Amerikai F–16-osok Kína határán? – Washington Peking újabb szomszédját fegyverezné fel

A tárgyalások még a kezdeti szakaszban vannak, a csomag más hadi eszközöket is tartalmazhat.

2023. 09. 26. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-adminisztráció egyeztetéseket folytat Vietnámmal, hogy nyélbe üssék a két korábbi háborús ellenség történetének legnagyobb fegyverüzletét – számolt be a Reuters hírügynökség két, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva. A csomag többek közt F–16-os negyedik generációs vadászgépeket tartalmazna, amennyiben valóban megállapodnának a felek, azonban a tárgyalások még csak a kezdeti szakaszukban vannak.

Az egykori ellenségek szeptember elején kötöttek átfogó stratégiai partnerségről szóló megállapodást – a kapcsolatok ezen a szintjén csak három ország áll Vietnámmal: India, Kína és Oroszország. A vietnámi háború emléke által beárnyékolt viszonyban történelmi mérföldkőnek számító egyezményt Joe Biden amerikai elnök hanoi látogatásakor írták alá.

– Nagyon gyümölcsöző és ígéretes biztonsági kapcsolatokat ápolunk a vietnamiakkal, és érdeklődést látunk részükről néhány amerikai rendszerrel kapcsolatban, különösen mindazzal, ami segíthet nekik tengeri területeik jobb megfigyelésében – fogalmazott az egyik nevét elhallgató forrás a Reutersnek. Vietnám és Kína között – habár papíron szövetségesek – egyáltalán nem feszültségektől mentes a viszony. 

A két ázsiai országot egy csaknem 1500 kilométer hosszú szárazföldi határ köti össze, a Dél-kínai-tengeren pedig területi vitáik vannak néhány sziget ellenőrzése felett. 

2019-ben több napon keresztül néztek farkasszemet egymással a kínai és vietnámi parti őrség egységei, miután Peking megsértette Hanoi kizárólagos gazdasági övezetét.

A Reutersnek nyilatkozó források azt is elárulták, Washington célja, hogy Vietnám hadereje modernizálásában nagyobb szerepet vállaljanak az amerikai, dél-koreai és indiai hadiipari vállalatok.

Az amerikai–vietnámi üzlet több szempontból is érdekes. A The New York Times amerikai napilap szeptemberi eleji cikke szerint Hanoi Oroszországtól is vásárolna fegyvereket nyolcmilliárd dollár értékben – az időszak, amire az állítólagos megállapodás szól, nem ismert.

Másrészt, az ukrán vezető politikusok Volodimir Zelenszkij elnökkel az élen a háború kirobbanása óta F–16-os vadászgépeket követelnek a nyugati szövetségesektől. Habár néhány európai állam ebbe bele is ment, az Egyesült Államok feltűnően vonakodik a gondolattól, hogy amerikai gépek lepjék el Ukrajna egét. Még azt is csak hosszas huza-vona után sikerült elérni, hogy engedélyezzék más országok transzfereit és az ukrán pilóták F–16-os rendszerekre való kiképzését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.