Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Amerika alulmaradna egy kínai–orosz tömbbel szemben

Egy szakértő szerint az Egyesült Államoknak sürgősen partnerekre van szüksége Ázsiában.

2023. 08. 18. 5:05
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 16. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai inflációcsökkentési törvény aláírásának évfordulója alkalmából a washingtoni Fehér Házban 2023. augusztus 16-án. Biden 2022 augusztusában írta alá a törvényjavaslatot, amely többek között 430 milliárd dollár támogatást tartalmaz adókedvezmény formájában a zöld gazdasághoz kapcsolódó, az Egyesült Államokban gyártott termékekre. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok elnökének nyaralóhelyén, Camp Davidben rendezik meg azt a találkozót, amelyből talán jobban megérti a világ, hogy az amerikaiak hogyan képzelik el az általuk felépített szövetségi rendszer működését az elkövetkező években. A szóban forgó esemény az amerikai–japán–dél-koreai csúcstalálkozó, amelyet a szakértők már most fontos mérföldkőnek tekintenek.

A mai találkozó kulcsfontosságú pillanat lesz a nemzetközi kapcsolatok alakításában az indo-csendes-óceáni térségben és azon túl

jelentette ki Patrick M. Cronin, a The Hudson Institute agytröszt szakértője. Ez az első diplomáciai csúcstalálkozó – a korábbi ilyen formátumú találkozókat más események, például a G7-ek találkozóinak margóján tartották – várhatóan a kölcsönös konzultáció és együttműködés állandó, rendszeresen ismétlődő formuláját indítja el legalább három dimenzióban, méghozzá katonai, gazdasági és politikai területeken.

Ami fontos, az az, hogy egy állandó együttműködési formulát kezdeményeznek, amely a feltételezések szerint bővülni fog. Úgy tűnik, hogy ez az első, katonai terület a leglényegesebb, már csak azért is, mert Ázsiában már most is egy eszkalálódó helyzettel állunk szemben.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a kínaiak nemcsak egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Tajvanra és a Fülöp-szigetekre, mind katonai létesítményeik bővítésével, mind a vitatott vizeken történő incidensek provokálásával, hanem fokozzák is az együttműködést Oroszországgal és Észak-Koreával. Emellett a növekvő számú rakétakísérletek is a feszültség növekedésére utalnak.

A közelmúltban olyan fejlemények is történtek, amelyekre Washingtonban úgy tekintettek, mint amelyek előrevetítik az Amerika és Kína, valamint szövetségeseik közötti rivalizálás kiéleződését a Csendes-óceánon. Szóba került ugyanis egy közös kínai–orosz járőr kiküldése az Alaszka partjainál lévő nemzetközi vizekre.

Ez 11 hajóból állt, amire az amerikaiak négy romboló és P–8 Poseidon repülőgépek térségbe küldésével válaszoltak. 

Az orosz–kínai armada nem sértette meg az amerikai felségvizeket, de mint Brent Sedler, a Heritage Foundation vezető munkatársa a The Wall Street Journalnak elmondta, ez volt az első alkalom, hogy ilyen expedícióra sor került, és az ukrajnai háború és a Tajvan körüli feszültségek összefüggésében ez egy rendkívül provokatív lépés.

Hasonló jellegű volt a közelmúltbeli nagyszabású orosz–kínai haditengerészeti gyakorlat a japán felségvizek közelében. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdések is a beszélgetés témái között szerepelnek. Erre utal a dél-koreai elnök közelmúltbeli kijevi látogatása, a Szöul által Ukrajnának (egyelőre Washingtonon keresztül) történő fegyverszállításokra vonatkozó korlátozások fokozatos feloldása, valamint a három főváros aggodalma amiatt, hogy Észak-Korea az orosz háborús erőfeszítéseket aktívan támogató állammá válhat.

Az amerikaiak érdekeltek abban, hogy a NATO és az ázsiai országok közelebb kerüljenek egymáshoz, amit például az is bizonyít, hogy négy ország (Japán, Korea, Ausztrália, Új-Zéland) vezetőit meghívták a madridi csúcstalálkozóra, valamint a közelmúltban Vilniusban megvitatott és a franciák és a németek által egyelőre blokkolt javaslat, hogy az észak-atlanti szövetség képviseletet nyisson Tokióban.

A szakértők szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy mi a forrása az amerikai politika ilyen jellegű változásainak. John Barrett, a katonai logisztika szakértője a War on the Rocks című szakosodott honlapon azt írja,

az Egyesült Államoknak jelenleg két hasonló katonai képességekkel rendelkező geostratégiai riválisa van: Oroszország és Kína, ezért a legrosszabb esetben két, egymástól távol eső fronton zajló háború forgatókönyvével kell számolnia.

Barrett úgy véli, hogy az Amerika és szövetségesei, valamint az orosz–kínai blokk közötti jövőbeli háború ipari háború lesz, egy hosszú, pusztító, nagyszabású háború, amelyben az a fél fog győzni, amelyik gyorsabban tudja mozgósítani az iparát, át tudja alakítani azt a háborús termelés igényeihez, és ki tud tartani ebben az állapotban talán még évekig.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai inflációcsökkentési törvény aláírásának évfordulója alkalmából a washingtoni Fehér Házban 2023. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.