„Izrael és a zsidó közösség nem fogja elfelejteni Magyarország támogatását”

Bryan Leib, a CASEPAC ügyvezető igazgatója azt mondta, Budapesten nagyobb biztonságban érezte magát, mint Floridában.

2023. 10. 12. 12:56
Bryan Leib, a CASEPAC ügyvezető igazgatója felszólal a Budapesten megrendezett Pro-Israel konferencián 2023. október 9-én Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas nemzetközi figyelmet kapott a hét elején Budapesten, az Alapjogokért Központ által szervezett Nemzetközi Pro-Izrael Konferencia, amelynek fontossága különösen felértékelődött a Hamász terrorszervezet Izrael ellen indított támadását követően. A háború kirobbanása az egész világot megrázta, ám Bryan Leib, a CASEPAC antiszemitizmus elleni amerikai szervezet ügyvezető igazgatója a NewsMax amerikai hírtelevízió oldalán megjelent véleménycikkében arra mutatott rá,

Izrael és a zsidó közösség nem fogja elfelejteni Magyarország támogatását.

Leib maga is részt vett a hazai konferencián, felidézte, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója nagy öleléssel és népét támogató szavakkal fogadta az eseményen. A szerző rámutatott, Magyarországon nemcsak magyar tisztviselők, de számos magyar állampolgár támogatását is érezte. „Érdemes megjegyezni, hogy az általam említett személyek többsége nem zsidó, hanem keresztény” – hangsúlyozta. Leib beszámolt arról is, hogyan értesült a háború kirobbanásáról:

Az Atlanti-óceánt átszelő repülőút felénél izraeli barátaim elkezdtek borzalmas képeket küldeni kommentár vagy kontextus nélkül. Először nem tudtam értelmezni, hogy mit látok, de amint a videók következtek, pontosan tudtam, hogy milyen vérengzést látok, és mi van kialakulóban a zsidó nép hazájában. Izraelt támadás érte

– fogalmazott.

Cikkében rámutatott, hogy a Pro-Izrael konferencia eredetileg az Ábrahám-egyezményre és más nagyszerű sikertörténetekre helyezte volna a hangsúlyt, azonban „egy komor, de erőteljes diskurzussá változott”. „Még a fájdalom és a gyász ellenére is, amit mindannyian éreztünk, a lehető legcsodálatosabb módon nyílt fel a szemem arra, hogy ki és mi a magyar nép, és mit képvisel” – írta. Bryan Leib úgy fogalmazott: „Megtiszteltetés volt számomra, hogy olyan magas rangú magyar tisztviselőkkel beszélgethettem, mint Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter, Varga Judit korábbi magyar igazságügyi miniszter és Takács Szabolcs, az Egyesült Államok magyar nagykövete”, mert a velük folytatott beszélgetéseinek mindegyikének volt egy közös témája:

Mindegyikük azt mondta nekem, hogy Magyarország mindig is támogatta Izraelt, és nem fogunk meginogni sem most, sem máskor.

A szolidaritás erejére azzal is rámutatott, hogy a konferencia másik izraeli vendégét a Hír TV egyik vezérlőjében megölelték és megtapsolták, miután megmutatták neki, hogy a televízió minden képernyőjén izraeli zászló fogadta. Ebből azt a következtetést vonta le Leib, hogy „bármennyire is fájdalmas volt az elmúlt néhány nap sokunk számára itt, Budapesten, mélyen megérintett bennünket a magyar emberek részéről Izrael állam, az izraeli nép és a világ zsidó közösségei iránti őszinte támogatás és rendíthetetlen szeretet elsöprő mértéke. Ez a támogatás olyan szintje, amit sajnos nem érzek az Amerikai Egyesült Államokban, és ha őszinte akarok lenni, bárcsak érezném”. Szerinte ez a támogatás „a csúcson kezdődik”: Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a Hamász kegyetlen és barbár támadásairól készült videók megjelenéseinek kezdetén tweetet küldött, amelyben így fogalmazott:

Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet Netanjahu miniszterelnök úrnak. Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban.

„Ez a fajta tiszta szemű vezetés és rendíthetetlen határozottság szavakban és tettekben üdítő, különösen, amikor azt látom, hogy az antiszemitizmus növekszik Amerikában, és amerikaiak ezrei vonultak az utcára Amerika minden nagyvárosában, hogy támogassák a Hamászt az elmúlt 48 órában” – fogalmazott erről a kiállásról Leib. A szerző cikke végén kiemelte, útja végén zsidóként Budapesten nagyobb biztonságban érezte magát, mint Floridában.

Soha nem fogom elfelejteni, hogy Magyarországon jártam, amikor a Teherán által támogatott Hamász terrorista csoport több mint ezer izraelit mészárolt le. Soha nem fogom elfelejteni a szeretetet és támogatást, amelyet azoktól láttam és éreztem, akik akkor még teljesen idegenek voltak, és akikről tudom, hogy most életre szóló barátok és stratégiai partnerek lesznek. A nehézségek képesek összehozni az embereket, ahogy a jó küzd a gonosz ellen. Köszönöm, Magyarország a barátságotokat és a támogatást

– zárta sorait a megrendült szerző.

Borítókép: Bryan Leib, a CASEPAC ügyvezető igazgatója felszólal a Budapesten megrendezett Pro-Izrael konferencián 2023. október 9-én (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.