Hawaii lakosai szerint kevés segítséget kaptak a szövetségi kormánytól

Joe Biden amerikai elnök érzéketlensége kormánya tehetetlenségével párosult a katasztrófa sújtotta szigeten.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 20:32
null
Lahaina, 2023. augusztus 10. Erdõtûz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvõ Lahainában 2023. augusztus 10-én. A Hawaii-szigeteken pusztító erdõ- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma 36-ra nõtt augusztus 10-re, több száz lakóház és más épület megsemmisült. MTI/AP/Rick Bowmer Fotó: Rick Bowmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a halálos áldozatok hivatalos száma egyre növekszik, Joe Biden amerikai elnök ismét nem volt képes kipréselni magából legalább egy minimális részvétet, amikor a Hawaii állam második legnagyobb szigetét, Mauit sújtó tűzvész pusztításáról és közelgő hawaii útjáról kérdezték.

„Beszélne nekünk a hawaii útjáról, uram?” − kérdezte az elnököt egy riporter.

„Nem, most nem. Elutazom, és hétfőn ott leszek” − válaszolta Biden, majd szokásához híven elsétált, ügyet sem vetve a további kérdésekre.

Érzéketlensége láttán a közösségi média szinte felrobbant.

Biden nem kapott tájékoztatást Hawaiiról. Azt hiszi, hogy ő és Jill nyaralni mennek, senki nem mondta neki még, hogy katasztrófaelhárítás céljából. Kérem, hagyják őt békén

– jegyezte meg nem kevés gúnnyal Kate Hyde konzervatív kommentátor.

Bunkó

– összegezte saját (és valószínűleg még sokak) véleményét egy másik újságíró, Buzz Patterson.

„Valóban nem tud beszélni” − tweetelte Marc Thiessen, a Washington Post rovatvezetője.

„A legátláthatóbb kormányzat” − jelentette ki ALX közösségimédia-influenszer.

Múlt vasárnap közfelháborodást keltett, hogy a tengerparton ejtőző Biden egy „no comment”-tel rázta le az őt a halálos áldozatok emelkedő számáról kérdező riportert.

Biden hallgatása akkora felháborodást váltott ki, hogy még az elnökkel általában nem különösebben kritikus CNN is kérdőre vonta a Fehér Ház sajtósát, Karine Jean-Pierre-t, aki természetesen mentegette a főnökét, még ha kissé erőtlenül is.

„Beszélt róla [a maui tragédiáról]” – hangsúlyozta Jean-Pierre, hozzátéve, hogy a hawaii mentési munka „hosszú távú erőfeszítés” lesz.

Kedden, valószínűleg a nyomásnak engedve, Biden végül bejelentette, hogy ő és felesége el fognak látogatni a katasztrófa sújtotta szigetre.

„A feleségem, Jill és én Hawaiira utazunk, amint lehet, és erről beszéltem a kormányzóval. Nem akarok útban lenni. Túl sok katasztrófa sújtotta területen jártam már, de el akarok menni, és meg akarok győződni arról, hogy mindenük megvan, amire szükségük van, és biztos akarok lenni abban, hogy nem zavarjuk meg a folyamatban lévő helyreállítási erőfeszítéseket” – mondta az elnök.

Míg Biden sokáig hallgatott, elődje, Donald Trump saját közösségi oldalán nyilvánított részvétet a tragédia érintettjeinek.

Azonban nem csupán az amerikai közvélemény dühös, Maui lakosai se elégedettek a kormány válságkezelésével. A szövetségi kormány által azonnali segítségként felajánlott 700 dollár, amit nem fejenként, hanem háztartásonként kell érteni, gyakorlatilag semmire sem elég.

Nem azt kapom a kormánytól, amire szükségem van

− nyilatkozta a Fox Newsnak az egyik helyi lakos. „Támogatásra van szükségünk szövetségi szinten. Itt kellene lennie a haditengerészetnek. Itt kellene lennie a parti őrségnek. Helikoptereknek kellene itt lenniük. Nem nekem és a barátaimnak kellene a 20-30 éves teherautóinkkal ellátmányt gyűjteni és egy égő városon keresztül vezetni, hogy eljussunk oda” − tette még hozzá. 

