Amerika először hagyott jóvá közvetlen katonai segélyt Tajvannak, Kína máris reagált

Peking szerint az amerikai fegyverek Tajvanra történő szállítása ártana a sziget „biztonságának”

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 12:34
null
Tajvani-szoros, 2023. április 17. Az amerikai haditengerészet által közreadott képen az Arleigh Burke osztályú, irányított rakétával felfegyverzett USS Milius (DDG 69) amerikai romboló áthalad a Tajvani-szoroson 2023. április 16-án, néhány nappal az után, hogy a kínai hadsereg befejezte a Tajvan közelében végrehajtott hadgyakorlatát. Az amerikai haditengerészet rutinmûveletnek minõsítette az áthaladást. MTI/AP/Amerikai haditengerészet Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya első alkalommal hagyott jóvá Tajvan számára közvetlen katonai segélyt egy külföldi kormányoknak szánt segélyprogram részeként − közölték szerdán tisztviselők.

A külügyminisztérium kedden tájékoztatta a kongresszust egy 80 millió dolláros (mintegy 28 milliárd forintos) csomagról, amely szerény a Tajvannak a közelmúltban történt fegyvereladásokhoz képest, de Tajpej számára ez lenne az első a tengerentúli katonai támogatási program keretében.

Bár Washington 1979 óta elismeri Kínát Tajvan rovására, az amerikai kongresszus párhuzamosan kötelezettséget vállalt arra, hogy fegyvereket szállít az autonóm, demokratikus szigetnek, azzal a kimondott céllal, hogy Pekinget visszatartsa az expanziós törekvésektől. Az egymást követő amerikai kormányok ezt inkább eladásokon, mint közvetlen támogatáson keresztül tették Tajvannak.

Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy ez a program keretében nyújtott első támogatás nem jelenti Tajvan szuverenitásának elismerését.

A tajvani kapcsolatokról szóló törvénnyel és az egy Kína-politikánkkal összhangban, amely nem változott, az Egyesült Államok Tajvan rendelkezésére bocsátja a szükséges (fegyver) eszközöket és védelmi szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy elegendő önvédelmi képességet tartson fenn

− mondta a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államoknak tartósan érdeke a béke és stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban, ami alapvető fontosságú a regionális és globális biztonság és jólét szempontjából

− tette hozzá.

Peking csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az amerikai fegyverek Tajvanra történő szállítása ártana a sziget „biztonságának”. Vu Csien, a kínai nemzetvédelmi tárca szóvivője egy tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy 

az amerikai katonai segélyek és eladások Tajvannak csak az amerikai hadiipari komplexumot táplálják, miközben ártanak a tajvaniak biztonságának és jólétének.

Kína a 23 millió lakosú Tajvant saját tartományának tekinti, amelyet a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta még nem sikerült újraegyesítenie a terület többi részével. Peking azt állítja, hogy a Tajvannal történő békés újraegyesítést részesíti előnyben, ugyanakkor nem zárja ki az erő alkalmazását ennek érdekében.

 

Bortókép: Az amerikai haditengerészet által közreadott képen az Arleigh Burke osztályú, irányított rakétával felfegyverzett USS Milius (DDG 69) amerikai romboló áthalad a Tajvani-szoroson 2023. április 16-án, néhány nappal az után, hogy a kínai hadsereg befejezte a Tajvan közelében végrehajtott hadgyakorlatát. Az amerikai haditengerészet rutinműveletnek minősítette az áthaladást (Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.