Tüntetések lesznek Spanyolországban a katalánoknak szánt amnesztiatörvény ellen

Egy katalóniai civil szervezet és a jobboldali Néppárt (PP) is megmozdulást hirdetett annak érdekében, hogy megállítsák a szocialisták ámokfutását és ne készüljön el a katalán szeparatistáknak szánt amnesztiatörvény.

2023. 09. 13. 15:52
null
Barcelona, 2023. szeptember 11. A katalán függetlenségi mozgalom zászlaját viszik a felvonulók Katalónia nemzeti ünnepén, a Diada napon Barcelonában 2023. szeptember 11-én. MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amnesztiaellenes tüntetések szerveződnek Spanyolországban. Először a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet hirdetett megmozdulást október 8-ra a katalán önrendelkezés és készülő amnesztiatörvény ellen. A jobboldali Néppárt (PP) madridi vezetője, Isabel Díaz Ayuso, a Vox, valamint a Ciudadanos azonnal bejelentette részvételi szándékát a barcelonai eseményen. A Néppárt főtitkára Cuca Gamarra pedig néhány órával később közölte, hogy ők is nagyszabású tiltakozó akciót hirdetnek Madridban, a szeptember 23-i hétvégére ugyanazzal a céllal, vagyis hogy az állampolgárok kifejezhessék egyet nem értésüket a katalánoknak szánt baloldali amnesztiatörvénnyel kapcsolatban.

Spanyolországban idén júliusban előre hozott parlamenti választást tartottak, amit a Néppárt vezetője nyert meg, emiatt VI. Fülöp király Alberto Núnez Feijóot kérte fel elsőként arra, hogy alakítson kormányt. A politikus azonban nem tudja megszerezni az országgyűlés többségének támogatását, mely előfeltétele annak, hogy miniszterelnökké válhasson. Emiatt a szeptember 26–27-re tervezett beiktatása várhatóan kudarcba fullad, ezután pedig a szocialista Pedro Sánchez próbálkozhat meg a kormányalakítással. Ő sem birtokolja azonban az ehhez szükséges abszolút többséget, így a katalán Junts per Catalunyával (Együtt Katalóniáért) készül szövetségre lépni.

A függetlenségpártiak azonban csak akkor segítik elő Sánchez beiktatását, ha cserébe volt vezetőjük, a Katalónia függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó és Belgiumban bujkáló Carles Puigdemont amnesztiát kap, valamint Katalónia ezt követően a jövőben legálisan megtarthatja az elszakadásához szükséges referendumot.

Hogy folytatódhasson a progresszív kormányzás, a szocialista párt és legfőbb szövetségük, a szélsőbaloldali Sumar már meg is kezdte az amnesztiatörvény kidolgozását, sőt utóbbi kedden még arra is felszólította a Néppárt vezetőjét, hogy lépjen hátra és mégse kérje beiktatását, mivel mindenki tudja, hogy az sikertelen lesz. A Sumar szerint Feijóonak nem szabadna húznia az időt, és visszalépésével biztosítania kellene a mihamarabbi baloldali kormány megalakulását. 

A két amnesztiaellenes tüntetést azután hirdették meg, hogy a Néppárt egykori miniszterelnöke, José María Aznar, aki 1990 és 2004 között irányította az országot „nemzeti lázadást” szorgalmazott a szocialista párt és a Junts per Catalunya készülő egyezsége ellen. Véleménye szerint „elég volt a nemzetpusztításból”, melynek folyamatát az ETA baszk terrorszervezet pusztító akcióival állította párhuzamba.

Nem ez az első alkalom, hogy próbára teszik a spanyol társadalom erejét. A terrorizmus és a (katalán) lázadás az együttélési akaratunk dinamitja volt és ki kell mondanunk, hogy elég volt. Spanyolország nem térhet vissza egy olyan rendszerhez, amiben a kirekesztés, a szektásság és a nemzet programozott pusztítása kap főszerepet. Nem térhetünk vissza a győztesek és vesztesek Spanyolországába

– fogalmazott Aznar. 

A politikus úgy véli, hogy a szocialista párt „teljesen elvesztette az eszét”, Spanyolország viszont képes arra, hogy felmutassa azt a kritikus tömeget, ami meg tudja állítani „ezt a nemzetbomlasztó projektet”. Isabel Rodríguez az ügyvivő szocialista kormány szóvivője „puccsistának” minősítette Aznar kijelentéseit és arra szólította fel a Néppárt vezetőjét, hogy hozzon azonnali intézkedéseket vele szemben és korrigálja az általa mondottakat, amikkel „lázadást” akar szítani. Cuca Gamarra, a Néppárt főtitkára szerint a szocialisták kiforgatják Aznar szavait, ami „beteges”.

A szocialistákat eközben saját volt vezetőik is bírálják. Legutóbb La Coruña egykori polgármestere jelentette ki, hogy szerinte Sánchez egy szélsőbaloldali elképzelésekkel teli pártot hozott létre, ami „gyakorlatilag szektává vált”.

Felipe González – aki a szocialista párt színeiben 1982-től 1996-ig irányította Spanyolországot – szó szerint azt mondta, hogy az idei választásokon nehezére esett saját pártjára szavazni, és a katalánok által kért amnesztiának, valamint önrendelkezésnek az alaptörvény keretein belül nincs helye. Egykori alelnöke, Alfonso Guerra szerint a Puigdemont-nak szánt amnesztia „tisztátalan és igazságtalan”, amit egy olyan embernek szánnak, aki „puccsot hajtott végre, az ország egy részét független köztársasággá nyilvánította, majd gyáván Waterlooba menekült, mint egy alacsony osztályú gengszter, hogy elkerülje a felelősségre vonást.”

Kedden még több szocialista képviselő csatlakozott a kritikákhoz és mindannyian egyöntetűen elítélik azokat a kedvezményeket, amiket Sánchez a szeparatista katalánoknak készül adni. Tomás Gomez, a párt egykori madridi vezetője rádióinterjúban közölte, hogy nincs kétsége afelől, hogy „Sánchez már döntött és meg fogja adni az amnesztiát Puigdemont-nak, amit követ majd az önrendelkezési népszavazás is, mert bármit megtesz a hatalmon maradásért.”

Borítókép: A katalán függetlenségi mozgalom zászlaját viszik a felvonulók Katalónia nemzeti ünnepén, a Diada napon Barcelonában 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.