Putyin csak nevet, Zelenszkij rossz diplomata? – A CNN vendége volt Szijjártó Péter

A külügyminiszter a kárpátaljai magyarok védelméért is felszólalt az amerikai televízió műsorában.

2023. 09. 22. 7:32
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter New Yorkban Fotó: KKM/-----------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna-fáradtság az európai parlamentekben, a nemzeti parlamentekben vagy az Egyesült Államokban azt bizonyítják, hogy a béke körülményei nem fognak javulni – mondta Szijjártó Péter, aki Richard Quest televíziós személyiség Quest Means Business című műsorának vendége volt New Yorkban. 

– Ez egy nagy vita Európában köztünk és azok között, akik nem gondolják, hogy a békének most kellene eljönnie, mondván, hogy a helyzetnek a harctéren kellene javulnia napról napra a béke szempontjából. De a helyzet nem ez. Ma a béke körülményei sokkal jobbak, mint holnap lesznek. Tegnap sokkal jobbak voltak, de ma még mindig jobbak, mint holnap lesznek. És holnapután sokkal rosszabbak lesznek, mint holnap. Tehát itt az idő a békére, a háborút meg kell állítani – fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter a CNN amerikai hírcsatornán.

A tárcavezető szerint lépésről lépésre kellene haladni, mert először is a cél az kell, hogy legyen, hogy megmentsük az emberéleteket. – Mert minden egyes nap, amivel ez a háború folytatódik, további emberéleteket követel – tette hozzá. Szijjártó kiemelte, hogy sajnos magyarok is életüket vesztik a háborúban. Az amerikai televízióban leszögezte, van egy magyar közösség Ukrajnában, amelynek tagjait besorozzák a hadseregbe, a frontra vezénylik őket, és sajnos az életüket vesztik. 

Először a háborút kellene megállítani, aztán az ukránokat és az oroszokat tárgyalóasztalhoz ültetni, és tárgyalni a békeszerződésről. Természetesen ez nem fog megtörténni az Egyesült Államok nélkül. Az Egyesült Államoknak ott kell lennie, az Egyesült Államoknak részesének kell lennie a garanciáknak, hogy a béke fenntartható legyen

 – mondta a magyar miniszter. A tárcavezető ugyanakkor az interjúban hangsúlyozta, hogy bizonyos elveknek nagyon stabilnak kell lenniük. Ezek az elvek pedig a területi integritás és a szuverenitás kell, hogy legyenek. Ezeket a világ minden országa esetében tiszteletben kell tartani, de a háborút meg kell állítani.

Az interjúban azt is megkérdezték a magyar minisztertől, hogy a magyar álláspont szerint Oroszországnak teljesen ki kell-e vonulnia Ukrajna keleti részéből és a Krímből, amire Szijjártó Péter azt felelte:

A mi álláspontunk – mondom még egyszer – az, hogy nemcsak Ukrajnával kapcsolatban, hanem a világ összes országával kapcsolatban a területi integritást és a szuverenitást tiszteletben kell tartani. Azért, mert ha ezt nem tartjuk tiszteletben, akkor más országokat is arra buzdítunk, hogy megszállják más országok területeit. Ennek nem szabad így lennie.

Szijjártó Péter hozzáfűzte, Magyarország soha nem ismerte el Ukrajna egyetlen területének megszállását sem. – Európa soha nem tett ilyet, és mi sem tettünk soha ilyet – közölte.

