Évtizedek óta nem látott mértékben lángolt fel a zsidógyűlölet + videó

Már 2015 óta annak a veszélyére figyelmeztet a németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, hogy az illegális bevándorlás növekedésével arányosan az antiszemitizmus is megugrik. Egy nemrég készül felmérés pedig arra mutat rá, hogy a Németországban élő muszlimok körében az antiszemita attitűdök elterjedtebbek, mint a lakosság többi részében. Az utóbbi hetekben a következményeket látjuk az utcákon.

2023. 10. 22. 6:00
null
Berlin, 2023. október 18. Palesztinokat támogató tüntetés résztvevõjét veszik õrizetbe rohamrendõrök Berlinben 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel-keleti konfliktus újbóli kirobbanása óta Európában palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntetések, zsidó intézmények elleni támadások és zsidók zaklatása vált mindennapossá. Németországban különösen súlyos a helyzet – nem csoda, hiszen a szövetségi kormányok már évek óta tömegesen engedik be a papírok nélkül érkező migránsokat, akikről semmit sem tudni. 

Olyan gyűlölet lángolt fel Izrael és a zsidók ellen, amilyen intenzitás már régen nem volt tapasztalható

jelentette ki Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke az RND német hírszolgátnak. A szervezet vezetője megjegyezte ugyanakkor, hogy a hatóságok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ne váljon még súlyosabbá a helyzet és ne legyenek például halálos áldozatok.

2015-ben magam is nagy aggodalmamnak adtam hangot amiatt, hogy tudatosan beengedünk Németországba antiszemita nézeteket valló embereket

– idézte fel Schuster, és megjegyezte hogy azóta lassan, de folyamatosan nőtt az antiszemita incidensek száma. Az elmúlt napokban felgyorsult a folyamat: néhány napja két Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Berlinben, az esemény a helyi zsidó közösséget megrázta. 

Egyre jobban éreztük a feszültséget

– fogalmazott a portálnak Anna Segal igazgató, aki hozzáfűzte, hogy az elmúlt napokban a közösség nagyon fenyegetve érezte magát.

Az Antiszemitizmus-kutató és Információs Központ (RIAS) összesen 202 antiszemita esetet regisztrált Németországban a Hamász Izrael elleni véres támadását követő tíz napban. Ez 240 százalékkal több mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – írja a Tagesschau német hírportál. 

Szintén Berlinben a múlt héten ismeretlenek Dávid-csillagot festettek egy lakóház bejárati ajtajára a Prenzlauer Berg kerületben. A RIAS-hálózat tíz ilyen esetet regisztrált Berlinben és Észak-Rajna–Vesztfáliában. Az elmúlt napokban ismeretlenek több német városban is letépték az izraeli zászlókat az árbócokról. Az észak-rajna–vesztfáliai Leverkusenben például kétszer is letépték a zászlókat a városháza zászlórúdjáról. Hasonló incidensekről számoltak be Karlsruhe, Stuttgart, Schwerin, Stade, Mainz, Aachen és több más városból is.

Emlékezetes, 2019-ben egy hallei zsinagógát akart megtámadni éppen jom kippurkor. A fegyveres két embert ölt meg a zsinagóga közelében, miután nem tudott belépni az épületbe. A szemtanúk szerint a támadó katonai álcaruhában, fején sisakkal lépett akcióba, amikor megpróbált behatolni a zsinagógába. A bejáratnál lévő biztonsági intézkedések azonban ezt megakadályozták, így végül az utcán kezdett ámokfutásba.

A zsinagógában a támadás elkövetésekor 70-80 ember tartózkodott.

Ahogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban, úgy Németországban is ma már mindennaposak a tüntetések, amelyeken antiszemita rigmusokat skandál a tömeg. A rendőrök rendszeresen összetűzésbe keverednek a zavargókkal.

A Németországban élő muszlimok körében az antiszemita attitűdök elterjedtebbek, mint a lakosság többi részében – ez derült ki korábban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) párthoz közeli Konrad Adenauer Alapítvány tanulmányából.

Az alapítvány a felmérés egyik tanulságaként megállapítja, hogy az összeesküvés-elméletek gyakran összekapcsolódnak a klasszikus antiszemitizmussal. Például azok, akik hisznek a titkos hatalmak létezésében, az átlagosnál jobban egyetértenek a fent említett antiszemita előítélettel, hogy „a gazdag zsidók a világ valódi urai”. 

A tanulmányhoz 2021 vége és 2022 tavasza között mintegy 5500, 16 év feletti embert kérdeztek meg, a mintába legalább ötszáz iszlám vallású személyt kellett bevonni. A tanulmány szerint a megkérdezetteket szándékosan durva kijelentésekkel szembesítették, hogy felmérjék a lakosság „szélsőséges magját”. 

Összességében a német lakosság nagy többsége határozottan elutasítja az antiszemita kijelentéseket – írja a tanulmány szerzője, Dominik Hirndorf a lakossági átlagértékek kapcsán. Ugyanakkor az erőszak elfogadása kapcsán kimutatott számok azt jelentették már nyár elején is, hogy nem szabad alábecsülni a potenciális veszélyek számát.

Németországban keresztények után a második legnagyobb felekezet a muszlimoké 8,5 százalékkal. Az iszlám Németországban is sokszínű, és magában foglalja a szunnitákat, síitákat, alevitákat és felekezeten kívülieket. Összesen 5,5 millió muszlim él az országban, ezzel szemben ma valamivel több mint százezerre tehető a zsidó lakosság létszáma.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés résztvevőjét veszik őrizetbe rohamrendőrök Berlinben 2023. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.