Újabb hidegháborúra figyelmeztet a kínai nagykövet

A NATO keleti terjeszkedése tovább növeli a feszültséget a térségben, és új hidegháborút idézhet elő – jelentette ki Zsang Hanhui kínai oroszországi nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban.

Magyar Nemzet
Forrás: TASZSZ2023. 08. 03. 8:03
null
Vilnius, 2023. július 9. A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én. A kétnapos csúcstalálkozó július 11-én kezdõdik. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO keleti, az ázsiai–csendes-óceáni térség felé történő terjeszkedése csak fokozza a regionális feszültséget, növeli a bizalmi válságot, fegyverkezési versenyt gerjeszt, rontja a regionális együttműködés légkörét, konfrontációt provokál a táborok között, sőt akár egy új hidegháborút is előidézhet − idézi a nagykövetet a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Zsang megjegyezte, hogy ma az országok egymáshoz kapcsolódnak és a közös sorsközösségbe integrálódnak. A nyitottság, a befogadás és a kölcsönösen előnyös együttműködés az egyetlen helyes választás. A hidegháborús mentalitás és a táborok közötti konfrontáció ellenkezik a mai kor felhívásaival.

A kínai nagykövet szerint a NATO ázsiai-csendes-óceáni térségbe való elmozdulása nem talál támogatottságra, a nemzetközi közösség ellenzi.

Még a NATO-tagok körében is hallatszanak ellenző hangok

 − mondta Zsang, emlékeztetve arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök nyilvánosan felszólalt az ellen, hogy NATO összekötő irodáját állítsanak fel Japánban, hangsúlyozva, hogy a szövetség alapokmánya világosan meghatározza a szövetség földrajzi kereteit az észak-atlanti térségben, Japán pedig kívül esik ezeken.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban,  a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozója alkalmával a katonai szövetség ázsiai–csendes-óceáni partnerei, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland vezetői is tárgyalóasztalhoz ültek, Japánnal pedig partnerségi megállapodást is kötött a szövetség.

 

Kína nem először fejezi ki nemtetszését a NATO ázsiai terveivel kapcsolatban. Májusban Vang Ven-pin külügyi szóvivő azt vetette az észak-atlanti szövetség szemére, hogy terjeszkedni akar az ázsiai–csendes-óceáni régióban. Emlékeztetett arra, hogy a NATO korábban többször hangsúlyozta: a szövetség nem akar változtatni geopolitikai határain. – Ugyanakkor folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a NATO erősíti kapcsolatait az ázsiai–csendes-óceáni térség államaival, egyre a régió keleti része felé halad, beleavatkozik helyi ügyekbe és feszültséget szít – mondta. Hangoztatta: reméli, hogy a felek – saját geopolitikai érdekeik miatt – nem sodorják veszélybe a térség stabilitását és békéjét.

Borítókép: A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.