Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Az árnyékban meghúzódva – a különleges egységek szerepe az ukrajnai háborúban

Scheffer Joakim
2023.09.22. 04:51
Az árnyékban meghúzódva – a különleges egységek szerepe az ukrajnai háborúban

Harc a hosztomeli reptérért, partra szállás a Krím félszigeten – csak néhány azon műveletek közül, melyeket a különleges műveleti erők hajtottak végre az ukrajnai háború kitörése óta. De miért is különlegesek ezek az egységek és valójában mekkora szerepük van a konfliktusban? Csiki Varga Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársát kérdeztük.

Az ukrán különleges egységek augusztus 24-én partra szálltak a Krím félszigeten található Olenyivka településénél, melynek során – Kijev közlése szerint – az ott tartózkodó orosz csapatok személyi állományukban és eszközeikben egyaránt veszteségeket szenvedtek. A háború kezdete óta viszonylag keveset lehetett hallani a különleges egységek tevékenységéről mind orosz, mind ukrán oldalon, ugyanakkor a háttérben valószínűleg sokkal többet hozzátesznek egy-egy elért sikerhez, mint azt gondolnánk.

 

Mitől különlegesek a különleges egységek?

Azért nevezzük különleges egységeknek őket, mert a hagyományos hadviseléstől eltérő harcformákat gyakorolnak. Különleges földrajzi körülmények között vagy különleges feladatkörben valósítják meg tevékenységüket

– magyarázta lapunk megkeresésére Csiki Varga Tamás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa hozzátette: a speciális egységek általában katonai tevékenységet folytatnak, ugyanakkor információs jellegű műveletek esetén is bevethetők.

A felszerelésük is nagyban eltér a normál katonákétól, akárcsak kiképzésük. – Sokkal színvonalasabb, különlegesebb kiképzést kell nekik biztosítani, a komolyabb fizikai és mentális állóképesség, bizonyos speciális eszközrendszerek kezelési képessége – mint például a robbanószerek – is idetartozik – magyarázta a szakértő. 

Ennek megfelelően kiképzésük jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint például egy lövész esetében.

A különleges egységek általánosságban nagyon széles körben bevethetők: a kétezres évektől kezdve például kiemelt jelentőségük volt a terrorizmus elleni harcban, a különböző terrorszervezetek vezetőinek likvidálásában. Emellett nagyon hasznosak a fedett hadműveletek végrehajtásában, felderítő, hírszerző tevékenységekben, célpontok azonosításában és megjelölésében vagy éppen túszszabadításban.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
Az ukrán különleges egységek egyik katonája Bahmutnál. Fotó: Ignacio Marin/Anadolu Agency/AFP

 

Milyen szerepet töltenek be az ukrajnai háborúban?

A háború első napjaiban Oroszország rögtön a különleges műveleti erőkre támaszkodott: feladatuk a Kijev közelében található hosztomeli reptér elfoglalása, valamint biztosítása lett volna a további csapatok megérkezéséig. A művelet ugyanakkor sikertelen volt: az orosz szárazföldi egységek nem érték el a célt időben, a különleges erők pedig nem tudták tartani állásukat, az ukrán csapatok és a tüzérség egyszerűen felszámolta őket.

A háború első szakaszában azokon a pontokon, ahol minőségi áttörést akartak elérni, rendre bevetették a különleges egységeket

– mutatott rá Csiki Varga Tamás. Mint mondta, az orosz veszteségek ezekben az esetekben azért nagyobbak, mert támadó, magasabb intenzitású műveleteknél gyakrabban alkalmazzák a különleges műveleti erőket, mint védekezésnél. Ugyanakkor ez sem volt példátlan, a szakértő szerint például Mariupolnál sokáig támaszkodtak a speciális egységekre, valamint a tengerészgyalogságra is.

 

Jelentős veszteségek, nehéz újraszervezés

A háborút megelőzően Oroszországnak körülbelül négyezer fős különleges műveleti ereje volt, Ukrajnának pedig nagyjából ennek a fele. A szakértő elmondta: az orosz hadseregnél 2008 után szervezték át a különleges egységeket, többek közt a grúz–orosz háború nem túlzottan kedvező tapasztalatai miatt. Ukrajnában hasonló átalakítások mentek végbe 2014-et követően, jelentős amerikai és brit támogatással. 

Az ukrán különleges egységek nagy részét az Egyesült Államokban képezték ki, vagy Ukrajnában amerikai kiképzőtisztek segítségével.

Mivel az oroszok a támadó műveleteknél nagyobb mértékben támaszkodtak a különleges erőkre, így azok jelentősebb veszteségeket is szenvedtek el. 

Az idén tavasszal kiszivárogtatott Pentagon-dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy voltak olyan műveletek, melyek során ezen egységek veszteségei bizonyos esetekben kilencven százalékra is tehetők élőerőben és eszközállományban egyaránt

– magyarázta Csiki Varga Tamás. Hozzátette, a jelentések szerint ennek következtében az orosz különleges erőket a következő 5-10 évben sem fogják tudni a háborút megelőző szintre visszahozni. – Ez a példa jól mutatja, mennyire speciális felszerelésekről és gyakorlott, tapasztalt, nehezen pótolható harcosokról van szó – mutatott rá a szakértő.

Borítókép: Az ukrán különleges műveleti erők egyik katonája Bahmutnál (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ignacio Marin) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.