Mit tesz Európa, hogy megelőzze a demográfiai összeomlást?

Európa-szerte egyre több ország ismeri fel, mekkora problémákat okoz az alacsony születési ráta, és változatos módszerekkel igyekeznek tenni ellene. Kérdéses azonban, hogy mennyire sikeresek ezek.

Forrás: Politico2023. 09. 11. 10:04
Cute,Funny,Infant,Baby,Girl,Making,Faces,Lying,On,Mother, baba, csecsemő, illusztráció, shutterstock
2180210913 Fotó: morrowlight
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy a népességet bevándorlás nélkül is szinten tartsa a kontinens,  2,1-es születési ráta lenne szükséges, ezt az értéket azonban az Európai Unió egyetlen tagállama sem éri el. Hazánk, amely a káros tendencia elleni harc éllovasa, a héten rendezi meg az V. Budapesti Demográfiai Csúcsot, hogy a népességfogyás problémájáról más országokkal is egyeztessen. Miközben Magyarország családbarát politikájával, más országok más megközelítésekkel igyekeznek tenni a demográfiai kihívások ellen – kérdéses azonban, hogy mennyire sikeresen.

Skandinávia
Az északi bezzegországok pénzügyi ösztönzők helyett a munka és a magánélet egyensúlyának javításában látják a megoldást. Svédországban mindkét szülő 8 hónapos szabadságot vehet ki a gyermek érkezésekor, Finnországban közel hét hónapot. Dániában összesen 52 hét jár a szülőknek, ezt ők oszthatják fel maguk között.

A skandináv államokban kiemelt figyelmet kap a bölcsődei ellátás fejlesztése is, hogy legyen hol elhelyezni a kicsiket, ha mindkét szülő dolgozik. 

Svédországban például „árstopos” a bölcsődei ellátás, a szülők a költségek mindössze 11 százalékát fizetik. Nem csoda, hogy Svédországban, Norvégiában és Dániában a két év alatti gyerekeknek több mint fele jár bölcsődébe, míg ez az arány az EU-ban mindössze 30 százalék.

És hogy mennyiben segítették elő az intézkedések a születési ráta növelését? Nos, Svédországban például a tíz évvel ezelőtti 1,9-ről 1,7-re csökkent az érték…

Dél-Európa
A mediterrán országok a sor végén kullognak, ami a születési rátát illeti. Spanyolországé a legalacsonyabb Európában (1,2), de Olaszország sem büszkélkedhet a saját 1,3-as értékével. A jelenséget több tényező együttes hatásával magyarázza a Politico hírportál elemzése.

Egyrészt mivel a gyerekek tovább élnek a szülőkkel, későbbre tolódik az első gyermek vállalásának ideje (ez most átlagosan 31 év).

Másrészt állami támogatások hiányában a családok vagy a nagyszülőkre támaszkodnak, vagy teljesen magukra maradnak. Harmadrészt, a bölcsődék hiánya szintén komoly problémát jelent. Az utóbbin Olaszország most bölcsődeépítési programmal igyekszik segíteni, de évekbe telhet, mire ennek hatása a születési számokban is megmutatkozik.

Franciaország
A franciák büszkélkedhetnek a legmagasabb születési rátával Európában, bár az 1,8-as érték még mindig elmarad a kívánatos 2,1-től. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az ország népessége 2045-re meghaladhatja Németországét.

A második gyerek vállalását már pénzügyi ösztönzőkkel segíti az állam, a harmadiknál pedig a támogatás több mint a kétszeresére nő. Emellett a három- vagy többgyermekes családok különféle kedvezményeket (például vasúti utazási kedvezményt) kapnak, a három- vagy többgyermekes szülők pedig tíz százalékkal magasabb nyugdíjban részesülnek.

Lengyelország
A lengyelek 2016-ban vezették be az 500+ programot, amelynek keretében a második és minden további gyermek esetén havi 120 eurós támogatást kapnak a családok. Az intézkedés azonban egyelőre csak részben váltotta be a reményeket: bevezetése után először növekedésnek indult a ráta, de ez a tendencia egyelőre nem bizonyul tartósnak.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock/morrowlight)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.