A mindent behálózó korrupció állhat az ukrán fegyverhiány mögött

A The New York Times szerint a fegyverre és lőszerre szánt amerikai segélyből csaknem egymilliárd dollár tűnt el.

2023. 10. 24. 14:25
fegyverek
Israelis arrive at a weapons distribution point for people allowed to carry arms, at the Ayyelet HaShahar Kibbutz, in northern Israel, near the Lebanese border on October 12, 2023. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in the Gaza on October 8. (Photo by Jalaa MAREY / AFP) Fotó: Jalaa MAREY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háborús hírekben nehéz eligazodni, mivel az információs hadviselés következménye minden fél rendkívüli hamis propagandája. Keddi moszkvai értesülések arról adtak hírt, hogy az Ukrajnának szánt lövedékek és felszerelések a feketepiacra kerülnek, majd bűnöző, radikális szervezetek kezébe. Ez feltehetően reakció volt arra, hogy aznap korábban Ukrajna miniszterelnöke bejelentette, hogy lőszerhiányban szenved országa.

Ami biztosan ismert, hogy Ukrajnában a súlyos korrupció valódi probléma. Többek között 

a The New York Times véleménye is az, hogy Ukrajna igazi problémája a korrupció. Adataik szerint a fegyverre, lőszerre szánt amerikai segélyből csaknem egymilliárd dollár tűnt el. 

Seymour Hersh többszörös Polk- és Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró is, aki az idén áprilisban közzétett írásában egy amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy

az ukrán központi vezetés által üzemeltetett korrupciós hálózat megközelítőleg négyszázmillió dollárt sikkasztott el az Egyesült Államok által nyújtott üzemanyag-támogatásokból.

De ahogy korábban megírtuk, ezeken túl a balliberális érdekek megrendeléseit kiszolgáló szervezetek sem tudják úgy alakítani a mutatóikat, hogy azok kedvező eredményekkel záruljanak a kelet-európai országra nézve, amely: 

  • a háború kitörése előtt a Global Initiative against Transnational Organized Crime (GITOC) bűnözési indexén a világ 193 országa közül a 34., míg Európában a harmadik legrosszabb; 
  • a Transparency International korrupciós rangsorában 2021-ben a 180-ból az 59., míg 2022-ben a 65. legrosszabb helyet érte el.

És ezeknek a híreknek és anyagoknak a tárháza rendszerint bővül, amikor a közvéleményt olyan hírek bolygatják fel, mint az ukrán elnök luxusvilláinak ügye, miszerint egy oknyomozó portál szerint Volodimir Zelenszkij családjának a birtokába kerülhetett egy ötmillió eurót (nagyjából kétmilliárd forint) érő luxusvilla Egyiptom legelegánsabb részén, vagy éppen felesége költekezéseinek részletei, aki például több száz millió forintból vásárolt ékszereket magának. Az ilyen hírek következtében növekszik a nyomás Ukrajna felett is, hogy fékezze meg a korrupciót, ilyenkor történik esetleges tisztújítás bizonyos szerveknél.

 

Mindezek ellenére Ukrajna nyugati támogatása egyre csak duzzad, az uniós döntéshozók a költségvetést is jelentősen bővítik, hogy növelni tudják a finanszírozást.

Joe Biden pedig trükkösen, Izraellel összekötve finanszírozná tovább Ukrajnát: az amerikai elnök hatvanmilliárd dollárt kért a kongresszustól Kijev támogatására, míg Izraelnek 14 milliárdot különítene el.

A nyugati támogatások viszont most az Izraelt ért támadások óta új narratívából kérdőjeleződnek meg, azon túl, hogy nem sikerült véget vetniük a háborúnak. A Newsweek már júniusban arról számolt be, hogy az izraeli fegyveres erők aggódnak, hogy az Ukrajnába áramló amerikai és nyugati gyártású fegyverek Izrael közel-keleti ellenségeinek kezébe kerülhetnek. 

Nagyon aggódunk amiatt, hogy ezeknek az eszközöknek egy része a Hezbollah és a Hamász kezébe kerülhet

 − mondta a lapnak egy névtelenséget kérő magas rangú izraeli parancsnok.

Moszkva állítása tehát az, hogy az ukrajnai korrupció következményében a nyugati támogatásként érkező fegyverek és lőszerek a feketepiacon kötnek ki, és ezek kerülhetnek például a Hamász kezébe, bár egyesek szerint mexikói drogkartellekhez is jut belőlük.

Ezzel szemben Kijev szerint Oroszország juttatja el a zsákmányolt nyugati fegyvereket a Gázai övezetben harcoló terrorszervezethez. Jelenleg azonban nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Oroszország közvetlenül részt vett volna a konfliktusban. 

Nehéz elképzelni, hogy Oroszország részt vett a támadás megtervezésében

− mondta korábban a Oleg Ignatov, a Soros György által is finanszírozott International Crisis Group vezető oroszországi elemzője. „Természetesen olyan világban élünk, ahol semmit sem zárhatunk ki. De én nem láttam erre nézve semmilyen bizonyítékot.”

Borítókép: Izraeliek érkeznek a fegyverviselési engedéllyel rendelkezők fegyverosztó pontjára az Ayyelet HaShahar Kibbutzban, Észak-Izraelben, a libanoni határ közelében 2023. október 12-én. (Photo by Jalaa Marey/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.