Így jut rengeteg pénzhez külföldről a Hamász

Érthetetlen volt, hogy tudták elindítani a múlt szombati támadást, ám kriptovalutával rengeteg pénzt gyűjthettek a terroristák az évek során.

2023. 10. 14. 19:46
cyber crime
388551307 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadásokat megelőző év során három militáns csoport – a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) és libanoni szövetségesük, a Hezbollah – nagy mennyiségű pénzhez jutott kriptovalután keresztül, írja a The Wall Street Journal. 

A kriptopénzek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megkerüljék a bankokat azáltal, hogy egyből és azonnal áthelyezik a tokeneket a „digitális pénztárcák” között, amelyeket általában egy kriptovaluta-tőzsdén tartanak. 

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma egy tavalyi jelentésében azt mondta, hogy az ilyen kriptotőzsdéknél a pénzügyi bűnözés ellenőrzésének hiányosságai lehetővé tehetik a terrorista csoportok számára, hogy visszaéljenek velük, ahogy tette korábban az Iszlám Állam és az al-Kaida is.

Az Elliptic vezető kriptokutató elemzése szerint az izraeli hatóságok kutatása során azt találták, hogy a PIJ-vel kapcsolatba hozható digitálisvaluta-pénztárcákba 2021 augusztusa és idén június között 93 millió dollárnyi kriptovaluta érkezett. Egy másik kriptoanalitikai és szoftvercég, a tel-avivi székhelyű BitOK kutatása szerint a Hamászhoz kapcsolódó digitális pénztárcák körülbelül 41 millió dollárral gazdagodtak ebben az időszakban. 

Így védik a támogatóikat

Ari Redbord, a TRM Labs egyik szakértője szerint 

a Hamász az egyik legkifinomultabb kriptofelhasználó a terrorszervezetek között.

Próbálják védeni az adományozóik kilétét, már kikapcsolták azt a lehetőséget, hogy megosszák az adományozó címét, sőt azóta véletlenszerűen generált kriptocímeket ad nekik egy program, ami szintén védi a felhasználót. 

Egy ideje pedig már bitcoint sem fogadnak, mert az nem elég biztonságos, arra kérték azokat, akik támogatnák őket, hogy keressenek más lehetőséget. Az Elliptic kutatása alapján nemcsak arra használták ezeket a csatornákat, hogy adományokat fogadjanak, hanem arra is, hogy két egység között pénzmozgás történjen. 

A PIJ például 12 millió kriptovalutát küldött a Hezbollah-nak 2021 óta. 

Mint Matthew Price, amerikai adószakérő mondta, a kriptovaluta használata sokkal egyszerűbb, mint átcsempészni a készpénzt az izraeli–egyiptomi határon.

Lekapcsolások

2023. október 10-én, kedden az izraeli kiberbűnözés elleni egység a Binance-szel együttműködve sikeresen lefoglalt több, a Hamász terrorszervezethez kapcsolható kriptoszámlát. Ezt a műveletet a Védelmi Minisztériummal, az Izraeli Biztonsági Ügynökséggel és a nemzeti hírszerző ügynökségekkel közösen kezdeményezték.

A művelet során a Binance, egy kriptovaluta-tőzsde fontos szerepet játszott ezen terroristákkal kapcsolatos számlák azonosításában és deaktiválásában, és mindenben támogatta az izraeli hatóságokat. A Binance szóvivője kijelentette: 

Elkötelezettek vagyunk a blokklánc ökoszisztémjának biztosítása és a globális közösség biztonsága mellett. Ezt aktívan támogatjuk

Az izraeli rendőrség újabb nyilatkozata felkeltette mindenki figyelmét, mivel ezeket a lefoglalt számlákat a Hamász hozta létre, és szombat óta aktívan felhasználták pénzgyűjtésre is a terrorista szervezetek támogatására számos közösségimédia-felületen keresztül. De nem csak ezt használta a terrorszervezet, hiszen 

az izraeli rendőrség kiberbiztonsági egysége a brit rendőrséggel együttműködve egy külön akcióban sikeresen lefoglalt egy Barclays Bank számlát az Egyesült Királyságban, amelyen szintén adományokat gyűjtöttek.

Korábban is használták már a kriptót

Nem ez az első eset, hogy egy terrorista szervezet kriptovalutákat használ tevékenységének finanszírozására. 2019-ben a Hamász a nemzetközi szankciók megkerülésére használta a kriptoadományokat. Ezért 2021-től az izraeli hatóságok jobban figyelték ezt a piacot, és 

összesen több mint 190 Binance-számlát foglaltak le az elmúlt években, amiknek nagy része a Hamászhoz kötődő palesztin cégekhez tartozott. 

Egy blokkláncelemző cég szerint ugyanakkor a Hamásznak az elmúlt néhány évben sikerült több tízezer dollárnyi kriptovagyont összegyűjtenie.

2021. áprilisában azonban a Hamász bejelentette, hogy leállították az összes kriptoadományozási programot. Ám, alig egy héttel később az izraeli kormány csaknem 1,7 millió dollár értékű kriptót foglalt le, amelyek a Hezbollah-hoz és az iráni félkatonai Forradalmi Gárda elit csapatához kapcsolódtak.

Elemzők szerint a kripto borzasztóan megnehezíti mind az izraeliek, mind pedig az amerikaiak dolgát, akik meg akarják szüntetni annak a lehetőségét, hogy terrorszervezeteket lehessen támogatni. Ám ezzel az anonim lehetőséggel résen kell lenniük. Nem lehet ugyan megállapítani, hogy a kapott kriptót közvetlenül a múlt szombati támadás finanszírozására használták-e, azt sem tudni, hogy mekkora részét fagyasztották most be az izraeliek, de egyes elemzők véleménye szerint kis százalékát tudták csak megfogni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.