Az árnyékban meghúzódva – a különleges egységek szerepe az ukrajnai háborúban

Harc a hosztomeli reptérért, partra szállás a Krím félszigeten – csak néhány azon műveletek közül, melyeket a különleges műveleti erők hajtottak végre az ukrajnai háború kitörése óta. De miért is különlegesek ezek az egységek és valójában mekkora szerepük van a konfliktusban? Csiki Varga Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársát kérdeztük.

2023. 09. 22. 4:51
Military mobility continues in Bakhmut frontline
DONBAS REGION, UKRAINE, MARCH 16: Ukrainian serviceman from the Special Operations Forces (OPFOR) 214 Brigade does maintenance at his tank, at an undisclosed location along the frontline north of Bakhmut, Ukraine on March 16, 2023. As the fight for Bakhmut continues, the Ukrainian government has send reinforcements in order to hold the city against the Russian forces. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Ignacio Marin / Anadolu Agency /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán különleges egységek augusztus 24-én partra szálltak a Krím félszigeten található Olenyivka településénél, melynek során – Kijev közlése szerint – az ott tartózkodó orosz csapatok személyi állományukban és eszközeikben egyaránt veszteségeket szenvedtek. A háború kezdete óta viszonylag keveset lehetett hallani a különleges egységek tevékenységéről mind orosz, mind ukrán oldalon, ugyanakkor a háttérben valószínűleg sokkal többet hozzátesznek egy-egy elért sikerhez, mint azt gondolnánk.

 

Mitől különlegesek a különleges egységek?

Azért nevezzük különleges egységeknek őket, mert a hagyományos hadviseléstől eltérő harcformákat gyakorolnak. Különleges földrajzi körülmények között vagy különleges feladatkörben valósítják meg tevékenységüket

– magyarázta lapunk megkeresésére Csiki Varga Tamás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa hozzátette: a speciális egységek általában katonai tevékenységet folytatnak, ugyanakkor információs jellegű műveletek esetén is bevethetők.

A felszerelésük is nagyban eltér a normál katonákétól, akárcsak kiképzésük. – Sokkal színvonalasabb, különlegesebb kiképzést kell nekik biztosítani, a komolyabb fizikai és mentális állóképesség, bizonyos speciális eszközrendszerek kezelési képessége – mint például a robbanószerek – is idetartozik – magyarázta a szakértő. 

Ennek megfelelően kiképzésük jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint például egy lövész esetében.

A különleges egységek általánosságban nagyon széles körben bevethetők: a kétezres évektől kezdve például kiemelt jelentőségük volt a terrorizmus elleni harcban, a különböző terrorszervezetek vezetőinek likvidálásában. Emellett nagyon hasznosak a fedett hadműveletek végrehajtásában, felderítő, hírszerző tevékenységekben, célpontok azonosításában és megjelölésében vagy éppen túszszabadításban.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
Az ukrán különleges egységek egyik katonája Bahmutnál. Fotó: Ignacio Marin/Anadolu Agency/AFP

 

Milyen szerepet töltenek be az ukrajnai háborúban?

A háború első napjaiban Oroszország rögtön a különleges műveleti erőkre támaszkodott: feladatuk a Kijev közelében található hosztomeli reptér elfoglalása, valamint biztosítása lett volna a további csapatok megérkezéséig. A művelet ugyanakkor sikertelen volt: az orosz szárazföldi egységek nem érték el a célt időben, a különleges erők pedig nem tudták tartani állásukat, az ukrán csapatok és a tüzérség egyszerűen felszámolta őket.

A háború első szakaszában azokon a pontokon, ahol minőségi áttörést akartak elérni, rendre bevetették a különleges egységeket

– mutatott rá Csiki Varga Tamás. Mint mondta, az orosz veszteségek ezekben az esetekben azért nagyobbak, mert támadó, magasabb intenzitású műveleteknél gyakrabban alkalmazzák a különleges műveleti erőket, mint védekezésnél. Ugyanakkor ez sem volt példátlan, a szakértő szerint például Mariupolnál sokáig támaszkodtak a speciális egységekre, valamint a tengerészgyalogságra is.

 

Jelentős veszteségek, nehéz újraszervezés

A háborút megelőzően Oroszországnak körülbelül négyezer fős különleges műveleti ereje volt, Ukrajnának pedig nagyjából ennek a fele. A szakértő elmondta: az orosz hadseregnél 2008 után szervezték át a különleges egységeket, többek közt a grúz–orosz háború nem túlzottan kedvező tapasztalatai miatt. Ukrajnában hasonló átalakítások mentek végbe 2014-et követően, jelentős amerikai és brit támogatással. 

Az ukrán különleges egységek nagy részét az Egyesült Államokban képezték ki, vagy Ukrajnában amerikai kiképzőtisztek segítségével.

Mivel az oroszok a támadó műveleteknél nagyobb mértékben támaszkodtak a különleges erőkre, így azok jelentősebb veszteségeket is szenvedtek el. 

Az idén tavasszal kiszivárogtatott Pentagon-dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy voltak olyan műveletek, melyek során ezen egységek veszteségei bizonyos esetekben kilencven százalékra is tehetők élőerőben és eszközállományban egyaránt

– magyarázta Csiki Varga Tamás. Hozzátette, a jelentések szerint ennek következtében az orosz különleges erőket a következő 5-10 évben sem fogják tudni a háborút megelőző szintre visszahozni. – Ez a példa jól mutatja, mennyire speciális felszerelésekről és gyakorlott, tapasztalt, nehezen pótolható harcosokról van szó – mutatott rá a szakértő.

Borítókép: Az ukrán különleges műveleti erők egyik katonája Bahmutnál (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ignacio Marin) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.