Óriási vitát követően döntött Franciaország a muszlim női viseletről

A földig érő öltözéket egyre gyakrabban hordták az iszlám hívei az iskolákban, ami megosztottsághoz vezetett.

2023. 08. 28. 6:57
Iszlám, abaya, csador, hidzsáb, hidjab (Fotó: Pixabay)
Iszlám, abaya, csador, hidzsáb, hidjab (Fotó: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos vitát követően Franciaország úgy döntött, betiltja a muszlim női ruhadarab, az abaja viseletét az állami iskolákban – jelentette be az oktatási miniszter. A jogszabály már az új tanévtől, szeptember 4-től életbe is lép.

A nyugat-európai országban szigorúan tiltják a vallási jelképeket az állam oktatási intézményeiben és kormányzati épületekben, azzal érvelve, hogy azok sértik a világi törvényeket. 

A fejkendő viselése 2004 óta szintén tilos az állami iskolákban, de a törvény, amely ezt előírja, ugyanúgy nem engedélyezi, hogy a tanulók kipát vagy például hatalmas kereszteket ábrázoló ruhadarabokat hordjanak – vagyis semmit, amiből tudni lehet, milyen vallást gyakorolnak. Franciaország eleinte leginkább a keresztény szimbólumokat tiltotta, hogy ezzel próbálja visszaszorítani a katolikus befolyást a közoktatásban, ám a sokszínű társadalomra  tekintettel a szekuláris állam módosította a törvényeit.

– Amikor belépsz egy osztályterembe, nem szabad, hogy pusztán ránézésre tudd azonosítani a tanulók vallását. Ezért úgy döntöttem, hogy az abaja többé nem hordható az iskolákban – közölte Gabriel Attal oktatási miniszter a francia TF1 televíziónak.

A földig érő muszlim női viseletet egyre gyakrabban hordták a diákok, ami társadalmi és politikai megosztottsághoz vezetett, a jobboldal szorgalmazta az öltözék betiltását, míg a baloldal a muszlim nők jogaiért aggodalmaskodott.

Clementine Autain baloldali politikus úgy véli, a bejelentés alkotmányellenes és a kormány megszállott elutasítását jelzi a muszlimok felé.

Nemcsak a baloldallal kell ugyanakkor szembenéznie a francia vezetésnek, az iszlám közösség vélhetően szintén nem hagyja szó nélkül a javaslatot. 2010-ben Franciaország betiltotta a teljes arcot eltakaró fátyol nyilvános viselését, ami az ötmilliós muszlim közösség haragját váltotta ki.

Egy nemrégiben készült felmérés egyébként rámutatott, hogy a francia lakosság jelentős többsége, 77 százalék ellenzi azt, hogy a jövőben az iskolaigazgatók engedélyezzék az az abaja viselését az állami általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.