Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Itt van a spanyol baloldal ajánlata a katalánoknak

Pedro Sánchez ügyvivő miniszterelnök az elszakadáshoz szükséges népszavazás helyett azt ígérte a nacionalista Junts per Catalunyának, hogy előre mozdítja a katalán nyelv ügyét az Európai Unióban, ha segítenek miniszterelnöki beiktatásában.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 17. 7:58
SÁNCHEZ, Pedro; NÚNEZ FEIJÓO, Alberto
Madrid, 2023. július 24. Pedro Sánchez hivatalban levõ miniszterelnök, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) jelöltje a párt eredményváró rendezvényén Madridban 2023. július 23-án, az elõrehozott parlamenti választások napján. Sánchez pártja 31,8 százalékos támogatottsággal a második helyen végzett az Alberto Núnez Feijóo vezette jobboldali Spanyol Néppárt (PP) mögött. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán nyelv európai népszerűsítésével próbálja megvenni a baloldal a nacionalisták szavazatát. Spanyolországban csütörtökön alakul meg az új parlament, aznap szavaznak a házbizottsági tagokról, majd jövő héten kezdődik a párbeszéd a pártok és a király között, melynek záró akkordjaként VI. Fülöp megnevezi azt a politikust, akit elsőként kér fel a kormányalakításra. 

Jelenleg a jobb- és a baloldal is 171-171 szavazatot tudna felmutatni a beiktatáshoz szükséges országgyűlési szavazáson, vagyis nem szereznék meg a kormányalakításhoz szükséges többséget, ami 176 voks lenne. 

Pedro Sánchez, a jelenlegi ügyvivő kormány megbízott elnöke szerdán találkozott parlamenti szövetségeseivel, hogy együtt fogalmazzák meg prioritásaikat és eldöntsék, mivel állítják maguk mellé az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) nevű nacionalista pártot, mely továbbra is azt szajkózza, hogy

csak akkor adja oda kulcsfontosságú hét mandátumát a szocialista pártnak, ha Katalónia megtarthatja az elszakadásához szükséges referendumot, valamint volt vezetőjük, a Brüsszelben bujkáló Carles Puigdemont amnesztiát kap és nem állítják bíróság elé azért, mert 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta a katalán köztársaságot.

Mivel Katalónia függetlensége az alkotmány értelmében nem lehet semmilyen alku tárgya, Sánchez szerdán egy másik gesztust tett az elszakadáspártiak irányába és felajánlotta nekik a katalán nyelv – valamint a másik két társhivatalos nyelv, a baszk és a galíciai – európai szintű népszerűsítését még a spanyol uniós elnökség idején. Úgy fogalmazott: bár ezeket a nyelveket a Cervantes Intézet már népszerűsíti,

többet kell tenni, többet lehet tenni, és többet fogunk tenni értük. Spanyolország spanyolul beszél, de beszél katalánul, baszkul és galíciai nyelven is, és a mi kötelességünk és felelősségünk, hogy teret biztosítsunk ezen nyelvek képviseletéhez, használatához és ismeretéhez

– tette hozzá Sánchez, aki nemcsak azt akarta elérni, hogy a Junts segítsen őt újra beiktatni, hanem már a csütörtöki házbizottsági tagokról megtartott szavazáson is számít rájuk, ugyanis el akarja érni, hogy az országgyűlés élére szocialista házelnök kerüljön. 

Reakció egyelőre még nem érkezett az ajánlatra, de ha a Junts elfogadja azt, akkor gyakorlatilag borítékolható, hogy a szocialisták folytathatják a progresszív kormányzást, ugyanis a jobboldali Néppárt (PP) hiába nyerte meg az előrehozott választásokat és tudhatja magáénak a Vox, valamint a Kanári-szigeteki Koalíció támogatását, hiányzik még néhány szavazat a beiktatáshoz.

Pedro Sánchez szerdán ebből fakadóan arra kérte a néppárti vezetőt, Alberto Núnez Feijóo-t, hogy ne gyakoroljon nyomást a királyra, helyette lépjen hátra és győzelme ellenére ne kérje miniszterelnöki beiktatását. Sánchez szerint hiába szavazott a spanyol választópolgárok többsége a jobboldalra, Feijóo-nak el kell fogadnia, hogy az fog kormányozni, akit a kongresszusi tagok többsége támogat, ez pedig véleménye szerint a baloldal lesz. Megjegyezte azt is, hogy szerinte a jobboldal sokkos állapotban van, mert rá kellett jönniük, hogy valójában veszítettek és egyébként is, ők csak az ország egy részét értik.

Borítókép: Pedro Sánchez hivatalban levő miniszterelnök, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) jelöltje a párt eredményváró rendezvényén Madridban 2023. július 23-án, az előrehozott parlamenti választások napján (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.