utóbbi állítólag kazettás bombákat vetett be egy ukrán város ostromakor.

A Világbank legfrissebb becslése szerint Ukrajna aknamentesítése a jelenlegi adatok szerint 37 milliárd dollárba kerülne. Ez a szám jelentősen megnövekedhet, amennyiben mind Kijev, mind Moszkva elkezdi használni a tiltott fegyvereket. 

Borítókép: Amerikai katonák kazettás lőszeret pakolnak (Fotó: AFP/DVIDS) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.