Dél-Korea bekérette az orosz nagykövetet Putyin és Kim csúcstalálkozója után

Szöul szerint Oroszország és Észak-Korea katonai együttműködése „nagyon negatív hatással lesz az amerikai–orosz kapcsolatokra”.

2023. 09. 20. 10:24
PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vosztocsnij, 2023. szeptember 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõt, a Koreai Munkapárt fõtitkárát, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnökét fogadja a szibériai Vosztocsnij ûrrepülõtéren 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov Fotó: Vlagyimir Szmirnov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea bekérette az orosz nagykövetet, Andrej Boriszovics Kulikot, hogy a Kreml és Észak-Korea közötti katonai együttműködés azonnali leállítását követelje Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un múlt heti találkozója után – írja a brüsszeli Politico hírportál. Csang Ho Dzsin, a dél-koreai külügyminisztérium tárcavezető-helyettese írásos nyilatkozatát idézik, mely szerint 

Szöul felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai együttműködését Észak-Koreával, és tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanács határozatait.

Figyelmeztették Kulikot, hogy a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló atomsorompó-szerződés megsértése „egyértelmű következményekkel járna, és az ilyen lépések az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatára is nagyon negatív hatással lehetnek”.

A miniszterhelyettes egyúttal azt is nyomatékosította, hogy Szöul határozott választ ad minden, a nemzetbiztonságát érő fenyegetésre, így az orosz–észak-koreai együttműködés súlyos következményekkel járhat a dél-koreai–orosz kapcsolatokra nézve is.

Mint arról a Magyar Nemzet több cikkében is részletesen beszámolt, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szeptember 12-én Oroszországba utazott, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel és más magas rangú orosz politikusokkal együtt egyebek mellett nukleáris célokra alkalmas stratégiai bombázókat és hiperszonikus Kinzsal rakétákat tekintett meg. Kim Dzsong Un arról is érdeklődött, hogyan lövik ki a rakétákat a repülőgépről. 

Az oroszországi körútból feltételezhető, hogy a két ország között fontos fegyverüzlet születhet. Putyin arról nyilatkozott, hogy Észak-Korea vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt, sajtóhírekből pedig arra is lehet számítani, hogy Phenjan fegyverekkel segítené Moszkvát az Ukrajna elleni háborújában – írtuk a témával kapcsolatos korábbi összefoglalónkban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőt, a Koreai Munkapárt főtitkárát, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökét fogadja a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.