időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Ne öljétek meg a készpénzt – 300 ezren írták már alá a kezdeményezést

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet
2023.08.18. 16:41 2023.08.18. 16:56
Ne öljétek meg a készpénzt – 300 ezren írták már alá a kezdeményezést

A Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) egykori vezetője és egy brit televíziós csatorna által indított petíció elérte a 300 ezer aláírást, Farage pedig bevitte a Downing Streetre a dokumentumot.

Az egykori brexitpolitikus, aki most a GB News egyik műsorvezetője, hangosan áll ki amellett, hogy Nagy-Britanniából ne tűnjön el a készpénz. A „Ne öljék meg a kápé”-t kampányhoz már 300 ezren csatlakoztak, majd ezt a petíciót Farage személyesen vitte el Jeremy Hunt brit pénzügyminiszternek. 

Nagy-Britannia élen jár a készpénzmentes társadalomra való átállásban, főleg a Covid-járvány óta. Az UK Finance banki adatai alapján 2021-ben az összes fizetés felét kártyával bonyolították le, és úgy számolnak, hogy 2031-re az összes tranzakció mindössze 6 százaléka lesz készpénzes. 

Ez a britek egy részének egyáltalán nem tetszik, hiszen az alacsony jövedelműek, az idősebbek nem szeretnek kártyát használni, de a turistáknak is rengeteg többletköltséget jelenthet, ha nemzetközi tranzakciót bonyolítanak le a kártyáikkal. 

Nigel Farage is azok mellé állt, akik azt szeretnék, hogy megmaradjon a készpénz azoknak, akiknek szüksége van rá. Azáltal, hogy sok helyen kártyával lehet csak fizetni, minden sokkal drágább lett, ami épp a rászorulóknak teszi nehézzé az életet. Sokszor hozzák fel példaként az idősebb generációt, amely kevésbé szereti vagy tudja használni az okos eszközöket. 

Az viszont, hogy a nagyobb városokban egyre nehezebb készpénzzel fizetni, egyre frusztráltabbá teszi az idősebbeket

− erről már Abigail Wood, az Age UK London tagja beszélt. 

Nigel Farage szerint a bankok kérlelhetetlenül a készpénzmentes társadalom felé terelik a briteket. 

A készpénz törvényes fizetőeszközként való megőrzése létfontosságú, mert a készpénz nélküli Egyesült Királyság lenne az első lépés egy teljesen digitalizált gazdaság felé, amely szabályozza a kiadásainkat és potenciálisan hatalmas szabadságvesztéssel jár

− mondja.

Tartja magát a vélemény, miszerint a digitális átállás erőltetése az átlagembereknek nem jó, sőt. Hiszen a bankok a tranzakciókkal folyamatosan pénzt termelnek maguknak. Mindeközben a briteknél 13 év után először megnőtt a készpénzhasználat, mert az emberek a válságban inkább a készpénzt preferálják, mint a kártyás fizetést.

Dilip Soman, a Torontói Egyetem kutatója publikációjában már 20 évvel ezelőtt megírta, hogy a kártyahasználat túlköltekezésre ösztönzi az embereket, ami viszont most nem fér bele a legtöbb embernek.

De emellett a kiberbiztonsági kérdés is felmerül: mi történik, ha valaki feltöri a rendszert, s akkor majd napokig nem tudják az emberek használni a bankkártyájukat? Ráadásul könnyen utánkövethető az is, hogy ki, mikor, mit és hol vásárol, ami egy támadás esetén ugyancsak kényes információnak minősülhet.

Pár hete történt, hogy Nigel Farage bankszámláját azért zárolták, mert nem egyeznek a pénzintézet és a volt politikus értékrendjei, s ebből hatalmas botrány kerekedett, aminek a vége az lett, hogy távoznia kellett az egyik legnagyobb brit bank vezérigazgatójának.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.