„A woke ideológia már Izraelbe is beszivárgott”

European Pro–Israel Summit néven rendez konferenciát október 9-én a Néprajzi Múzeumban az Alapjogokért Központ, amelyen olyan neves előadók gondolatait hallhatják az érdeklődők, mint például Maayan Samun, a kneszet házelnöke. A Netanjahu-kormány és Izrael jövője szekció egyik vendége az Im Tircu befolyásos izraeli jobboldali szervezet vezérigazgatója, Matan Peleg lesz, aki a konferencia előtt a Magyar Nemzet kérdéseire is válaszolt.

2023. 10. 06. 6:58
null
Beér-Seva, 2023. június 29. Izraeli zászló mögött repül el egy Apache harci helikopter a Hacerim légibázis felett az izraeli légierõ új vadászpilótáinak diplomaosztó ünnepsége alkalmából tartott légibemutatón a Gázai övezettõl negyven kilométerre, keletre fekvõ izraeli Beér-Sevában 2023. június 29-én. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években bővült a világ konzervatívjait összekötő szálak köre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Matan Peleg, az Im Tircu izraeli jobboldali szervezet vezérigazgatója, az Alapjogokért Központ jövő heti eseményének meghívott előadója. 

A European Pro–Israel Summit célja elősegíteni a Magyarország és Izrael közötti szövetség további mélyítését, új partneri kapcsolatok kiépítését. A rendezvényt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitja meg október 9-én.

Az Im Tircu jobboldali szervezetet 2006-ban alapították Izraelben azzal a küldetéssel, hogy segítse a cionista értékek érvényesülését és küzdjön a külföldről finanszírozott NGO-k és az általuk beszivárgó ideológiák ellen. Matan Peleg 2013-ban vette át a szervezet vezetését az alapítótól, Ronen Shovaltól.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva a vezérigazgató kifejtette: – Az évek során a konzervatívok közös nevezője az volt, hogy mindannyian antiimperialisták voltak. Mindegyikük egy olyan független országban akart élni, amely megőrzi a helyi kulturális örökséget, miközben haladást ér el és integrálódik a határtalan globális világba. Egyrészt szabad életet akartak élni, másrészt pedig megőrizni az elődök örökségét, akik megteremtették az általunk ismert civilizációt. 

KOVÁCS Attila; GREENWAY, Robert; PELEG, Matan; TAUB, Gadi;
Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója, Robert Greenway, az amerikai Abraham Accords Peace Institute ügyvezető igazgatója, Matan Peleg, az Im Tircu ügyvezetõ igazgatója és Gadi Taub, a Jeruzsálemi Héber Egyetem adjunktusa kerekasztal-beszélgetésen a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián a Bálna Budapestben 2023. május 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az elmúlt években azt látjuk, hogy a konzervatívok olyan értékek védői is lettek, amelyeket korábban mindenki eleminek és alapvetőnek tekintett.

A jelenségre példaként hozta fel a családszerkezet fontosságát, a családi értékek megőrzését, valamint a férfi és női nemek identitásának megőrzését a veszélyes irányzatok vezetőinek e lényeges különbségek elmosására irányuló szándékos törekvéseivel szemben. Mindehhez társul még a terrorizmus és a Nyugatot karddal kiirtani kívánó kultúrák jelentette kihívás.

Peleg szerint a woke ideológia már Izraelbe is beszivárgott. − Talán kevésbé intenzíven, mint az Egyesült Államokban érezhető, de mindenképpen jelen van − véli. − Nemrégiben tanúi lehettünk egy nagyon súlyos, szinte önellenes antiszemita támadásnak, amelyet szélsőbaloldali elemek követtek el Tel-Avivban az ortodox zsidók ellen; ez a woke kultúra nagyon szembetűnő jele, amely gyűlöl minden zsidó−keresztény szimbólumot. Az LMBT-szférában is kísérletet tesznek arra, hogy az Egyesült Államokból túlzott kényszertrendeket importáljanak − sorolja a jeleket Peleg.

Izrael azon kevés országok egyike, amelyek demográfiai növekedést mutatnak. A szakértő szerint a jelenség kulturális gyökerű, ugyanis Izraelben a kétgyermekes családokat gyakran kiscsaládnak tekintik.

Ha a nagycsaládok nem természetesek, akkor azt javasolnám a kormánynak, hogy esetleg indítson tájékoztató kampányokat, és nyújtson fokozott juttatásokat a három vagy több gyermeket nevelő családoknak

− javasolja Peleg.

A családpolitikával ellentétben az LMBT-kérdésre nagyon másképp tekint Izrael, mint Magyarország: nem tekintik fenyegető kérdésnek. Peleg szerint az LMBT-közösség nagyon szabad Izraelben, ugyanakkor a heteroszexuális családok nem érzik úgy, hogy befolyásolni próbálják a gyerekeiket.

− Ha jól tudom, az Egyesült Államokban néhányan úgy érzik, hogy ez a helyzet. Izraelben a heteroszexuális családokra és gyerekekre kevesebb nyomás nehezedik, mint az USA-ban és valószínűleg Európában. Ebből a szempontból szerintem a magyar társadalom fenyegetettebbnek érzi magát, mert fizikailag közelebb van hozzá a veszély. Általánosságban azt gondolom, hogy a konzervatívokat nem igazán érdekli, hogy mit csinálnak az emberek a magánlakásukban. Az viszont igenis érdekli őket, ha olyasmire kényszerítik őket, ami ellentétes az értékrendjükkel − hívja fel a figyelmet az izraeli szakértő.

Jövőre elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, amelynek kimenetele különösen fontos a konzervatív világ számára.

Az USA, a Nyugat és az egész emberiség érdekében remélem, hogy a republikánusok visszatérnek a hatalomba

− summázza várakozását Peleg.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Orbán Viktor kijelentésével, miszerint Donald Trump megmentheti az emberiséget, és békét hozhat Ukrajnába és a világ más részeire, az Im Tircu vezetője elmondta, hogy mivel az Egyesült Államok az ukrán hadsereg legnagyobb pénzügyi támogatója, egyértelmű, hogy ha az USA irányt vált, és minden erejével a tűzszünetet sürgeti, az ukránoknak el kell fogadniuk az alkut, egyszerűen azért, mert az USA nélkül nincs, aki szponzorálja a háború folytatását. Másrészt Putyin többéves vezetői tevékenysége azt mutatja, hogy tiszteli az erős vezetőket.

Ezért igen… Hajlok arra, hogy egyetértsek Orbán miniszterelnök kijelentésével

− zárta gondolatait Matan Peleg.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.