időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Olaf Scholz nem mer ujjat húzni Moszkvával

Magyar Nemzet
2023.09.28. 15:58 2023.09.28. 16:05
Olaf Scholz nem mer ujjat húzni Moszkvával

Németország visszatartja a Taurus nagy hatótávolságú precíziós rakéták Ukrajnába küldését. Berlinben ugyanis attól tartanak, hogy német technikusokra lesz szükség a működtetéshez, ezzel pedig Németország közelebb kerülhet az Oroszországgal való közvetlen konfrontációhoz – írja a The Wall Street Journal amerikai nemzetközi napilap.

A német fegyverekre viszont égető szüksége lenne Kijevnek, ugyanis segíthetnének feltölteni Ukrajna egyre fogyatkozó nagy hatótávolságú rakétakészletét. Az ukránok a lassú ellentámadás közepette sebészeti pontosságú csapásokkal igyekeznek vasúti összeköttetésekre, lőszerraktárakra és parancsnoki központokra támadni, mélyen az orosz fennhatóság alatt álló területeken.

A Taurus a Storm Shadow és SCALP rakéták német változata, ez utóbbiakat az Egyesült Királyság és Franciaország már korábban küldött Ukrajnának. A rakétát olyan megerősített szerkezetek és infrastruktúra megsemmisítésére tervezték, mint például a kercsi híd, amely összeköti a Krím félszigetet Oroszországgal.

Sajtóinformációk szerint Németország koalíciós kormánya elvileg jóváhagyta a Taurus szállítását, de Olaf Scholz kancellár megakasztotta a lépést, mert attól tartott, hogy a német személyzetnek Ukrajnába kell utaznia, hogy segítsen kiszolgálni és működtetni az összetett fegyvert. Scholz úgy véli, hogy a katonai személyzet háborús övezetbe költöztetése parlamenti szavazást igényel. Aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy egy ilyen lépés még mélyebbre sodorhatja Németországot a konfliktusban, s közvetlen konfrontációt okozhat Oroszországgal.

Berlinben belpolitikai vitát okozott a Taurus ügye.

A kancellárnak véget kell vetnie a Taurus-szállítás blokkolásának

 – mondta Anton Hofreiter, a Zöld Párt képviselője.

Mint fogalmazott: a habozás és a technikai kifogások csak hozzájárulnak Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyőződéséhez, hogy még mindig nyerhet, és ez csak meghosszabbítja a háborút.

A kancellár szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott:

nincs tervben a Taurus közelgő szállítása

A német hadsereg szerint a rakéta egyébként nagy pontossággal képes behatolni a megerősített föld alatti bunkerekbe, hidakat rombolni, és nagy hadihajókat is el tud süllyeszteni akár 500 kilométerről is. Ukrajna először májusban kérte a rendszert.

Az amerikai lap cikke rámutat: hasonló vita előzte meg a harckocsik küldését is Németországban. A német gyártmányú tankok Ukrajnába küldését Olaf Scholz csak azután vállalta, hogy Joe Biden amerikai elnök beleegyezett, hogy amerikai harckocsikat küld. 

Egyes német tisztviselők szerint a Taurus küldését még jóváhagyhatják akkor, amikor az Egyesült Államok is hasonló fegyvereket küld Ukrajnába.

London is igyekszik megnyugtatni a német vezetést. Ukrajna soha nem talált el olyan célpontot, amelyet a britek ne hagynának jóvá – mondták brit tisztviselők német kollégáiknak, ezzel biztosítva őket arról, hogy megbízhatnak Kijevben a célzási megállapodások betartásában.

Német tisztviselők viszont azt mondták, hogy ha a Taurust jóváhagyják, technikai módosításokkal lerövidítik a hatótávolságát, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy Oroszországot támadják meg az ukránok. Az sem világos, hogy Berlin megengedi-e Kijevnek, hogy csapásokat mérjen a megszállt Krím félszigetre. Németországnak körülbelül 600 ilyen rakétája van, azt nem tudni, ebből hányat küldenének Ukrajnába, ha egyáltalán küldenek.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

 



 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.