Zúgolódik a Vatikán, amiért Ferenc pápa folytatja a közeledést Kínához

A katolikusok egy része szerint az egyházfő lépésével a Vatikán aláveti magát Pekingnek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 19:44
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. június 18. Ferenc pápa vasárnapi Angelus (Úrangyala) imádságot tart a vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre nézõ ablakából Rómában 2023. június 18-án. A katolikus egyházfõ két nappal korábban hagyta el a római Agostino Gemelli kórházat, ahol június 7-én sérvmûtéten esett át. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa elfogadta Sanghaj püspökének azt a férfit, akit a kínai hatóságok a Vatikánnal való konzultáció nélkül neveztek ki a tisztségre. A lépés a pápa elszántságának legújabb jele, hogy folytatja a közeledést Pekinghez, még a Vatikán zúgolódása ellenére is.

A Vatikán szombaton jelentette be, hogy a szentatya Joseph Shen Bin püspököt nevezte ki a sanghaji egyházmegye élére több mint három hónappal azután, hogy a kínai katolikus hatóságok bejelentették, hogy ünnepélyesen beiktatták a tisztségbe – a Szentszék engedélye nélkül. 

A katolikus papok egy része úgy értelmezte a pápa döntését, hogy azzal aláveti magát a kommunista Kínának.

Pietro Parolin vatikáni bíboros államtitkár elmondta, hogy a pápa az egyházmegye javát és a püspökök lelkipásztori szolgálatának gyümölcsöző gyakorlását tartja szem előtt. Ám hozzátette: Peking egyoldalú döntése, miszerint áthelyezi a püspököt korábbi egyházmegyéjéből, Haimenből, ellentétes a párbeszéd és együttműködés szellemével, amely a püspökök kinevezéséről szóló 2018-as megállapodásban szerepel. A bíboros hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy minden püspöki kinevezés Kínában, beleértve az áthelyezéseket is, konszenzussal történjen a Vatikán és Peking között.

A felek közti 2018-ban aláírt egyezség, amelyet kétéves időtartamokra megújítanak, mindkét félnek beleszólást biztosít a püspökök kinevezésébe. Az egyezség részletei titkosak, de Ferenc pápa azt mondta, hogy az neki adja meg a végső szót. 

A megállapodásra akkor került sor, amikor a Hszi Csin-ping vezette Kínai Kommunista Párt fokozta a vallás, köztük a katolikus egyház kormányzati ellenőrzését.

Novemberben a Vatikán szintén azzal vádolta a kínai hatóságokat, hogy megsértették a 2018-as paktumot, amikor egy olyan egyházmegyébe helyeztek püspököt, amelyet a Szentszék nem ismer el.

Borítókép: Ferenc pápa vasárnapi úrangyala-imádságot tart a vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából Rómában 2023. június 18-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.