Nem engednek a katalánok, elszakadást akarnak a baloldal támogatásáért cserébe

Spanyolországban az új kongresszus augusztus 17-én alakul meg, aznap szavaznak titkos voksolás útján a házbizottsági tagokról és kiderül, hogy ki lesz az országgyűlés következő elnöke. A baloldal és a jobboldal is igyekszik meggyőzni a kisebb pártokat, hogy álljanak melléjük a szavazáson. A baloldalon azonban megakadhat a fogaskerék, mert a katalánok túl sokat kérnek.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 15. 5:22
NÚNEZ FEIJÓO, Alberto
Logrono, 2023. július 15. Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spamnyol Néppárt elnöke kampánygyûlésen az észak-spanyolországi Logronóban 2023. július 15-én. Az elõrehozott parlamenti választásokat július 23-án rendezik Spanyolországban. MTI/EPA/EFE/Raquel Manzanares Fotó: Raquel Manzanares
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig három nap van hátra az új spanyol parlament megalakulásáig, de még mindig nem tudni, ki fogja kormányozni az országot. Mind a jobb-, mind a baloldal ki van szolgáltatva a kisebb, többségében nacionalista pártok végső állásfoglalásának.

A dél-európai országban július 23-án tartották meg az előre hozott parlamenti választásokat, amelyeket a jobboldali Néppárt (PP) nyert meg. Megfelelő többség híján azonban nem tudott kormányt alakítani, ahogyan a baloldal sem, így meg kell egyezniük más pártokkal ahhoz, hogy vezethessék az országot. Az új kongresszus augusztus 17-én alakul meg, aznap szavaznak titkos voksolás útján a házbizottsági tagokról és kiderül, hogy ki lesz az országgyűlés következő elnöke.

A szocialisták már megkezdték a tárgyalásokat annak érdekében, hogy meglegyen a szükséges többségük, de a Néppárt sem adja fel, sőt, véleménye szerint 5-4 arányban végül háttérbe tudják szorítani a baloldalt, és egyben jobboldali vezetője lehet a kongresszusnak.

A parlament megalakulását követő napokban felpörögnek az események, ugyanis jövő héten már kezdődnek a párbeszédek a királlyal, akinek feladata, hogy a pártok képviselőinek meghallgatása után eldöntse, kit kér fel elsőként a kormányalakításra. Várhatóan ketten indulnak a miniszterelnöki székért: a választásokon győztes Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo és az eddigi kormányfő, a szocialista párt vezetője, Pedro Sánchez.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz VI. Fülöp jelöltje, ugyanis egyik vezető sem tudja jelen pillanatban felmutatni a kormányalakításhoz szükséges többséget, vagyis a 176 mandátumos támogatottságot.

A jobboldalon a Santiago Abascal vezette Vox múlt héten jelezte, hogy a kormányváltás érdekében hátralép, és anélkül is hajlandó támogatni a Néppártot, hogy helyet követelne magának a kormányban. Ezután a jobbközép Kanári Koalíció közölte, hogy ha a Vox tényleg nem tart igényt a közös kormányzásra, akkor Feijóo mellé áll, azonban a jobboldalnak ez még nem elég a kormányalakításhoz és folytatnia kell a tárgyalásokat. 

A baloldal eközben továbbra is sarokba van szorítva, ugyanis az eddig bejelentett együttműködések nekik sem elengedőek Spanyolország irányításához. Továbbra is ki vannak szolgáltatva a szélsőséges Junts per Catalunyának (Együtt Katalóniáért), ráadásul az igen szavazatukat kell megszerezniük, ha kormányt akarnak formálni.

A nacionalista katalán párt volt vezetője, a régió függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó Carles Puigdemont hétfőn egy tweetben jelentette be, hogy augusztus 17-e közeledtével nő az idegesség és felpörög az aukció, utalva arra, hogy a párt továbbra sem enged követeléseiből.

Csak akkor hajlandóak segíteni Pedro Sánchez beiktatásában, ha ő maga és társai is amnesztiát kapnak, valamint Katalónia törvényesen megtarthatja az elszakadásához szükséges népszavazást. Ezzel azonban óriási nyomást helyeznek a szocialista pártra, amely az alkotmány szerint nem teljesítheti ezeket a követeléseket.

Puigdemont szerint a választások óta nem történt hivatalos tárgyalás pártja és a szocialisták között, majd tweetjét az alábbi üzenettel zárta: „Türelem, kitartás és perspektíva”.

Miután VI. Fülöp király megnevezte jelöltjét, le kell zárni a parlamenten belüli paktumokat és meg kell tartani a beiktatási szavazást. A leendő kormányfőnek el kell érnie az abszolút többséget, vagyis a 176 mandátumot. Ha ez nem sikerül neki, akkor egy második fordulót is rendeznek, amelyben már elég az egyszerű többség, vagyis a több igen szavazat. Ha a jelölt utóbbit sem tudja felmutatni, akkor a király felkéri a második jelöltet a kormányalakításra, akinek ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie. Ha végül se Sánchez, se Feijóo nem tudja elérni a kormányalakításhoz szükséges támogatást, úgy a parlamentet feloszlatják és új választásokat írnak ki Spanyolországban.

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt elnöke kampánygyűlésen az észak-spanyolországi Logronóban 2023. július 15-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Raquel Manzanares)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.