Oroszország kimarad a szaúdi béketárgyalásokból

Az ukrajnai háború lezárásáról szóló béketárgyaláson számos ország képviselői részt vesznek, azonban az egyik háborúzó fél nem kapott meghívást a találkozóra.

Gábor Márton
2023. 08. 05. 11:35
ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2023. július 12. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén a Szaúd-Arábiában kezdődő, az ukrajnai orosz háborút lezáró békés rendezésről szóló tárgyalásokkal kapcsolatan Kijev arra számít, hogy több országot is meggyőz majd a saját békeformulájának helyességéről. 

Ukrajna és szövetségesei azt remélik, hogy a mintegy negyven ország nemzetbiztonsági tanácsadóinak és más magas rangú tisztségviselőinek dzsiddai találkozóján megegyezésre jutnak majd az ukrajnai háború befejezésének alapelveiről.

– Arra számítok, hogy a tárgyalás nehéz lesz, de mögöttünk áll az igazság − mondta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője és a tárgyalásokon kulcsfontosságú megbízottja pénteken késő este egy televíziós interjúban.

A fórumon Oroszország nem vesz részt, de a Kreml közölte, hogy szemmel tartja a találkozót. Kína, amely szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, pénteken közölte, hogy Li Hui eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottat küldi a tárgyalásokra.

− Kína hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel, hogy továbbra is konstruktív szerepet játsszon az ukrajnai válság politikai megoldásának előmozdításában − mondta Wang Wenbin, a kínai minisztérium szóvivője.

Ukrán, orosz és nemzetközi tisztviselők szerint jelenleg nincs kilátás közvetlen béketárgyalásokra Ukrajna és Oroszország között, mivel a háború tovább dúl, és Kijev ellentámadással próbál területeket visszaszerezni, illetve jobb tárgyalási pozíciókhoz jutni.

Ukrajna azonban először is arra törekszik, hogy a nyugati támogatóin túlmenően nagyobb diplomáciai koalíciót építsen ki, azonban ehhez olyan, a globális dél országainak megszólítására is szükség van, mint India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság, amelyek közül sokan nyilvánosan semlegesek maradtak.

Zelenszkij elmondta, reméli, hogy a kezdeményezés a világ vezetőinek őszi békecsúcsához vezet majd, amely jóváhagyja az elveket, amelyek az ő 10 pontos rendezési formuláján alapulnak. 

Moszkva azonban mostanáig határozottan elutasította Zelenszkij békeformuláját, ugyanis annak része, hogy a mostanáig Oroszország által elfoglalt területek visszakerülnének Ukrajnához. Emellett pedig a négy, népszavazással Oroszországhoz csatolt megye mellett a Krím félszigetet is vissza akarja szerezni az ukrán vezetés. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken üdvözölte, hogy a szombaton kezdődött tárgyalásokon számos ország képviselteti magát, köztük olyan fejlődő országok, amelyeket súlyosan érint a háború okozta élelmiszerár-emelkedés.

– Ez nagyon fontos, mert az olyan kérdésekben, mint az élelmezésbiztonság, emberek millióinak sorsa Afrikában, Ázsiában és a világ más részein közvetlenül attól függ, hogy a világ milyen gyorsan lép a békeformula végrehajtása érdekében − mondta.

Szaúd-Arábia szerint a hétvégi tárgyalások megmutatják a szaúdi vezetés arra való törekvését, hogy hozzájáruljon a tartós békét eredményező megoldások eléréséhez.

Szaúd-Arábia támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyek elítélték Oroszország invázióját, valamint a kelet-ukrajnai területek egyoldalú annektálását.

A találkozó az Ukrajna által júniusban Koppenhágában szervezett, informálisnak szánt és hivatalos nyilatkozatot nem eredményező megbeszéléseket, illetve egy májusi csúcstalálkozót követett, amely során a királyság vendégül látta Zelenszkijt az Arab Liga dzsiddai csúcstalálkozóján, ahol az ukrán elnök azzal vádolta az arab vezetők egy részét, hogy szemet hunytak az orosz invázió borzalmai felett.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO–Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.