Elérték az ukrán kikötőket az új útvonalon közlekedő teherhajók + videó

A Kreml azzal fenyegetőzött, hogy az Ukrajnába tartó polgári hajókat potenciális katonai célpontként kezeli.

2023. 09. 17. 6:53
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett két teherhajó az ukrán Csornomorszk kikötőbe az új fekete-tengeri útvonalon keresztül – közölték az ukrán hatóságok. A hajók mintegy húszezer tonna gabonát vesznek fel, amelyet Kijev a világpiacra, Egyiptomba és Izraelbe szán.

A hatóságok szerint ez volt az első alkalom, hogy civil hajók érkeztek ukrán kikötőbe az Oroszországgal kötött, a hajók biztonságát garantáló megállapodás összeomlása óta.

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a hajók az óceániai Palau szigetország zászlaja alatt közlekedtek, és a legénységük ukrán, török, azerbajdzsáni és egyiptomi személyzetből állt.

Kijev egyoldalúan hirdette meg a Fekete-tenger nyugati partjait ölelő tengeri folyosót, miután Oroszország a nyáron nem hosszabbította meg az ENSZ által támogatott megállapodást, amely megkönnyítette a gabonaexportot az ukrán kikötőkből. Ukrajna a háború előtt a világ egyik legnagyobb napraforgóolaj-, árpa-, kukorica- és búzabeszállítója volt.

Moszkva azt mondta, hogy az élelmiszer- és műtrágyaexportot lehetővé tevő megállapodás egyes részeit nem tartották be, és arra panaszkodott, hogy a nyugati szankciók korlátozzák saját mezőgazdasági exportját – emlékeztetett a BBC brit közszolgálati csatorna. A gabonamegállapodás visszaállítására Moszkva egyes pénzügyi szankciók eltörlését kérte.

A megállapodás hiányában, a Kreml pedig azzal fenyegetőzik, hogy az Ukrajnába tartó polgári hajókat potenciális katonai célpontként kezeli.

A gabonamegállapodás mintegy húszmillió tonna exportra szánt ukrán gabona sorsát határozta meg, amelynek kiesése a világpiaci árakra is hatással volt, és hiányt okozott a közel-keleti és afrikai országokban.

https://x.com/WIONews/status/1703259985168253260?s=20

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.