Indiának sikerült, ami Oroszországnak nem + videó

Történelmi pillanatot élt meg az indiai űrkutatás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Twitter2023. 08. 23. 15:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Chandrayaan–3 indiai űrhajó sikeresen landolt a Hold déli pólusa közelében szerdán – közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).

Ezzel India – az  Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után – a negyedik ország, amely leszállóegységgel landolt az égitest felszínén.

A kétméteres, hatkerekű leszállóegység a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és egy holdjáró segítségével egy sor kísérletet végez, adatokat szolgáltatva a holdi talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a Dél-afrikai Köztársaságból követte figyelemmel az eseményt, ahol a BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – johannesburgi csúcstalálkozóján vesz részt.

 

Az oroszok kudarca

Mint arról lapunk is beszámolt, az orosz Luna–25 űrszonda – melyet az indiaihoz hasonló céllal lőttek fel még augusztus elején – vasárnap becsapódott a Hold felszínébe, miután hajtóműve nem a tervezett időpontban állt le. 

Az orosz szövetségi űrügynökség (Roszkoszmosz) már szombat este arról számolt be, az űrszonda fedélzetén vészhelyzetet jelentettek, amikor a Luna–25 megpróbált leszállás előtti pályára térni.

A Luna–25 kilövése Oroszország első Hold-missziójának része. Ezt megelőzően 1976-ban a Szovjetunió bocsátotta fel a Luna–24 állomást. A Luna–25 állomás fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása lett volna. Az állomással a leszállás új technológiáját is kipróbálták volna.

Borítókép: A Chandrayaan–3 indiai űrhajó a leszállás előtt (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.