Az Európai Egyesült Államokról csevegnek a varsói panelbeszélgetésen

Egy varsói rendezvénysorozaton értekeznek az Európai Egyesült Államokról, és Európa föderalizációjáról. A Jövő Lengyelországa Campus Varsó baloldali polgármestere keze alatt működik, a szóban forgó panelbeszélgetés partnere pedig egy, a német kormány által finanszírozott intézet. A lengyel kormánypárt szerint a föderalista törekvéseket már nem is titkolják a németek.

2023. 08. 28. 5:25
EUROPEAN PARLIAMENT - PLENARY SESSION
EUROPEAN PARLIAMENT-PLENARY SESSION Fotó: MARTIN BERTRAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország – függetlenül attól, hogy ki van éppen hatalmon – pontosan arra törekszik, hogy föderalizálja az Európai Uniót, és azt egyetlen államszervezetté alakítsa át – így reagált Beata Szydlo, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője arra a panelbeszélgetésre, amelyet Varsóban rendeznek meg a fiatalokat megcélzó Jövő Lengyelországa Campus (CPP) rendezvénysorozat alatt. A CPP-t a varsói baloldali főpolgármester, Rafal Trzaskowski keze alatt rendezik meg idén is. Már az említett beszélgetés címe is sokatmondó: 

Az Európai Egyesült Államok. Az Európai Unió föderalizálódása.

Szydlo felhívta a figyelmet arra, hogy panelbeszélgetés partnere pedig egészen véletlenül a német finanszírozású Konrad Adenauer Stiftung intézet, így a német befolyásolási törekvéseket már nem is titkolják.

Ezt a tervet egyébként a közelmúltban nyíltan ismertette az Európai Parlamentben Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellár is. Ebből az derült ki, hogy Brüsszel célja egy centralista szuperállam, amelyben a tagállamok egyre inkább elveszítik jelentőségüket és önrendelkezésüket. Egyre több hatáskört akarnak elvenni a nemzetállamoktól és átruházni Brüsszelbe, hogy a polgárok feje fölött létrehozzák az Európai Egyesült Államokat.

Az Európai Bizottság német vezetője is a föderalizáció mellett van, hiszen nemrég egy erősen egyoldalú konzultációt folytatott, amely azt hivatott megmutatni, hogy az EU népeinek álma állítólag az Európa föderalizációját célzó nagyobb integráció

– hangsúlyozta Szydlo, aki szerint ez nem pusztán elméleti dolog, mint ahogyan azt sokan gondolják, és a németek állnak az egész terv mögött.

A volt lengyel miniszterelnök arra is kitért, hogy Donald Tusk, a lengyel baloldal vezére asszisztálna a német törekvéseknek, és ha az őszi parlamenti választásokon valahogy elnyerné a kormányfői széket, az első dolga lenne Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság német elnökével összefogni. 

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Manfred Weber egy lapinterjúban arról beszélt, hogy hogyan tudná leváltani a pártcsaládja az őszi lengyel parlamenti választásokon a lengyel kormánypártot.

A nyilatkozat hatalmas port vert fel a lengyel politikai színtéren, hiszen Manfred Weber nyíltan kijelentette, hogy be szeretne avatkozni a lengyel belügyekbe, ráadásul egy demokratikus választásba. 

– Három feltételt fogalmaztam meg bármilyen együttműködéshez. Európa mögött, Ukrajna mögött, a jogállamiság mögött, így fogunk tűzfalat építeni a Jog és Igazságosságnak. Mi vagyunk az egyetlen erő, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába – mondta Manfred Weber a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban.

Számos lengyel politikus tiltakozott a belügyekbe való nyílt beavatkozás miatt.

Mi vagyunk az egyetlen erő, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban. Ezt várják a lengyelek a közelgő választásoktól?

– reagált a Twitteren a PiS. 

A németek szégyentelenek. A német háborús bűnösök unokái azok, akiket le kellene váltani hazájukban. Folytatódik a német cinkosok és lengyel árulók próbálkozása a térnyerésre

– jegyezte meg Krystyna Pawlowicz, a lengyel alkotmánybíróság tagja.

Marek Jakubiak lengyel politikus is megszólalt az ügyben, aki szerint az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber kifejezetten azt írta, hogy Donald Tusk, az ellenzék vezére azért ment vissza Lengyelországba az európai politikai színtérről, hogy a német birodalmi törekvéseket támogassa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Martin Bertrand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.