Feszülten követi a világ a gaboni lázadást + videó

Az egész világ lélegzet-visszafojtva követi a gaboni eseményeket, ahol katonai puccsisták erőszakkal átvették a hatalmat a demokratikusan megválasztott Ali Bongo Ondimba elnöktől. Azzal indokolták a fegyveres beavatkozást, hogy szerintük veszélyben van Gabon biztonsága és jövője. Az elnök most házi őrizetben van. Nem ez az első puccskísérlet ellene.

2023. 08. 31. 12:00
null
Libreville, 2023. augusztus 30. Videófelvételrõl készített kép a gaboni puccsisták televíziós beszédérõl Libreville-ben 2023. augusztus 30-án. A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvette a hatalmat. A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot. Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást a hivatalban lévõ Ali Bongo Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte. MTI/AP/GABON 24 Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gaboni hadsereg mintegy tizenkét tisztje tegnap kora reggel a televízióban jelentette be, hogy átvették a hatalmat. – A békét védjük meg azzal, hogy véget vetünk a jelenlegi rezsimnek – mondta az egyik katona a Gabon 24 televíziós csatornának a BBC brit közmédia szerint. A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket.

 

Közvetlenül a katonai puccs előtt az országos választási hatóság Ali Bongo Ondimba elnököt nyilvánította ki a múlt szombati választások győztesének. Eszerint a 64 éves politikus a választói szavazatok 64,27 százalékát kapta meg, és ezzel bebiztosíthatta harmadik hivatali ciklusát. Bongo családja több mint 55 éve uralkodik az olajban gazdag Gabonban. Maga Bongo tizennégy éve van hatalmon. 2019-ben egyébként már kíséreltek meg ellene puccsot, akkor a lázadó katonáknak nem sikerült átvenniük a hatalmat és börtönbe kerültek.

A francia kormány azonnal elítélte a katonák hatalomátvételét, és azt követelte, hogy a múlt hétvégi gaboni választások eredményét tartsák tiszteletben. Elisabeth Borne francia miniszterelnök azt mondta, hogy Franciaország a legnagyobb figyelemmel követi a közép-afrikai országban kialakult helyzetet. A francia védelmi minisztérium szerint mintegy négyszáz francia katona állomásozik állandó jelleggel Gabonban, néhányan közülük a fővárosban, Libreville-ben. Az Eramet francia bányavállalat eközben ideiglenesen leállította tevékenységét Gabonban, hogy megvédje alkalmazottait és létesítményeit. A cég mintegy nyolcezer embert foglalkoztat az országban, többségük gaboni.

A Közép-Afrikából érkező hírek kapcsán Josep Borrell uniós külügyi képviselő is aggodalmát fejezte ki. – Egy újabb katonai puccs növelné az instabilitást az egész régióban – mondta Borrell az uniós védelmi és külügyminiszterek informális találkozójának kezdete előtt a spanyolországi Toledóban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet még mindig tisztázatlan. 

Az egész szubszaharai térség, kezdve a Közép-afrikai Köztársasággal, majd Malival, Burkina Fasóval, Nigerrel és most valószínűleg Gabonnal, nagyon nehéz helyzetben van. Ez egy nagy kérdés Európa számára

– tette hozzá Borrell. Oroszország szintén mély aggodalmát fejezte ki a gaboni puccs miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország szorosan követi az ottani eseményeket. Kína eközben felszólította a harcban álló feleket, hogy erőszak helyett párbeszéd útján oldják meg a nézeteltéréseket.

A gaboni hadsereg szerdán este, a katonai hatalomátvétel után Brice Oligui Nguema tábornokot nevezte ki ország ideiglenes elnökének – közölte a hadsereg vezetése az állami televízióban. Brice Oligui Nguema a hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda főparancsnoka. A többi tábornok már reggel kijelentette, hogy őt akarják elnöknek, amikor a televízióban bejelentették a hatalomátvételt – írja az MTI.

Borítókép: Videófelvételről készített kép a gaboni puccsisták televíziós beszédéről Libreville-ben 2023. augusztus 30-án (Fotó: MTI/AP/Gabon 24)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.