Kazettás bombákkal lőhetik a civileket az ukránok

A donyecki régió polgári területeit bombázza Ukrajna kazettás bombákkal orosz tisztviselők szerint.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 20:38
Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)
Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Washington bejelentette, hogy immár kazettás bombákat is küld Kijevnek az orosz-ukrán háborúba. (Fotó: Simon Ateba / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszok által beiktatott Alekszej Kulemzin donyecki polgármester szerint az ukrán erők kazettás bombákat használtak a péntek esti támadásban, amely során egyetemi épületek gyulladtak ki, hívja fel rá a figyelmet a Breitbart. 

„Donyeck újabb bombázása következtében kigyulladt a Közgazdasági és Kereskedelmi Egyetem első épülete” – közölte Kulemzin a Telegram-csatornáján hozzátéve, hogy 

az előzetes információk szerint az ukránok kazettás bombákat használtak.

A Donyecki Népköztársaság hivatalosan azt közölte az RT orosz állami médiával, hogy szombat este az ukránok négyszer lőttek ki 155 milliméteres kazettás bombát a városközpontra, ami tüzet okozott három különböző kerületben, és állítólag a levegőben robbantak fel.

Ukrajna nem erősítette meg és nem is tagadta, hogy köze lenne a Donyeck elleni támadáshoz, és ugyanezen az estén azt közölte, hogy orosz csapás ért egy vérátömlesztő központot a Harkivi területen. Zelenszkij elnök „háborús bűncselekménynek” nevezte a támadást, amely „mindent elmond az orosz agresszióról”.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok július elején döntött úgy, hogy kazettás bombákat ad Ukrajnának, amelyek azóta meg is érkeztek a háborúban álló országba. Washington döntése azonban heves nemzetközi vitát váltott ki.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, és a vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.

A kazettás bombák olyan tüzérségi lövedékek, amelyek a ledobásuk után nem egyben, hanem számtalan kis lövedék formájában, hatalmas területen szóródnak szét.

A kazettás bombák jelentős része a földet érés után sem robban fel. Ezek az éleslőszerek később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat. Ugyan katonai szempontból hatékonyak lehetnek, ha a lövészárkokban és megerősített állásokban beásott szárazföldi csapatok ellen használják őket, ugyanakkor hatalmas veszélyt jelentenek a polgári lakosságra.

Ezen fegyver alkalmazása tehát kifejezetten kockázatos, bár Ukrajna korábban kijelentette, hogy a fegyvereket csak a front mentén erősen megerősödött orosz katonai állások ellen szándékozik használni.

Borítókép: Kazettás bombák (Fotó: Simon Ateba / Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.