Guy Verhofstadt korábban úgy szerette Putyint, mint a pénztárcáját

Ahol csak tudja, démonizálja az orosz elnököt Guy Verhofstadt liberális belga politikus. Az európai parlamenti képviselő – aki a botrányai miatt otthagyja az uniós politizálást – korábban ugyanakkor nagyon is szerette Vlagyimir Putyint, ezt pedig a volt belga kormányfő pénztárcája követelte meg.

Magyar Nemzet
2023. 08. 13. 20:02
VERHOFSTADT, Guy
Budapest, 2023. május 19. Guy Verhofstadt liberális EP-képviselõ, Belgium volt miniszterelnöke beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guy Verhofstadt belga liberális európai parlamenti képviselő a háború kirobbanása óta habzó szájjal követeli, hogy a Nyugat minél több fegyvert küldjön Ukrajnába – annak ellenére, hogy ez a nyugati országok védelmi képességeit, gazdasági teljesítményét is jelentősen visszarántja, ráadásul a háborút is hosszú hónapokra elhúzza.

A botrányaiba belebukott belga politikus legalább ugyanekkora hanggal és vehemenciával bírálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt az összes lehetséges fórumon. A közösségi oldalain valamennyi orosz katonai műveletet Putyin cselekedetének nevezi.

Verhofstadt még attól sem riad vissza, hogy követelje egy másik ország megválasztott elnökének eltávolítását. A volt belga miniszterelnök szerint az egyetlen módja a háború lezárásának, ha Vlagyimir Putyin lemond az elnöki tisztségről.

A liberális képviselő annyira démonizálja az orosz elnököt, hogy nemrég kijelentette: az éhínség, a nyomor és halál Putyin paranoiája miatt szabadult el a világban.

A temérdek korrupciós botrányáról elhíresült Guy Verhofstadt azonban nem mindig vélekedett így Vlagyimir Putyinról. Volt idő, amikor az érdekei mást diktáltak. Az őrült parlamenti kirohanásairól ismert, dúsgazdag EP-képviselő nem véletlenül sürgeti folyamatosan az orosz energiahordozók betiltását, és a sokkal drágább és környezetkárosítóbb cseppfolyósított gáz (LNG) térnyerését. 

A V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be elsőként arról, hogy 2010-től egymás után kétszer is pozíciót kapott az Exmar hajózási vállalat igazgatótanácsában, egyes hírek szerint évi hatvanezer euróért. Ez a cég szállítmányozással foglalkozik, és az egyik fő profilja az LNG, vagyis a cseppfolyósított gáz tengeri szállítása. Az Exmar egyébként arról is híres, hogy egy offshore cégen keresztül igyekezett kibújni az adófizetési kötelezettségei alól.

A V4NA felidézte az Exmar egyik bemutatkozó írását, amelyben azt írták:

az évek során az Exmar Csoport hagyományos hajózási vállalatból innovációvezérelt gázipari energiaszolgáltatóvá fejlődött. Ma már aktívan részt veszünk a globális energetikai értéklánc szívében.

Az Exmar jelen van az Egyesült Államokban, Európában, a Közel-Keleten, de még a Távol-Keleten is. A legnagyobb LNG-t szállító hajója 138 000 köbméternyi energiahordozót képes elszállítani a célállomásra, de több olyan kikötő is van, ahol a cseppfolyós gáz átalakításában és tárolásában is részt vehet a bizniszben – kutatta ki a V4NA.

A cég egyébként azt is írja magáról, hogy szereti meghatározni a innováció irányát, ezt pedig mindenki a saját szemével láthatja, hiszen az Európai Unió szemléletét is nagyban befolyásolhatja a cég. Egyes brüsszeliták már évek óta azt szajkózzák, hogy szakítani kell a vezetékes földgázzal, és helyette inkább LNG-t kellene használnia az európai országoknak.

Guy Verhofstadt kis túlzással már az ördög kreálmányainak tartja a vezetéken szállított energiahordozókat. Nem is csoda, hogy ezt kommunikálja, hiszen ő egy kapcsolódási pont az Exmar és Brüsszel között. Ahogy azt fentebb említettük, Verhofstadtnak már 2010-ben is érdekében állt a tengeri szállítmányozás térnyerése. Ráadásul azóta is serényen lobbizik azért, hogy az Európai Unió rákényszerítse a tagállamokat a tengeren szállított energiahordozókra. Később pedig a korrupciós botrányokról és a mérhetetlen gazdagságról elhíresült Verhofstadt emelt egyet a lobbifokozaton és hangosan tiltakozott az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépülése ellen is.

Sok uniós ország az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt a tengeren szállított energiahordozókba kezdett befektetni, így az európai kikötőjében óriási építkezések kezdődtek. Néhányukban pedig véletlenül megtalálható az Exmar is mint kivitelező, máshol pedig mint csendestárs. Az Exmar és a részvényesei is hatalmasat szakíthatnak a következő években azzal, hogy hirtelen mindenkinek szüksége van az energiahordozókat szállító tankerhajókra – összegez a V4NA.

Lapunk megkereste Guy Verhofstadtot, és azt szerettük volna megtudni tőle, hogy mennyit keresett azon, hogy több cikluson keresztül is az Exmar igazgatósági tagja, és részvényes is volt a cégnek, amely az orosz bevételekhez is milliókkal járulhatott hozzá. 

A Transparency International civil szervezet 2018-as tanulmánya szerint az Európai Parlamentben a törvényhozók közel harmada nyilatkozott úgy, hogy a képviselői illetményükön túl külső bevételeik is vannak. Egyes képviselők ugyanis különböző cégekben, vállalatokban és érdekcsoportokban is komoly tisztségeket töltenek be. Ez az összeférhetetlenséget kizárva megengedett dolog, bár a brüsszelitáknál ezt az elmúlt években senki sem ellenőrizte rendesen, ahogy az kiderült a brüsszeli korrupciós botrányban.

Sokan több százezer eurót keresnek ezekkel a pozíciókkal a parlamenti illetményen túl, de akad olyan is, akinek több mint egymillió eurós bevétele van csak a külső forrásokból. Guy Verhofstadt nem is olyan rég a harmadik legtöbbet kereső képviselő volt az Európai Parlamenten kívüli tevékenységéből – erre szintén a V4NA hívta fel a figyelmet korábban.

Borítókép: Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő, Belgium volt miniszterelnöke beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián, Budapesten 2023. május 19-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.