Több százezer újabb katonát toborozna Kijev, ám egyre fogynak a lehetőségei

Főhet a feje az ukrán katonai vezetésnek: ahogy nőnek a veszteségek, egyre nehezebb pótolni a katonákat. A toborzást nehezíti, hogy sokan akár veszélyek árán is menekülnek a sorozás elől, míg mások egyszerűen lefizetik a toborzókat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 12:16
null
Bahmut, 2023. február 27. Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy a hadsereg a mozgósítás felgyorsítását kérte, Kijev tavaszig több mint 300 ezer lakost sorozna be az ukrán fegyveres erők soraiba, hogy kompenzálja a veszteségeket – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

– 200-300 ezer emberre lenne szükség a jelenlegi mozgósításon felül, ami havi 10 ezer fő. Tavaszig 60-70 ezer embert kell mozgósítaniuk, és több mint 300 000 embert terveznek potenciálisan kiválasztani. Összességében Ukrajna eddig  1,2-1,3 millió embert vett ki a mozgósítási tartalékból, amiből a behozhatatlan veszteségek már valahol 400 ezer fő körül mozognak – idézi a hírügynökség Rodion Mirosznyikot, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) volt nagykövetét, aki egy orosz tévécsatornának nyilatkozott.

Míg közvetlenül az orosz invázió után sok ukrán akár külföldről is hazatért, hogy beálljon katonának, mostanra fordult a kocka. 

Míg az ukrán kormányzat többnyire szemérmesen hallgat, és inkább az orosz fél veszteségeit igyekszik kidomborítani, a New York Times amerikai napilap nemrég megjelent becslése szerint is meghaladhatja a 150 ezret az elmúlt 18 hónapban elhunyt vagy megsebesült katonák száma. 

Ez nem csupán a vezetésben kelthet riadalmat, de a lakosságban is, így egyre nehezebb dolga van a toborzóknak, ha teljesíteni akarják a haderő növekvő újoncigényét. A hatóságok mindent megtesznek, hogy a hadköteles korú férfiak ne tudják elkerülni a szolgálatot – legalábbis elméletben, mert épp az elmúlt hetekben derült fény a toborzás minden szintjét átszövő korrupcióra, ami végül arra késztette Volodimir Zeleszkij ukrán elnököt, hogy az összes regionális toborzóiroda vezetőjét menessze.

A sorozás alól kibújók jobb esetben pénzbírságot, rosszabb esetben akár 3 évig terjedő börtönbüntetést is kockáztatnak. Vannak ugyanakkor a katonai szolgálat alól felmentést jelentő körülmények is, ilyen például az egészségügyi alkalmatlanság, a stratégiai fontosságú munkakör, vagy az, ha valaki egyedül neveli a gyermekét vagy egyedül gondoskodik hozzátartozójáról.

A törvények szerint minden 18 és 60 év közötti férfinak rendelkezésre kell állnia katonai szolgálatra, és a hadiállapot tavaly februári beállta óta nem is hagyhatják el az országot – legalábbis hivatalosan. A BBC brit közszolgálati média tudósítása szerint sokan akár a Kárpátokon keresztül is menekülnek Románia felé, mások embercsempészek segítségét veszik igénybe vagy épp hamis papírokba „fektetnek be”. Utóbbi kiskaput igyekszik is bezárni a kijevi vezetés, immár a hadköteles korú férfiak összes adatához hozzáfér a határőrség, ami (elviekben) megnehezíti majd a trükközők dolgát – írja a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hetilap.

Ahogy egyre többen igyekeznek kibújni a hadkötelezettség alól, a toborzók módszerei is durvulnak, mint arról beszámoltunk, akár az utcáról is elhurcolják az embereket. 

A Rezident nevű ellenzékinek számító Telegram-csatorna például ezt írja:

„Kollégák! Jelenleg a mozgósítottak 50 százaléka esetében a kegyetlen összecsomagolási módszert használják. Az utcán már alig vannak férfiak, csak rokkantak vagy újgazdagok, akik igazolást vettek maguknak. Mindez Boriszov (botrányos odesszai hadkiegészítő parancsnok – a szerk.) leváltásával sem változott. Sem ott, sem az ország más részein nem ellenőrizték a hamis igazolásokat.”

Ezek alapján nem is csoda, hogy tele van a Telegram olyan, akár százezres nagyságrendű feliratkozót számláló csatornákkal, ahol az emberek megosztják egymással, hogy épp hol portyáznak a toborzók.

Borítókép: Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.