A tárcavezető arra a kérdésre válaszolva, hogy a tél közeledtével Magyarország ismét energiaválsággal fog-e szembesülni, azt mondta, hogy remélhetőleg nem.  – A gázszállítási útvonal már nem Ukrajnán halad keresztül Magyarországra. Mivel a gázt Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül szállítjuk, a Török Áramlat nevű, néhány éve megépített gázvezetéken keresztül, ez biztosítja számunkra a gázellátás biztonságát. Ami az olajat illeti, a szállítás Ukrajnán keresztül történik – hangsúlyozta. A tárcavezető ezután hozzátette: 

Most Ukrajna körülbelül ötszörösére emelte a tranzitdíjat, ami nem tisztességes lépés, de számunkra az a legfontosabb, hogy az ellátás biztonsága megmaradjon. Most, lekopogom, azt mondhatom, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy az energiaellátásunk biztonságos legyen, a gáztárolóink majdnem tele vannak, ezek biztosítják, hogy az elkövetkező hónapokban, még ha nem is lenne szállítás – ami remélhetőleg nem fog megtörténni –, biztonságban vagyunk.

A műsorvezető megállapítása szerint lesznek, akik azt fogják mondani, hogy Vlagyimir Putyin Moszkvában kárörvendve figyeli, ahogy a nyugati szövetségesek egymásnak esnek, és aki csak néz és nevet, az az orosz elnök. Erre reagálva Szijjártó úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy azzal kellene frusztrálnunk magunkat, hogy mások szemszögéből nézzük egymást. Magunkat a saját nemzeti érdekeink szemszögéből kellene néznünk. A miniszter megismételte az álláspontot, miszerint nemcsak Magyarország nemzeti érdeke, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön. 

– Látjuk azt, hogy szétszakadt családok érkeznek hozzánk, több mint egymillió menekültet fogadtunk be, mondtam, már több mint ötezer ukrán gyereket írattak be iskolákba és óvodákba Magyarországon, akikkel nincs ott az édesapjuk, mert Ukrajnában maradtak, és reméljük, hogy még életben vannak. Tehát számunkra a háború a mindennapi valóság, a mindennapi szenvedés. Minden európai ember megfizeti az árát. Tehát számunkra ez nem geopolitika. Ezért kell először lépésről lépésre kell haladnunk. Először is, meg kell állítani, aztán kell gondolkodni, hogyan tovább – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy Zelenszkij ukrán elnök rossz diplomata-e a magyar tárcavezető azt mondta, hogy ennek eldöntését az ukránokra kell hagyni. Mint fogalmazott: az országáért harcol. 

Ki tenné ezt másképp? Úgy értem, a saját országáért harcol. Meg kell értenünk őt. Akár jó, akár rossz diplomata, akár jó, akár rossz híreket hoz, nézzék, ha visszaadná az ukrajnai magyar kisebbség jogait, azokat a jogokat, amelyeket lépésről lépésre vettek el tőlük 2015 óta, az megkönnyítené a mi viszonyunkat is hozzá vagy Ukrajnához. Nem tudom, hogy miért nem teszi meg. De biztos van rá magyarázat.

Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország a jog eszközével védi a kárpátaljai magyarokat.  – Az ő jogaik csorbítása nem Zelenszkij elnökkel kezdődött, hanem már 2015-ben. És el sem tudom mondani, hány találkozóm volt Ukrajna éppen aktuális külügyminiszterével, amikor arra kértem őket: ne tegyék ezt! Lehetnénk barátok, lehetnénk szövetségesek. De az, hogy elvesznek minden jogot a magyar kisebbségtől, hogy anyanyelvükön férhessenek hozzá az oktatáshoz, a médiához, a kultúrához, minden egyébhez, nos, ez konfliktust okoz kettőnk között. Miért teszik ezt? És hamarosan jön a soron következő kérdés, hogy egyetértünk-e azzal, hogy megkezdődjenek az európai uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával. És ha nem adják vissza a magyarok jogait, nagyon bonyolult helyzetbe kerülünk. Hogyan mondhatnánk erre igent? Tudja, a kisebbségi jogok, a nemzeti kisebbségek jogai, ennek tiszteletben tartása nagyon fontos európai kérdés – szögezte le a magyar miniszter.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Mediáció Baráti Csoport miniszteri szintű ülésén New Yorkban 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.