A sziget egyik híres szülöttje, a profi szörfös Kai Lenny, aki maga is segít a katasztrófa utáni segítségnyújtásban, így nyilatkozott:

Nem láttam egyetlen állami, egyetlen megyei vagy szövetségi tisztviselőt sem az adományozási csomópontok egyikénél sem, ahol az emberek a leginkább szenvednek. Napról napra csak azt kérdeztük: »Hol vannak?«

Több segíteni igyekvő állampolgár arra panaszkodott, hogy őket és adományaikat a rendőrök be sem engedik a katasztrófa sújtotta területre.

Hawaii üzemelteti a világ legnagyobb integrált kültéri közbiztonsági figyelmeztető rendszerét, azonban amikor a tűz közeledett Lahaina városa felé, a szirénák némák maradtak – ugyanis nem aktiválták őket. A maui katasztrófavédelem vezetője, Herman Andaya azzal védte döntését, hogy a szirénák feladata a cunamikra való figyelmeztetés, és a lakosságot arra oktatták, hogy a megszólalásuk esetén a sziget magasaban fekvő pontjai felé meneküljenek, ami most egyenesen a tűz karjaiba hajtotta volna őket − írja a Breitbart amerikai híroldal. Andaya szavainak némiképp ellentmond, hogy a sziget kormányzatának honlapja a figyelmeztető rendszerről azt írja, hogy az bármilyen katasztrófa esetén bevethető, sőt külön nevesíti az erdőtüzeket.

Andaya, akit úgy neveztek ki a posztra 2017-ben, hogy sem megfelelő végzettséggel, sem tapasztalattal nem rendelkezett a katasztrófavédelem területén, később „egészségügyi okokra” hivatkozva lemondott.

Miközben a katasztrófa áldozatainak száma már 110 felett jár, még mindig csupán a terület töredékét kutatták át, a maradványok azonosítása pedig akár évekig elhúzódhat. A romok eltakarítása csak a kutatás befejezése után kezdődhet meg, az újjáépítés pedig a kormányzó szerint „hihetetlenül sok időbe” telhet, miután a tűz az eddigi becslések szerint legalább hatmilliárd dolláros pusztítást hagyott maga után.

Az eddigi adatok szerint legalább 2200 épület semmisült meg, amelyek 86 százaléka lakóház volt.

Kérdés, hogy mi lesz a sziget lakosaival. A turisták és tehetős nyaralók körében igencsak kedvelt Mauin a tűz előtt sem volt egyszerű a megélhetés, egy átlagos polgár jövedelme csaknem felét (42 százalékát) fordította otthona bérlésére, ami kimagaslóan több, mint bárhol máshol az Egyesült Államokban. Lakás- vagy házvásárlásra az egekben járó ingatlanárak miatt a legtöbben nem is gondolhattak.

Most még azok is nehéz helyzetben vannak, akik saját ingatlanban éltek, hiszen még ha kapnak is segítséget az újjáépítéshez a biztosításukra vagy a kormánytól, ezeknek a pénzeknek a megérkezése akár évekbe is telhet, és várhatóan sokan nem tartanak ki addig. Így a sziget elveszíti azt, ami hangulatának egy komoly szeletét adta: eredeti lakóit.

A lakosok – és Green kormányzó is – tartanak attól, hogy a bajba jutott mauiakat megkörnyékezik az ingatlanbefektetők, akik az újjáépítés során a maguk képére formálják a Lahainát, a Hawaii Királyság egykori központja történelmi jelentőségű városát.

Green szeretne ingatlaneladási moratóriumot hirdetni a szigeten, de kicsi az esély rá, hogy keresztül tudja vinni az elképzelését, ugyanis az komoly jogi akadályokba ütközik.

A tragédia okait kutatva sokan okolják a helyi elektromos műveket. Mint arról beszámoltunk, a céget be is perelték, amiért a viharos szél és a tűzveszély ellenére áram alatt hagyta a vezetékeket. Bár a vizsgálat még folyik, a jelenlegi feltételezések szerint a leszakadó vezetékek gyújthatták lángra a sűrű aljnövényzetet. A helyzetet ráadásul súlyosbította, hogy a helyi vízmű egyik vezetője nem volt hajlandó időben rendelkezésre bocsátani megfelelő mennyiségű vizet az oltáshoz – írja a Breitbart.

Akadnak persze, akik másban látják a tragédia okát – igen, a klímaváltozásban, amint azt John Podesta elnöki főtanácsadó elmondta. Annak megoldása pedig nem más, mint Biden elnök inflációellenes törvénycsomagja – magyarázta Podesta. 

Borítókép: Erdőtűz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/AP/Rick Bowmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.