Biden újabb állítását cáfolták meg

Joe Biden amerikai elnök hétfői megemlékező beszédében azt állította, hogy már a szeptember 11-ei terrortámadás másnapján ellátogatott New Yorkba, de videó is bizonyítja, hogy aznap felszólalt a szenátusban Washingtonban. Ez azonban csak egy az elnök megcáfolt meséinek hosszú sorában.

2023. 09. 12. 9:23
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter elõtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévõ birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az alaszkai Elmendorf-Richardson katonai támaszponton tartott megemlékező beszédében Joe Biden amerikai elnök visszaemlékezett arra, hogy milyen volt „ott állni másnap, és nézni az épületet” a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás helyszínén New Yorkban. A megható történettel csak egyetlen aprócska probléma van – az, hogy nem igaz.

Valójában Biden a 2007-ben megjelent önéletrajzában azt írta, hogy 2001. szeptember 12-én Washingtonban volt, ráadásul videó is bizonyítja, hogy aznap felszólalt a szenátusban.

A Fehér Ház megerősítette, hogy az akkor Delaware állam szenátoraként tevékenykedő Biden csak kilenc nappal a támadás után, szeptember 20-án látogatott el a helyszínre, a Ground Zeróhoz, egy kétpárti szenátusi delegáció tagjaként – írja a CNN. Hétfői beszédében ráadásul azt mondta Biden „tűzgolyót” látott a Pentagon felett a támadás napján, míg könyvében „barna füstködöt” említ – mutat rá a Daily  Mail brit napilap cikke.

A CNN szerint ugyan lehetséges, hogy Biden tényleg csak rosszul emlékszik a látogatás pontos napjára, azonban elnökként máskor is állt már elő olyan történetekkel, amelyekről hamar bebizonyosodott, hogy valótlanok.

Egy, a múlt hónapban elmondott beszédében például három ilyen eset is történt. Egyrészt hamisan állította, hogy jelen volt egy pittsburgh-i híd tavalyi összeomlásakor – valójában több mint hat órával később látogatott el a helyszínre. Másodszor azt mondta, hogy a nagyapja csak napokkal az ő születése előtt halt meg ugyanabban a kórházban, holott valójában egy évvel korábban és másik államban. Egy másik alkalommal pedig már többedjére elevenítette fel, hogy szenátori ideje alatt vonattal járt dolgozni, és egyszer Angelo Negri kalauzzal társalgott, noha a kalauz a Biden által említett időpontban már nem élt. 2021-ben és 2022-ben is állította, hogy egyszer letartóztatták egy polgárjogi tüntetésen, azonban ezt is megcáfolták.

Néhány hete egy jogászokból álló polgárjogi csoport megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából mondott beszédében pedig arról beszélt Biden, hogy ő győzte meg az egyik dél-karolinai szenátort, hogy szavazza meg a polgárjogi törvényt.

A Fox News amerikai televíziós hálózat azonban arra mutatott rá: az említett törvényt 1964-ben fogadták el, amikor Biden csupán 21 éves volt. Az ügyben a Fehér Ház is megszólalt: közleményük szerint valóban Biden szerezte meg a szenátori szavazatot, csak nem a polgárjogi törvény, hanem az 1980-as választójogi törvény elfogadásához.

A sort azonban még lehetne folytatni: az amerikai elnök korábban azt mondta, ellátogatott abba a pittsburgh-i zsinagógába, ahol 2018-ban több embert lelőttek, valójában azonban csak telefonon beszélt a rabbival. Máskor arról beszélt, hogy elnökként járt Afganisztánban és Irakban, azonban még szenátorként, illetve alelnökként látogatott el az említett országokba. 2021-ben, amikor hazaszállították a kabuli robbantásos merényletben elhunyt 13 amerikai katona maradványait, az egyik gyászoló édesanyát azzal próbálta vigasztalni, hogy tudja, mit érez, hiszen az ő fiát is zászlóval letakart koporsóban hozták haza. Beau Biden bár valóban szolgált Irakban, rákban halt meg az Egyesült Államokban.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.