Ukrán támogatással készülhetnek államcsínyre Grúziában

A grúz biztonsági szolgálat szerint a 2014-es Euromajdan megismétlését tervezik a dél-kaukázusi államban

2023. 09. 18. 18:00
null
Fotó: Maks Levin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 18-án reggel a Grúz Biztonsági Szolgálat (SBG) közleményt adott ki, amely szerint Grúziában a 2014-es ukrán Euromajdan megismétlését tervezik.

Az SBG szerint a terv mögött bizonyos, Grúzia területén és határain túl tevékenykedő egyének csoportjai, különösen az ukrán kormányban dolgozó és Ukrajnában lakó grúz etnikai csoportok állnak. A nyilatkozat három személyt említ: a terv értelmi szerzője Giorgi Lortkipanidze, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője, aki Mihail Szaakasvili korábbi elnök kormánya alatt belügyminiszter-helyettes volt. Szóba kerül Szaakasvili egykori biztonsági őre, Mihail Baturin is. A harmadik férfi pedig Mamuka Mamulasvili, Szaakasvili egyik bizalmasa, az Ukrajnában működő grúz légió parancsnoka.

Az SBG tájékoztatása szerint a zavargásokban részt vevő fiatalok képzése a lengyel határ közelében zajlik.

Megerősített és ellenőrzött információk szerint a Lortkipanidze által kidolgozott terv az Ukrajnában harcoló grúz származású személyek meglehetősen nagy csoportjának, valamint az érdekelt felek befolyása alatt álló grúz fiatalok egy részének igénybevétele, akiknek kiképzése a lengyel– ukrán határ közelében folyik

– írták. A hivatal több ukrán szervezetet is megnevez, amelyek, információi szerint, szintén részt vesznek a folyamatban. Ezek a csoportosulások a múltban aktívan részt vettek hasonló műveletekben.

A grúz biztonsági szolgálat szerint ezek a személyek és a hozzájuk közel állók tömeges zavargások szervezését tervezik október és december környékén, aminek végső célja a kormány erőszakos módszerekkel történő elmozdítása lenne.

Nem véletlenül választották az említett időintervallumot, hiszen ez az az időszak, amikor az Európai Bizottság a Grúzia EU-tagjelölt státusának megszerzéséről szóló dokumentumait közzéteszi.

Ami a forgatókönyvet illeti, az SGB információi szerint több szcenáriót is mérlegelnek, beleértve az úgynevezett sátorváros létrehozását, barikádok felállítását a város központi sugárútjain és stratégiai objektumok közelében. Grúzia kormányzati épületeinek elfoglalása és elbarikádozása, valamint egyéb, jogellenes cselekmények végrehajtása is ide tartozik. 

Az Európai Unió tavaly tagjelölti státust adott Ukrajnának és Moldovának, Grúzia pedig 12 előfeltételt kapott, amelyek teljesítésével a dél-kaukázusi állam is csatlakozhat a sorba. 2023 októberében derül ki, hogy az Európai Bizottság javaslatot tesz-e Grúzia EU-tagjelölti státusának megadására. A testület következtetése után 2023 végéig az Európai Tanács vezetői értékelni fogják Grúzia és más országok előrehaladását.

Az Ukrajnában, 2013 végén kirobbant demonstrációkkal kapcsolatban többen is azt állították, hogy az Egyesült Államok állhat a tüntetők mögött. Az Egyesült Államok pénzzel támogathatta az akciókat sok esetben olyan civil szervezetek támogatásával, akik később a tüntetések szervezői között bukkantak fel. 


Borítókép: Tüntetés a Majdan téren Kijevben 2013-ban (Forrás: Twitter/Euromaidanpress)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.