A Csádi Köztársaság agráriumának fejlesztését segíti a MATE

Szeretnék, ha minél jobb lenne az élelmiszerbiztonság az afrikai országban.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 14:48
Personnel form the United Nations Children's Fund (UNICEF) and from the NGO Premiere Urgence prepare aid kits for Sudanese refugees from the Tandelti area who crossed into Chad, in Koufroun, near Echbara, on April 30, 2023. (Photo by Gueipeur Denis SASSOU / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csádi Köztársaság agráriumának fejlesztését segíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Magyarország és Csád által kötött együttműködési megállapodás részeként. A mezőgazdasági program az afrikai országban megvalósuló humanitárius fejlesztéshez és diplomáciai misszióhoz kapcsolódik.

Máthé László miniszteri biztos, száheli különmegbízott kedd reggel az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, 

a Száhel-övezet egy körülbelül hétmillió négyzetkilométeres térség Mauritániától a szudáni partokig, amelynek a Csádi Köztársaság az egyetlen olyan országa, amely a Száhel-övezethez képest jelentős stabilitást képez. Az ország megerősítése Magyarország számára közvetett biztonságot jelent

 − jelentette ki.

A különmegbízott kifejtette, átfogó program indul, nemrég valósult meg egy orvosi misszió, és lesz védelmi eleme is az agrárfejlesztés mellett.

Máthé László hangsúlyozta, Magyarország helyben szeretne segíteni az élelmiszerbiztonság javításával, a klímaváltozás hatásainak csökkentésével. Mint fogalmazott, meg kell előzni, hogy  nagyobb tömegek az otthonuk elhagyására kényszerüljenek.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, az élelmiszer a legfontosabb stratégiai termékké, emellett biztonsági kérdéssé vált a világon. Magyarországnak már van tapasztalata a mezőgazdasági tudásexportban, hiszen a magyar agrárium ismert és elismert, van kellő technológia, technika, vetőmag, amely kihelyezhető; Afrikában is már több helyen alapítottak mintafarmokat.

Hozzátette: 

a program erősíti az agrárium külgazdasági tevékenységét is, magyar vállalatok jelenhetnek meg a térségben a technológiájuk kitelepítésével.

Gyuricza Csaba közölte, novemberben indulnak az első képzési programok állattenyésztés, állattenyésztéshez kapcsolódó laboratóriumi eszközök használata, takarmánynövények termesztése témában, decemberben már át szeretnék adni az első okleveleket.

Hangsúlyozta, a térség „élő laboratóriuma a klímaváltozásnak”, így szakembereik a klímaváltozással járó mezőgazdasági átalakulásokat tudják vizsgálni, azt, mi várható a következő évtizedekben Közép-Európában – mondta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Gueipeur Denis Sassou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.