időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Elegük van a német egészségügyi dolgozóknak + videó

Odrobina Kristóf
2023.10.03. 04:51 2023.10.03. 07:43
Elegük van a német egészségügyi dolgozóknak + videó

Még tovább kell várni egy háziorvosi vagy szakorvosi időpontra, legalábbis ez a veszély áll fenn Németországban a magánorvosokat képviselő Virchowbund szerint. Az elnök Dirk Heinrich hamburgi fül-orr-gégész a közmédiának arról beszélt, hogy

a praxisokat ma már annyira fojtogatják a legkülönbözőbb szabályozások, de különösen a számlázási lehetőségek korlátozása, hogy kénytelenek korlátozni a szolgáltatásokat, mert nem tudják tovább finanszírozni.

A praxisok évente körülbelül hatvan napot töltenek papírmunkával, ahelyett, hogy ez idő alatt a beteg emberekkel foglalkoznának. Ráadásul, bár minden egyes kezelésért pénz jár az egészségbiztosítótól, a teljes összeg maximálva van. Vagyis, ha a praxisok több embert kezelnek, nem kapják vissza teljes mértékben a költségeiket.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter elutasító ebben a kérdésben, mondván, hogy neki is spórolnia kell. Az orvosszövetség azonban úgy látja, hogy a praxisok nyomás alatt vannak, mert a költségek emelkednek: a személyzet magasabb fizetése, valamint az energia- és anyagárak emelkedése révén.

Ráadásul pénzügyi befektetők egyre inkább felvásárolják a praxisokat, majd láncokként profitszerzés céljából megnyirbálják őket. Dirk Heinrich nagyon aggasztónak tartja ezt a fejleményt, mert ezek a befektetők nyilván másfajta fókusszal gondoskodnak a betegekről, más célokat tűznek ki maguk elé. 

A hangsúly gyakran az egyes egészségügyi szolgáltatások eladásán van. 

A praxisok és a szövetségi egészségügyi miniszter ebben az egy kérdésben legalább egyetértenek, Lauterbach is korlátozni akarja a befektetők befolyását, és erre vonatkozóan jogi szabályozást tervez. Tárgyalások folynak a szövetségi államokkal arról, hogy a következő generáció problémájának megoldása érdekében több tanulmányi helyet kínáljanak az orvostudományoknak. A szakorvosok és a háziorvosok azonban meg vannak győződve arról, hogy a problémát csak az orvosi praxisok jobb feltételeivel lehet megoldani, és hogy kifejezzék tiltakozásukat, több ezer helyen nem nyitottak ki tegnap.

Néhány napja több tízezer orvos és nővér kérte a kórházak további anyagi támogatását az országos tiltakozó napon. Sok klinika ugyanis egzisztenciális problémákkal küzd, és sokakat bezárás fenyeget. Kórházak, idősotthonok és szakszervezetek képviselői arra figyelmeztettek, hogy meredeken növekszik a kórházi halálesetek száma. A finanszírozás terén hatalmas hiány van, ami kórházbezárásokhoz fog vezetni – mondta akkor a Német Kórházszövetség (DKG) elnöke, Gerald Gaß.

Néhány nappal később a gyógyszerészek sztrájkoltak. Ulrich Schlotmann gyógyszerész akkor azt mondta a sajtónak, hogy még inkább veszélybe sodorja a kormány az emberek ellátását.

Borítókép: Illusztráció (Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.