Donald Trump: Még egy vádemeléssel bebiztosítanám a győzelmemet + videó

„Úgy tűnik, a választók mellett a média is visszavárja Trumpot, mert unatkoznak Biden alatt” – mondta a Fox News egyik kommentátora.

Magyar Nemzet
2023. 08. 04. 6:09
TRUMP, Donald
Washington, 2023. augusztus 3. Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülõtéren 2023. augusztus 3-án, miután vádismertetésre megjelent a washingtoni szövetségi bíróságon. A volt elnököt többek között az Egyesült Államok rovására bûnszövetkezetben elkövetett csalással és hivatalos eljárás akadályozásával vádolják a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy nagyon szomorú nap Amerika számára” – fogalmazott Donald Trump korábbi amerikai elnök Washingtonban, miután ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott négy szövetségi vádpontban.

Mint folytatta: „Ugyancsak szomorú volt végighajtani Washington utcáin és látni ezt a mocskos és züllött várost, tele lepusztult és falfirkáktól hemzsegő épületekkel. Én nem egy ilyen várost hagytam hátra.”

Hozzátette:

Ami ma történt, az egy politikai ellenfél elleni hadjárat volt. Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie Amerikában. Ez egy olyan üldöztetés volt egy olyan személy ellen (utalt saját magára – a szerk.), aki jelentősen vezet a republikánus elnökjelölti felmérésekben, és jóval megelőzi Bident is. Azt láthatjuk, hogyha nem tudnak győzni, akkor üldöztetést és vádemelést indítanak, de ez nem engedhető meg Amerikában.

Később az egykori elnök a Truth Social közösségimédia-oldalon tett bejegyzésében úgy fogalmazott: „Még egy vádemelésre lenne szükségem, hogy bebiztosítsam a választási győzelmemet.”

Vádemelések sora indult meg Donald Trump ellen

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a korábbi republikánus elnök ellen ez volt a harmadik vádemelési eljárás, amelyben meg kellett jelennie a bíróságon, és ahogy eddig, úgy most is ártatlannak vallotta magát.

Korábban Donald Trumpot New Yorkban „üzleti beszámolók meghamisításával” vádolták meg, azt állítva, hogy az egykori elnök 2016-ban ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárral fizette le Stormy Daniels pornószínésznőt hallgatásáért cserébe, ám mindezt kampánypénzből. Ugyancsak itt szexuális zaklatással és rágalmazással vádolta meg E. Jean Carroll, az amerikai Elle magazin korábbi munkatársa, amely ügy még a kilencvenes évekig nyúlik vissza. Floridában az otthonában talált minősített iratok helytelen kezelése és átadásuk megtagadása miatt emeltek ellene szövetségi vádat 37 vádpontban. De többek között a kongresszus az igazságügyi minisztériummal is folytat egy vizsgálatot arról, hogy Donald Trumpnak milyen szerepe volt az amerikai törvényhozást ért 2021. január 6-ai ostromban, amelyben öt ember vesztette életét.

A mostani négy vádpont szerint Trump összeesküvést folytatott az Egyesült Államok polgárainak a megtévesztésére, amikor hamisan állította, hogy a 2020-as elnökválasztást ő nyerte meg, hivatalos eljárást – vagyis az elektorok szavazását – akadályozott meg és erre hívott fel másokat is, valamint felbujtást hajtott végre az amerikai polgárok joga ellen – vagyis a választáson leadott szavazatok megszámlálásának a megzavarására tett kísérletet.

Trump és a legtöbb republikánus szerint az ellene folyó bűnügyi eljárások a demokrata adminisztráció boszorkányüldözése, és a jogi „hercehurcát” az igazságügyi minisztériumon keresztül Joe Biden elnök és csapata fegyverként használja 2024-es ellenfele eltávolítására.

 

Még a Trumpot kritizáló sajtó is inkább őt akarja?

Jesse Watters, a Fox News amerikai konzervatív hírtelevízió politikai kommentátora a tárgyalást követően úgy fogalmazott: „a washingtoni elit minél jobban próbálja Trumpot elválasztani a választóktól, annál többeket nyer meg támogatói közé.” Szerinte a demokraták kétségbe vannak esve és ezért bosszúhadjáratot hirdettek Trump ellen. Sőt a CNN amerikai hírtelevízión elhangzottakat idézve kifejti, „a demokraták szerint ha nem tudják börtönbe csukni Trumpot, az a demokrácia bukása”.

Hozzáteszi: 

ötször bíróság elé citálni Trumpot egy választási évben nem éppen az erő jele. A demokraták tudják, hogy a koronavírus miatt kerültek a Fehér Házba, ám most saját erejükből kellene nyerniük, és ők is tudják, hogy Biden nem egy „megbízható jelölt”, hiszen „folyton küszködik, amit még nézni is nehéz.

Watters továbbá leszögezte, hogy nemcsak a választók, hanem – úgy tűnik – az amerikai média is visszavárja Trumpot, mert „unatkoznak” Biden alatt.

A Trump elleni eljárásról Kevin McCarthy republikánus házelnök  azt mondta, az amerikaiaknak joguk van kérdéseket feltenni a választási eredményekkel kapcsolatban. „Az adminisztráció ne hajszoljon olyan embereket, akik nem értenek egyet vele. Ez helytelen, és ennek mostantól véget kell vetni” – szögezte le.

Az NBC News amerikai hírtelevízió vezető demokrata politikusokat is megkérdezett az ügyről, szerintük most derül ki az „igazság” és a Trumpot vizsgáló intézmények „hazafias munkát végeznek”.

 

2024-ben nem lehet úgy kampányolni, mint 2020-ban

A legtöbb szakértő szerint a 2024-es választás – a Joe Biden családjárt ért vádak és az amerikai gazdaság helyzete mellett – Donald Trump vádemelési ügyeiről szól majd. Éppen ezért a Trump-csapat érdekelt abban, hogy az ügyeinek tárgyalása a választásokig elhúzódjon – és ezzel ingyenes média- és kampányfelülethez jusson az adományok mellett –, éppen ezért John Lauro, Trump egyik ügyvédje kritizálta a gyors eljárást, helyette „igazságos eljárást” követelt. Megválasztása esetén az egykori elnök lényegében el is törölheti az ellene felhozott vádakat.

Addig is azonban Trump figyelme megoszlik majd a 2024-es választások során, hiszen a kampány mellett folyton bíróságra kell majd járnia. Ez „kapóra jön” a demokratáknak, ugyanis a most nyolcvanéves Joe Biden – aki vélhetően Trumppal találja majd szembe magát az elnökségért folyó harcban – amíg 2020-ban lényegében otthona pincéjéből vezényelte le a kampányát, most elnöki teendője mellett kampányrendezvényeken kell majd részt vennie, ám kritikusai szerint a politikus erre se fizikailag, se szellemileg nem lesz képes. 

Így a Trump elleni perekkel lényegében a demokraták „kiegyenlíteni igyekeznek az erőviszonyokat”.

Úgy tűnik, Trump kevéssé zavartatja magát az ellene folyó eljárások miatt, amelyeknek „köszönhetően” eddig mintegy 25 millió dollár adományt gyűjtött össze – igaz, jogi kiadásai is nőttek. A washingtoni tárgyalást követően a politikus visszatért New Jersey-ben található golfklubjába, ahol egy, a házasságát tartó párt is köszöntött. A násznép „USA, USA, USA” rigmust skandálva fogadta őt.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtéren 2023. augusztus 3-án, miután vádismertetésre megjelent a washingtoni szövetségi bíróságon (Forrás: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.