Az önkényuralmi jelképek betiltását tervezik a finnek

Bár alig két hónapja került hatalomra az új finn kormány, tagjait többször is a rasszizmus vádja érte. Most a kormány által létrehozott munkabizottság betiltatná az önkényuralmi szimbólumok használatát.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 22. 9:29
ORPO, Petteri
Helsinki, 2023. április 02. Petteri Orpo korábbi pénzügyminiszter, a jobbközép Nemzeti Szövetség vezetõje a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján. MTI/EPA/COMPIC/Mikko Stig Fotó: Mikko Stig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször is a rasszizmus bélyegét sütötték az alig két hónapja hatalomra került konzervatív finn kormányra, főleg a kisebbik koalíciós partner, a jobboldali, bevándorlásellenes Finnek által delegált miniszterekről most előkerült rasszista megnyilvánulások okán.

Alig tíz napja volt hatalmon Petteri Orpo kormánya, amikor gazdasági miniszteréről, Vilhelm Junniláról kiderült, hogy 2019-ben egy a neonácikhoz is köthető szélsőjobboldali rendezvényen vett részt, illetve náci utalásokat tett. Bár Junnila bocsánatot kért és elítélte az antiszemitizmust, Orpo miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett, és a gazdasági miniszternek le kellett mondania.

Nem sokkal később Riika Purra miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lába alatt vált forróvá a talaj, amikor előkerült néhány 2008-as blogposzt, amelyekben a politikusnő rasszista megjegyzéseket tett. Purra végül nem mondott le.

Junnila utódját, Wille Rydmant sem kerülték el a rasszista vádak: volt barátnője eljuttatott a médiához egy 2016-os privát üzenetváltást, amelyben a politikus azt írta, „inkább a kendőviselőket tiltaná be, mint a [muszlim] fejkendőt”. A történtek ellenére Rydman a posztján maradt.

A kormány most igyekszik tenni a rasszizmus és a diszkrimináció ellen, és létrehoztak egy munkacsoportot a helyzet és a lehetséges megoldások áttekintésére. Azonban, ahogy azt Ben Zyskowicz, a koalíció legnagyobb pártja, a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártjának képviselője a Politico hírportálnak elmondta:

Nagyon nehéz valódi … konkrét döntéseket találni, amelyeket a kormány vagy a parlament … meghozhat a rasszizmus elleni küzdelem érdekében.

A képviselő szerint ez valódi probléma, és nem elég pusztán elítélni a rasszizmust, hanem jogszabályokat is kell hozni a diszkrimináció ellen, ezért betiltanák az önkényuralmi rendszerek szimbólumait (köztük a horogkeresztet és a sarló-kalapácsot).

Szintén konkrét lépéseket sürget Kimmo Sasi, a finn Holokauszt Emlékezet Egyesület elnöke, aki már évek óta lobbizik a náci szimbólumok betiltásáért, és támogatja az új terveket, amelyekről szeptember elején szavazhat a finn parlament.

Hasonló tilalmat a magyar büntetőjog is ismer, azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéseit követően 2013-ban a szimbólumok használatának teljes tilalmát enyhíteni kellett, így ma már csak úgy valósul meg (elzárással büntethető) vétség, ha azokat „a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon” terjesztik, nagy nyilvánosság előtt használják vagy közszemlére teszik.

Borítókép: Petteri Orpo finn miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mikko Stig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.