Az orosz befolyással riogatja a Nyugatot Niger megbuktatott elnöke

Véleménycikkben kérte a nyugati hatalmak támogatását az alkotmányos rend helyreállítására a megbuktatott nigeri elnök. A puccsisták közben több országból visszahívták Niger nagyköveteit.

Magyar Nemzet
2023. 08. 04. 7:24
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 26. 2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfõrõl a niameyi elnöki hivatalban. Július 26-án az elnöki gárda õrizetbe vette Bazoumot, az államfõt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához. MTI/AP/AFP pool/Boureima Hama Fotó: Boureima Hama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niger megbuktatott elnöke, Mohamed Bazoum a The Washington Post amerikai napilapban közzétett véleménycikkben sürgette az Egyesült Államokat és „az egész nemzetközi közösséget”, hogy segítsenek „helyreállítani… az alkotmányos rendet” a múlt heti puccsot követően. Bazoum elnök úgy fogalmazott, hogy „túszként” ír.

Miután Niger amerikai nagykövete, Kiari Liman-Tinguiri az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a juntának „észhez kellene térnie” és „rá kellene jönnie, hogy ez az ügy nem lehet sikeres”, csütörtökön a puccsisták bejelentették, hogy visszahívják az ország nagyköveteit Franciaországból, az Egyesült Államokból, Nigériából és Togóból – írja a BBC brit közszolgálati médium. A nyugat-afrikai államban Bazoum megbuktatása óta zavargások törnek ki. A katonai hatalomátvételt többek között az EU, az ENSZ és az Egyesült Államok is elítélte.

A szegénység és a terrorizmus elleni fenntartható fejlődés egyetlen módja, ha közös értékeinkért, köztük a demokratikus pluralizmusért és a jogállamiság tiszteletben tartásáért küzdünk

− írta Bazoum, hozzátéve, hogy a puccs sikeressége „pusztító következményekkel járna országunkra, térségünkre és az egész világra nézve”.

A megbuktatott elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a puccsista vezetők kapcsolatban állnak a Wagner orosz zsoldoscsoporttal, arra azonban az amerikaiak szerint nincs bizonyíték, hogy a Wagner-csoport részt vett volna Bazoum megbuktatásában, Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér ugyanakkor diadalnak nevezte a puccsot.

A hét elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Bazoummal, és az Egyesült Államok ezt követően kijelentette, hogy elkötelezett a demokratikusan választott nigeri kormány helyreállítása mellett.

Niger szerepe kulcsfontosságú a Száhel-övezetként ismert afrikai régióban, ahol a dzsihadisták is aktívak. Az elmúlt években a viszonylagos stabilitás példájaként tekintettek rá, míg szomszédai, Mali és Burkina Faso katonai puccsokba fulladtak.

Az ország francia és amerikai katonai támaszpontoknak ad otthont és kulcsfontosságú partnerként tekintenek rá az iszlamista felkelők elleni harcban. Bazoum elnök kormánya partnere volt az európai országoknak a migráció megfékezésében, és beleegyezett, hogy több száz migránst visszavesznek a líbiai fogolytáborokból. Emellett 

keményen fellépett az embercsempészek ellen is.

Csütörtökön több ezer ember vonult utcára Niger fővárosában, Niamey-ben egy békés tüntetésen, amelyen támogatták a puccsot, és bírálták a többi nyugat-afrikai országot, amiért pénzügyi és kereskedelmi szankciókat vezettek be Niger ellen.

Borítókép: Mohamed Bazoum megbuktatott nigeri elnök (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Boureima Hama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.