LMBTQ+ és amerikai őslakosok a Soros-féle kiállításon

„A cél egy befogadóbb, igazságosabb és reprezentatív emlékkép kialakítása.”

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 7:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron a washingtoni National Mall ad otthont egy időszakos kiállításnak, melynek célja, hogy bemutassa azokat az emlékműveket, amelyek az Egyesült Államok történelmének alulreprezentált részét ábrázolják. Itt helyet kap egyebek mellett az őslakosok hagyatéka, a rabszolgaság története, a polgári jogok, a bevándorlás, de még az LMBTQ+ aktivizmus is – közli oldalán a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok. A kiállítás kurátorai Paul Farber, a Monument Lab közösségi művészeti nonprofit stúdió igazgatója és a Pulitzer-díjas Salamishah Tillet.

A mostani a National Mall történetének első szabadtéri kiállítása, amely augusztus 18. és szeptember 18. között lesz látogatható. A kurátor oldalán olvasható leírás szerint a kiállításon olyan emlékművek prototípusai láthatók, amelyek választ adnak arra a központi kérdésre: 

Milyen történetek maradtak kimondhatatlanok a National Mallban?

Paul Farber kurátor egy évet töltött azzal, hogy közel félmillió, különböző forrásokból származó történelmi emléket kutatott. Elmondta: az Egyesült Államok minden államából és területéről gyűjtöttek adatokat. 

Az elemzés arra mutatott rá, hogy az Amerikai Egyesült Államok emlékművein szereplő emberek közül az 50 leggyakoribb személy 88 százaléka a mai mércével mérve gazdagnak tartott fehér férfi, ezek fele pedig rabszolgasorba vetett más embereket. Az 50 személy között mindössze három volt nő.

A szakértő hangsúlyozta: azt is megállapították, hogy a polgárháborús emlékműveknek csak egy százaléka említette a „rabszolgaság” szót, míg a konföderációs emlékművek mindössze három százalékában szerepel a „vereség” kifejezés. 

Paul Farber a Soros-féle alapítvány oldalán közölt interjúban az amerikai emlékművekről szólva hozzátette azt is, hogy meg kell küzdenünk azokkal a traumákkal, amelyeket egyebek mellett a fehérek felsőbbrendűségéről szóló narratívákkal építettek ki. A mostani kiállítással kapcsolatos honlapon azt írják, 

az egy  dinamikus, új installációsorozatot mutat be, amelynek célja egy befogadóbb, igazságosabb és reprezentatív emlékkép kialakítása.

Borítókép: Washington látképe (Fotó: Pixabay, 12019)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.