Európa-szerte kimutatja foga fehérjét az antiszemita szélsőbaloldal

Az antiszemitizmussal vádolt jobboldali pártok egyöntetűen állnak ki Izrael mellett, a szélsőbaloldal erre nem képes.

2023. 10. 23. 5:50
null
Berlin, 2023. október 18. Palesztinokat támogató tüntetés Berlinben 2023. október 18-án. A tüntetést a rendõrség késõbb feloszlatta. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa szelek fújnak Franciaországban. A fősodratú média által antiszemitának, szélsőjobboldalinak bélyegzett Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés (NT) párt az elsők között kelt a megfélemlített zsidó közösségek védelmére, míg a szélsőbaloldal nem hajlandó terroristának nevezni a Hamászt. Eközben az országban – ahogy például Németországban is – megugrott az antiszemita bűncselekmények száma, a halálos fenyegetésektől kezdve a zsidók által vezetett üzleteken elhelyezett jelölésekig, graffitikig.

Az, hogy a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon vezette Engedetlen Franciaország nem ítélte el a Hamász tettét, nem meglepő: pártja nagyban támaszkodik a bevándorlókra és a muszlim közösségekre. Le Pen Izrael melletti egyértelmű kiállása ugyanakkor jól mutatja, hogy próbál elszakadni apja örökségétől.

Izraelnek meg kell engedni, hogy felszámolja a Hamászt

– húzta alá a napokban Le Pen.

A Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella is hasonlóan őszinte volt. 

A Nemzeti Tömörülés sok francia zsidó számára pajzs lehet az iszlamista ideológiával szemben

– jegyezte meg. „Európa nem homogén, egyes országokban aggódunk a jobboldali neonácik miatt, de Franciaországban és Belgiumban az iszlamista mozgalmak az antiszemitizmus gyökerei, azért ölnek meg zsidókat, mert zsidók” – fogalmazott Serge Dahan, a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsának (CRIF) alelnöke. Mint mondta, Franciaországban az iszlamista mozgalmak egyértelműen a baloldal köré épülnek.

 

Fegyverembargót, gazdasági szankciókat akar a spanyol szélsőbal

A baloldal palesztinpártisága nem francia sajátosság. A spanyol szélsőbaloldal először azt követelte az ügyvivő szocialista kormánytól, hogy a háborús bűnök miatt jelentsék fel Benjamin Netanjahut, aki véleményük szerint népirtást hajt végre a Gázai övezetben. 

A leghangosabb Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) színeiben a szociális jogok tárcáját vezető Ione Bellarától érkezett az előző kérés, de az is, hogy használja ki az európai uniós soros elnöki pozícióját és vezessen be gazdasági szankciókat Netanjahu ellen, valamint függessze fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. 

A politikus szerint Spanyolországnak sokkal bátrabban kellene hozzáállnia a konfliktushoz, és uniós szinten is lépést kellene tennie a palesztinok elleni népirtás miatt.

Eközben folyamatosak a tüntetések Európa nagyvárosaiban, így Spanyolországban is. Legutóbb egy palesztinbarát tüntetés Melilla városában azzal ért véget, hogy a tiltakozók megfélemlítették a környékbeli üzletek zsidó vezetőit.

 

Egyedül marad a Munkáspárt vezére pártjában a józan ésszel?

Az Egyesült Királyságban a Munkáspárt vezére, Keir Starmer került érdekes helyzetbe, miután a jobboldalról egyetértettek, sőt megdicsérték azért, hogy kiállt Izrael mellett, és azért is, hogy az országnak joga van megvédenie magát a Gázából érkező támadásokkal szemben, valamint nem volt hajlandó elítélni Izrael egyes katonai műveleteit sem.

Starmer nézeteit ugyanakkor nem sokan osztják pártján belül.

Három magas rangú párttársa is figyelmeztette, fennáll a veszély, hogy ha így kommunikálnak, akkor érzéketlennek fognak tűnni és muszlim szavazókat fognak veszíteni. 

Shabana Mahmood igazságügyi árnyékminiszter és a Munkáspárt legmagasabb rangú muszlim képviselője Starmernek elmondta, hogy álláspontja hatalmas sértődöttséget váltott ki a muszlim közösségben, és sürgette a munkáspárti vezetőt, hogy tisztázza véleményét a munkáspárti értékekkel összhangban.

Hetvenkét munkáspárti tanácsos írt alá egy levelet, amit Starmernek címeztek, amelyben azt mondták, hogy elvesztették bizalmukat a munkáspárti vezetővel szemben. Ez nem tűnik kevésnek, de figyelembe kell venni, hogy az Egyesült Királyságban több mint 6400 munkáspárti tanácsos van.

Ezután a Munkáspárt vezetője napokat töltött azzal, hogy tisztázza magát és álláspontját a közel-keleti válsággal kapcsolatban. 

Az ITV-nek már úgy nyilatkozott, hogy: „Azt mondtam, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Nem azt, hogy Izraelnek joga van elzárni a vizet, az élelmiszert, az üzemanyagot vagy a gyógyszereket”

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés Berlinben 2023. október 18-án. A tüntetést a rendőrség később feloszlatta. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben (Fotó:MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.