Svéd diplomatával zsarolhatják az EU-t?

Több mint 500 napja raboskodik Iránban egy svéd európai uniós diplomata, azonban az EU és a svéd kormány erről mélyen hallgatott, amíg egy amerikai napilap közzé nem tette a történetet. Félő, hogy a svéd uniós tisztségviselő egy újabb sakkbábú lehet Irán játszmájában, amivel engedményeket próbálnak kicsikarni a nyugati országokból – mindezt sikerrel.

Magyar Nemzet
2023. 09. 05. 9:26
The European Commission Building
The EU flags are waving in front of The European Commission building in Brussels, Belgium, February 11, 2021. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Sergii Kharchenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd Johan Floderus tavaly áprilisban turistaként Iránba utazott néhány barátjával. Haza azonban már nem érkezett: visszafelé a teheráni reptéren elfogták, és azóta is az ottani Evin börtönben várja, mi lesz a sorsa. Az iráni hatóságok tavaly júliusban tették közzé, hogy kémkedésért letartóztattak egy svéd állampolgárt.

Az önmagában is megrázó történetet tovább bonyolítja, hogy Floderus uniós tisztségviselő, aki dolgozott például Ylva Johansson migrációs biztos mellett, 2019 óta pedig az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) alkalmazottja, vagyis diplomata.

Ennek ellenére (vagy talán épp ezért) sem az EU, sem a svéd kormány nem tette közzé a letartóztatásának hírét az elmúlt több mint 500 napban. 

A történetet az amerikai The New York Times hozta nyilvánosságra hétfőn. Az EU most sem volt hajlandó kommentálni a hírt, ami heves szócsatához vezetett a cikket közzétevő amerikai újságíróval.

Tobias Billström svéd külügyminiszter a Politico hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy „a [svéd] kormány nagyon intenzíven dolgozott és dolgozik ezen az ügyön”.

A szóban forgó személyt önkényesen megfosztották szabadságától, ezért azonnal szabadon kell engedni. Ezt az üzenetet személyesen én is közvetítettem. Ezen túlmenően nem tudok további részletekbe bocsátkozni

− tette hozzá a külügyminiszter.

Az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai szóvivője, Peter Stano úgy nyilatkozott, hogy a konzuli hatáskörük miatt kapcsolatban áll a svéd hatóságokkal. A szóvivő nem erősítette meg, hogy Floderus még mindig az EEAS alkalmazottja-e.

Ezt az esetet is az uniós polgárokat érintő önkényes fogvatartások növekvő számának összefüggésében kell vizsgálni. Minden lehetőséget kihasználtunk és a jövőben is ki fogunk használni arra, hogy az iráni hatóságoknak felvessük a kérdést, hogy – az érintett tagállamokkal szorosan együttműködve – elérjük az összes önkényesen fogva tartott uniós polgár szabadon bocsátását

− emelte ki Stano.

Floderus családja a svéd köztévének (SVT) nyilatkozva elmondta, hogy „mélységesen aggódnak és összetört a szívük.”

A New York Times szerint Floderus bebörtönzése nem elszigetelt eset, hanem az iráni „túszdiplomácia” egyik megnyilvánulása. Az ázsiai ország kettős állampolgárokat és külföldieket tartóztat le hamis vádakkal, akiket aztán arra használ, hogy engedményeket csikarjon ki a Nyugattól.

A trükk pedig működik: a múlt hónapban az Egyesült Államok hatmilliárd dollár visszatartott iráni olajjövedelmet szabadított fel és több általuk fogva tartott iránit is elengedett öt bebörtönzött amerikai elengedéséért cserébe.

Floderus letartóztatása és az EU hallgatása nagy felháborodást váltott ki az Európai Parlamentben. Emma Wiesner svéd liberális képviselő felszólította Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Hannah Neumann német zöldképviselő szerint az EEAS-nak tájékoztatnia kellett volna az Európai Parlamentet a történtekről.

Abir Al-Sahlani svéd képviselő pedig az X-en (korábban Twitter) fakadt ki:

Ez felháborító!!!!! Miközben ezt titokban tartják, az iráni mollák rezsimje lehetőséget kapott arra, hogy zsarolja az európai kormányokat és folytassa az emberek gyilkolását!

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.